CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Wednesday, December 30, 2009

Mungkinkah Terjadi

sbnanyer aku pun tak tau der lagu ni..kebetulan EN. KCK yg bgtau....dia suh aku dgr lagu ni...kiranya ni mcm lagu percintaan kitaorg berdua la...hehe....ingatkan dia tu tak reti nak romantik2...heheh...bile dh dgr best jugak lagu ni...layan kan ajer...ngeh..ngeh...



Sering kali hati bertanya


Tiap saat kita bersama


Sampai bilaku harus memendam rasa





Tak pernahku merasai


Bibir terkunci


Jiwa bergelora rasa tak percaya


Adakah ku bermimpi


Mimpi di siang hari





Dirimu...telah lama ku nantikan


Wajah yang bermain


Di mimpi-mimpiku


Hidupku...kini bagaikan penjara


Tanpamu di sisi tak bermakna oh...oh...





Mungkinkah akan terjadi


Dirimu aku miliki


Berilah tanda kepastianmu


Namun jika tak tercapai


Harapanku


Selama hayat dirimu tetapku sanjung


lagu kumpulan labah-labah...hehe

Monday, December 28, 2009

Rahsia tarikh lahir...


Untuk Nur Wahida Janudin yang lahir di bulan September.

Berikut ini adalah rahsia bulan kelahirannya :

* Pandai memujuk dan berkompromi (pandai ke???)
* Berhati-hati, waspada, dan teratur
* Suka menunjukkan kesalahan orang lain (tipu lar ni...)
* Suka mengkritik (memang pun...hehe)
* Pendiam, namun sebetulnya pandai berbicara
* Tenang dan pendiam
* Baik hati dan simpatik
* Perhatian dan sangat mendetil
* Dapat dipercaya, setia, dan jujur
* Dapat bekerja dengan baik
* Sensitif (sgt la betul....)
* Pemikir
* Ingatan kuat
* Cerdas dan mudah dikenali
* Harus menahan diri pada saat mengkritik
* Mampu memotivasi diri sendiri
* Pengertian
* Penuh rahsia
* Menyukai olah raga, bersantai, dan bertualang
* Jarang menunjukkan emosi
* Cenderung menekan emosi
* Sangat pemilih dalam melakukan hubungan (mmg la kene pilih...)
* Mencintai hal-hal lebar
* Sistematik

**ye ke sume nie????...hehe

Sunday, December 27, 2009

diam diam jatuh cinta

tetibe tersuka plak dgr lagu ni DIAM DIAM JATUH CINTA lagu Ramlah Ram

Diam-diam.. berpandangan..
Mata bertentang mata..
Malu-malu.. aku malu..
Kau buat begitu..
Jeling-jeling.. kau menjeling
Senyumanmu menggoda..
Lama-lama.. dalam diam
Aku jatuh cinta..
Beginikah rasanya
Sakit asmara..
Siang malam gelisah..
Ingin bersama..
Ku tunggu, ku menanti
Kata cintamu..
Biar senang dihati
Ku disampingmu
Jangan-jangan kau berpura
Sembunyikan hatimu..
Bukan-bukan ku tak tahu
Debar didadamu..
Kita saling sama cinta
Tetapi malu-malu
Diam-diam jadi rindu
Rinduku padamu
Dulu malu tapi mahu
Kini baruku tahu
Diam-diam jatuh cinta
Bersama akhirnya.

Saturday, December 26, 2009

Hakikat Pernikahan

Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan? cuba kita lihat...dan manakah pilihan kita???

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana
SEKS, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan.
- Jika hakikat pernikahan adalah kerana
HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bangkrup.
- Jika hakikat pernikahan adalah krn KECANTIKAN, pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut.
- Jika hakikat pernikahan adalah kerana
ZURIAT, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak.
- Jika hakikat pernikahan adalah krn
KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.
- Jika hakikat pernikahan adalah kerana
CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagi pun manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI.
- Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya.

Maka tak ada alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.

Friday, December 25, 2009

SUPKOM...


ape tu SUPKOM????
SUPKOM tu Sukan Politeknik & Kolej Komuniti....

nie kali kedua aku terlibat ngan SUPKOM...
last year SUPKOM wat kat PSA (Poli Shah Alam)...this year wat kat PSP (Poli Sbrg Perai)...
for this year aku masuk game yg sama iaitu BADMINTON...walaupun tak reti main sgt...tapi layan je la...dah ader peluang berjalan2 makan angin kan...hehehe.....

kali ni nyer SUPKOM tak best tul...
dah la jauh satu hal...sakit pinggang2 aku ni....duduk lama sgt kat dlm bus tu...

management utk sukan kali ni tak best...pengadil badminton yg BIAS....geram je aku...kalo tak mesti aku dah dapat JOHAN dah...INGATKAN dah belh nak gantung racket tahun ni...rupenyer belum boleh lg...

citernyer mcm ni...perlawanan antara PMM ngan PSMZA mmg sengit..time tu PMM dh leading 20-19...for the last ball partner aku pun smash la...bola dah sampai lantai dulu then baru racker dia tekene net...so pengadil dh beri kemenangan kat team aku la...tetibe plak pengurus pasukan PSMZA ni ckp bola tak mati lagi racket dh kene net...bengang la aku....masalahnyer pengadil dh bg kemenangan kat PMM...pe hal plak nak ckp mcm2...

pastu datang la si sengal lagi bongok pengadil dr ceruk mana ntah yg tak tgk situasi tu tetibe plak masuk campur....ape hak dia nak masuk campur????dapat rasuah ke????ni nak kene report kat SPRM ni....bile dah pengadil yg berasal dr INDIA ni masuk campur sesuka hati plak ckp kemenangan ditarik balik n kene lawan utk 2 mata lgi....aku mmg dh down time tu..

nak tak nak lawan la utk 2 mata tu...sekali lagi tahap kesengalan kedua2 pengadil ni....penjaga garisan lum duk lagi kat kerusi perlawanan dah dimulakan....mmg BIAS betul la...so mata dikira juga walaupun penjaga garisan tak der...aku mmg sakit hati betul....kalo ikutkan hati aku time tu mmg aku dah karatekan dua2 pengadil tu...mmg sakit hati sgt2....

tak pe2....tahun depan tau la pihak musuh ku..akan ku bangkit mendapatkn kembali hak sepatutnya yg aku dpt utk kali ni....(nada marah ni...)...so aku n partner aku dapat no 3...

nasib baik ader penghibur lara yg meredekan hati ni....thanks ek syg.....hehe....

nie kisah pasal makan plak.....kalo rase bajet tu tak berapa nak cukup tak payah la sediakan makanan....bukan memilih..tapi sbb ramai yg tak makan...kan membazir...dah la mee goreng n bihun goreng tu kosong je...ingat nak bg sape makan????kalo rase betul2 nak bg elokla bagi yg proper skit...ishhkkkk...membazir tul....

selama lebih kurang 5 hari berada di kulim aku pun tak sabar2 nak balik...leh jumpe en KCK..rindu bangat...nasib baik la dia sanggup menunggu sampai aku tiba di PMM...hehe...thanks ek en KCK...

yea..yea..terubat skit rindu kat dia...hehe....(gatal tul aku ni...heheh)

Wednesday, December 16, 2009

bowling...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mmg tak der keje lain dh ni...raya2 pun gi main bowling...hehe...memandangkan umah abg long berdekatan dgn MIBC, so kami adik beradik dah bersepakat lepas melantak kenyang2 gi plak menghabiskan duit di pusat bowling....bukan duit kitaorg yerr yg habis...heheh...duit sumbangan dr Abg Long n Mak Long...hehe...time kasih ek...nanti2 leh bg lagi sumbangan tu....hehe...ninie sengal bersama dgn anak buah, Nabil yg baru nak masuk Form 4...ape ni anak buah lagi besar dr mak sedara ni...mak sedara tak cukup makan ni....hehe

adik beradik...sorg lg tak cukup iaitu Azam...dia tak der sbb kete tak muat...tu la sume dah besar2..t kene beli lori baru sume leh ikut...heheh


budak-budak yg tak berapa nak betul...hahaha...mcm kembar yg lahir bercantum kat kepala pun ader ni...hehe

dr kiri : Naim, Abg Long, Nabil, Ninie, Aku, Dayah, Chud & Mia...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nie plak berbowling bersama2 budak2 sengal ni.(asyik maen bowling je...)...huhu...mmg tak der keje balik kg semata2 nak main bowling...hehehe...(...sblm raya aidiladha...)dr kiri : azam busuk, aku, mia masam, dayah tembam, chud busuk & ninie sengal...

eh...scandal pun ader jugak....

berposing jerrr....

anak2 en. Janudin & pn Salmah

- tamat -

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tuesday, December 15, 2009

final exam sesi julai 2009...

tak sampai 2 hari aku habiskan marking paper exam E1001 -Teknologi Elektrik 1 budak2 kelas DET1C & DKE1A yg seramai 74 org tu...mcm2 jawapan yg tak pernah aku ajar tetibe muncul dalam helai2an kertas jawapan...dah la tulisan tak leh nak baca...almaklumlah nak jd doctor tp salah masuk bidang...heheh

setelah bertungkus lumus menanda...hasihnyer siap gak...dalam 74 org tu 14 org GAGAL...aku dh tak leh nak tlg cari markah dah...tulis sikit sgt...der yg jawab 3 soalan je....tak penuh plak tu jawabnyer....mcm mane nak dpt markah lebih....

soalan sem ni mmg senang pun...tapi mcm mane ramai yg bleh gagal???? pelik tul aku....dah ajar bnyk2 kali pun tak reti2 gak....yg aku rase nak guling2 gelak tu sbb der soalan tu suh senaraikan jenis2 kapasitor leh budak2 ni jawab kapasitor 10uF, 100uF dan 1000uF...merepek tul...der aku jumpe jgk jawapan kapasitor boleh laras, pemuat dan transistor....kan mmg merepek tu...tak reti nak bezakan pemuat ngan kapasitor...sia2 je aku ajar.....ntah2 dlm kelas time aku ajar budak2 ni tdo...tak pun berborak or berangan....

ikut suke korang la...aku dh jalankan tanggungjawab aku...korang yg tak nak dengar....SMOGA BERJAYA la aku ucapkan....


- tamat -

Sunday, December 13, 2009

layan tag anim....

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
- Bende ek...hurmmm...semestinya HP...BURUNG KENARI (kete aku la)...LAPPY...eh DUIT tu dikira benda jugak ke??hehe

2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit sendiri?
- ape ek??...makeup n handbag...sbb aku tak pakai tu sume...kalo dah terdesak n tersedak baru leh beli....hehe

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
kalo tmpt impian anim kat garden...aku plak nak kat dewan je...sejuk sikit...de aircond disamping dipenuhi dgn bunga rose putih n merah...waaaa...bestnyerrr....bleh dpt tak???

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
huhu...harap2 sampai keakhir hayat la....kene doa banyak2 ni....

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?
definitely YES....

6. Di mana restoran akhir kamu makan malam?
- The Chicken Rice Shop kat JJ Kepong sbb bawak EN. KCK gi beli spec dia...

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
xingatla...rasenyer novel penulis Indon...sampai hr ni tak hbs baca lagi..sbb penin ngan susun ayat dia...huhu

8. Nama penuh anda?
NWJ - Nur Wahida Janudin

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?
ada masalah ngan duit jumpe je dua-dua...salah sorg mesti tlg la anak dia yg sorg ni...hehe

10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu?
sape ek...mcm tak der je.....kalo yg tak nak jumpe tu bersepah la...heheh

11. Sebutkan nama 8 sahabat yang rapat dengan kamu?
ader la...mane leh bgtau...rahsia...hehehe

12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?
mmg cuci pakai sendiri...kalo balik umah abah yg tlg cuci...kalo kat umah sewa kadang2 anta je kat dobi...kalo rajin baru basuh sendiri...heheh...bukan pemalas ek...cume jg kelembutan tangan je...hehehhe

13. Tempat yang paling seronok yang kamu ingin pergi?
- hurmmm...nak g mane ek...ntah...tak pikir lagi...

14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
- gile2
- suke karaoke
- suke makan...makan banyak2...
- suke tgk movie twilight...
- suke tdo...hahahahah

15. 8 perkara yang saya gilai?
hurmm...ape ek...
- makan...makan...dan makan lagi....
- kete sport....
- tgk wayang
- main game
- ber"FB"
- baca novel
tak cukup 8 tak pe kan...heheh

16. Pelukan atau ciuman?
dua-dua sekali nak...baru best..heheh...gatainyerrr...

17. 8 buah buku yang paling baru dibaca?
huhu....buku ape ek??? modul ader la sbb nak kene ngajar...hahaha

18. 8 lagu yang kamu boleh dengar berulang kali?
- I'm yours
- Cinta Tiga Segi
- Cinta Kain Putih
- Karam
- Menanti di Barzakh
sume lagu pun bleh...asalkan best n tak menyakitkan telinga

19. mari main TAG orang lain.
- dayah (ko bukan de keje pun nak wat kan...)
- En KCK (kalo der masa terluang wat la....)
- Chud (ko kene try wat ni...)
- Mia (sama mcm chud...)
- sesape je nak wat...wat je la...

Tuesday, December 8, 2009

tgk wayang...

smlm aku n en. KCK gi tgk wayang NINJA ASSASSIN....


mmg best tul babak2 pertarungan tu....kan best kalo aku pun ader skill2 bertarung mcm tu....
mesti gempak giler...hehehe

nie serba sedikit mengenai citer ni....


Release Date: 26 November 2009
Language: ENG
Classification: 18SG
Genre: Action
Run Time: 100 Minutes
Director: James McTeigue
Cast: Ben Miles, Naomie Harris, Rain, Rick Yune


Raizo (Rain) is one of the deadliest assassins in the world. Taken from the streets as a child, he was transformed into a trained killer by the Ozunu Clan, a secret society whose very existence is considered a myth. Haunted by the execution of his friend by the Clan, Raizo breaks free from them and prepares to exact his revenge. In Berlin, Europol agent Mika Coretti (Naomie Harris) has stumbled upon a money trail linking several political murders to an underground network of untraceable assassins from the Far East. Mika digs into top-secret agency files to learn the truth behind the murders. Her investigation makes her a target, and the Ozunu Clan sends a team of killers, led by the lethal Takeshi (Rick Yune) to silence her forever. Raizo saves Mika from her attackers and must now trust each other to survive and bring down the elusive Ozunu Clan.




Sunday, November 15, 2009

kempen derma darah....

nie kempen derma darah tau bukan derma dara....jgn pikir yg bukan2 k....



en. drakula sila la amik darah ni...hehe...



-tamat-

utk renungan bersama...

video

video ni aku dapat sbb student aku yg bagi...mula2 tgk mmg gelak guling2...bile dah 2 3 kali tengok...sedih pun ader....sbb pe aku sedih?? sebab ade jugak manusia yg mcm ni....ni la padahnyer kalo mengambil remeh bab2 agama ni....bleh tak korang bayangkan kalo anak2 dr kecik tak dididik dgn agama ape diaorg akan jd bile dh besar nt...tu yg jd kes2 rogol, ragut, penzinaan, pembunuhan dan banyak lagi la kes2 jenayah...sbb diaorg ni tak takut ngan hukuman Tuhan....ntah bile la dunia ni nak aman....sbb tu skrg ni banyak berlaku gempa bumi, cuaca tak menentu...sumenye sbb dah banyak sgt maksiat & kejahatan yg berlaku di muka bumi ni....ishkk....ishkk...mungkin ni petunjuk dunia akhir zaman....wallahua'lam...

Saturday, November 14, 2009

ujian 2 tekno letrik 1

aku dah pesan ngan budak2 DKE1A yg aku nak wat ujian 2 hari khamis ( 12 nov 09)...siap aku bgtau lagi bab pe yg kuar....aku pun bajet la yg ramai leh lulus sbb soalan yg aku wat tu tak susah mane pun...

dgn keadaan yg tak berapa nak sihat (asyik bersin je...) aku pun gi la kelas malam tuk wt ujian tu....mungkin tak sihat sbb en KCK tak der kot....huhu...

bersemangat aku nak g wat ujian...mase sesi ujian berlangsung tak der la aku tgk yg meniru...tapi aku dapat agak yg ramai tak leh nak wat....hampeh tul budak2 ni...

usai ujian tu aku pun terus la menanda paper tu....dalam masa tak sampai sejam aku dan habis tanda dekat 20 paper...bukan sbb ramai yg jawab betull...tapi sbb diaorg bg balik soalan tu kat aku suh aku jawab...damnn...rase nak gulaikan je sekor2....

korang teka la bape org je yg lulus...markah lulus 50 ek....

penat tul aku terjerit2 dlm kelas...ingatkan paham...rupenyer tdo je...ape patut aku wat kat budak2 ni....rase marah sgt ni....

bile tanya ader soalan ke tak..sume senyap je...sume pun mcm paham...rupenyer tak paham....sakit tul hati aku....banyak ckp dlm kelas ingatkan mmg paham la rupenyer reti menjawab je.....

drpd 36 org tu 8 org je yg lulus....arrghhhh...tension nyerrr...mcm nak gigit2 je diaorg ni....ntah mcm mane la nak jawab final....letihnyer aku.....

tgk la isnin ni pe yg jadi kat budak2 tu....aku dah ilang sabar ni....

-tamat-

hari inovasi...

Pada 18 & 19 Nov 2009 ni akan berlangsung hari inovasi bagi student2 sem akhir...aku ditugaskan sbg pensyarah penilai....huhu..nak nilai ape pun aku tak tau...xpe la....layankan ajer la....

En. KCK ditugaskan utk wat banner hari inovasi tu...sian plak kat dia...so aku pun tlg la ape yg mampu...sorry ek en. KCK kalo design ni tak cantik...huhu...

hasilnyerr selepas 4 jam bertungkus lumus...en KCK nt blanja ek...jeng! jeng!


pas dh siap banner kene plak design 'bunting'..huhu...ni la jd alasan supaya aku tak masuk kursus...heheh...malas nak dgr ceramah...nt tetdo plak...huhuu...

ni la hasilnyer yg tak seberapa...penin nak pk...kalo tak cantik jgn marah ek cik anim...hehe


-tamat-

Wednesday, November 11, 2009

renungan......

Untuk renungan dan pengetahuan sahaja. Manusia hanya merancang, Allah S.W.T yang menentukan segala-galanya . Bukannya manusia ataupun email ini yang akan menentukan nasib kita. Cuma, kalau yang baik tidak ada salahnya untuk kita jadikan ikutan.. Thanks for reading.
Anda mungkin tidak mempercayainya, tapi merupakan nasihat yang baik untuk dibaca!
Anda mungkin mempelajari sesuatu jika membacanya!! !
PERTAMA.
Bersedekahlah kepada orang lain lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.
KEDUA.
Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua..
KETIGA..
Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu
KEEMPAT .
Apabila kamu berkata, ' Aku Cinta Padamu', maka tunaikanlah.
KELIMA..
Pabila mengatakan, 'Maaf', tenunglah matanya.
KEENAM.
Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.
KETUJUH..
Percayailah cinta pandang pertama..
KELAPAN..
Usah tertawakan impian orang lain. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.
KESEMBILAN.
Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.
KESEPULUH.
Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.
KESEBELAS.
Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka..
KEDUABELAS.
Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.
KETIGABELAS.
Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya,'Kenapa anda ingin tahu?'
KEEMPATBELAS.
Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.
KELIMABELAS.
Ucaplah 'Semoga anda diberkati' apabila mendengar seseorang bersin.
KEENAMBELAS.
Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.
KETUJUHBELAS.
Berpeganglah kepada tiga R:
1. Rasa hormat pada diri sendiri;
2. Rasa hormat kepada orang lain;
3. Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda
KELAPANBELAS.
Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.
KESEMBILANBELAS.
Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.
KEDUAPULUH.
Tersenyumlah ketika menjawab telefon. Pemanggil akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar.
KEDUAPULUH SATU
Ada ketikanya anda perlu bersendirian.

Sunday, November 1, 2009

Cara Bercinta

Anda dilamun cinta??? ye kot...heheh...banyak cara bercinta yg kita boleh tahu melalui pembacaan sama ada buku atau artikel di internet...malam td tengah bosan sempat la aku membaca sebuah buku "CINTA, JODOH & PERKAHWINAN" (pinjam buku cik nabila...hehe...thanks ek bg pinjam...)...so dalam buku ni ader menulis cara2 bercinta mengikut mcm2 kajian....antaranya dari kajian kumpulan Kod Cina, Kalendar Celtic (gol. org eropah ni...), kajian mengikut bulan kelahiran, tarikh kelahiran dan macam2 lagi la...sampai naik penin aku membaca ayat2 tu...

part yg aku lebih menumpukan perhatian adalah untuk diri aku sendiri...Antara yang ditulis di dlm buku adalah....jeng!!jeng!!jeng!!!...


Cara Bercinta dari Kajian Kumpulan Kod Cina

@ bagi yg lahir pada tahun1984

kod haiwan : TIKUS
---<@ Punyai rase cinta yang mendalam dan bersungguh dalam bercinta (mmg pun...cuma si dia je yg buat2 tak paham)
---<@ mencari pasangan yang blh memberi sokongan emosi dan memberikan suasana selamat (sape yg tak nak psgn yg blh bagi suasana selamat...sume org nak mcm tu...ape la...)
---<@ Pemurah kpd yg disayangi dan tanpa segan silu menyatakan perasaan cintanya (ye kot...hehe....nk bgtau kat dia yg kita syg kat dia kan...hehe)
---<@ memiliki pendirian yang rapuh dan terlalu berterus terang...(pendirian rapuh???hurmmm....)

elemen : KAYU
---<@ mengasuh, kreatif & ada sifat membangun (mengasuh pe la tu ye...)

polariti : YANG
---<@ biasanya bersifat "kelakian" seperti kuat, tegas dan aktif...(mmg pun..dah ramai dah yg ckp mcm ni...huhu...)

Cara Bercinta mengikut Kajian Kalendar Celtic

(^,^) pendiam, dingin, mudah terluka apabila org lain tak memberi perhatian (sgt2 betul....leh nangis tau...)
(^,^) selalu menghadapi kesukaran di dalam kisah cinta...(ader la skit...mesti ader dugaan kan...)

buat masa ni, nie je yang sempat nak tulis pun...banyak lagi assignment budak tak tanda lagi ni...huhu....nanti aku sambung lagi...banyak lagi ni nak tulis...heheh

Sunday, October 18, 2009

Menanti di Barzakh..

lagu ni betul2 menusuk ke kalbu.....insaf bile dengar lagu ni....menggetarkan hati & perasaan...mcm dah dekat betul dgn kematian....


Menanti Di Barzakh
Album : Halawatul Iman
Munsyid : Far East
http://liriknasyid.com
Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dimuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Friday, September 25, 2009

Janudin's family


Barisan Belakang Dari kiri : Dayah, Mama (Pn. Salmah), Abah (En. Janudin) dan Along (Nur Wahida)
Barisan Hadapan Dari kiri :Chud, Ninie, Azam Busuk dan Madiha
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Wednesday, September 23, 2009

Raya 2009

...Selamat Hari Raya...
...Maaf Zahir & Batin...




pic induksi....

tempat : Tanjung Bungah Beach Hotel, Penang
tarikh : 19 Julai - 30 Julai 2009
Kursus Induksi Kump 1 Bil 29 & 30


nie baru der kesempatan nak upload gambar mase gi induksi hari tu....sepanjang lebihkurang 12 hari kat sana mcm2 aktiviti yg dijalankan selain dr duduk je dgr ceramah yg bosan2...huhu....
nasib baik der geng2 yg sekepala..tak der la teerasan bosan sgt....hehe...kat bawah ni pose2 yg sempat dirakamkan oleh kamera ntah sape2 ntah...




nie je pic yang ader pun...huhu

Thursday, September 17, 2009

Alam Mahsyar

1. Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yg lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yg tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

2. Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa”. Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

3. Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

4. Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yg kembang membesar dari biji benih.

5. Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

6. Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

7. Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

8. Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah Ta’ala. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

9. Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

10. Terdapat satu kolam ( حوض ) kepunyaan Nabi Muhammad s.a.w. bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.  

11. Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
a. Pemimpin yang adil.
b. Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
c. Lelaki yang terikat hatinya dgn masjid.
d. Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
e. Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".
f. Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
g. Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

12. Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah Ta’ala. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah saw. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

13. Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad s.a.w. ke hadrat Allah Ta’ala. Lalu diperkenankan doa baginda.

14. Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

15. ‘Arasy ( عرش ) ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

16. Kursi ( كرسي ) iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

17. Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

18. Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing-masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

19. Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad s.a.w., dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

20. Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

21. Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

22. Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

23. Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

24. Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata-kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

25. Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

26. Syafaat Nabi Muhammad s.a.w. di akhirat : a. Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. b. Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. c. Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah Ta’ala.

27. Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

28. Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

29. Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

30. Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Tuesday, September 15, 2009

geng jahat berbuka

tajuk : GENG JAHAT BERBUKA PUASE

tempat : Ikan bakar Alai
tarikh : 15 Sept 2009




















Tuesday, August 18, 2009

Cintailah aku sepenuh jiwa...

sambil2 wat soalan tugasan budak2 ni sambil2 melayan lagu dulu-dulu...sekali terdengar plak lagu ni....best giler la lagu ni...penuuh maksud....harap2 org tu syg + cinta + kasih kat aku sepenuh jiwa dia la....plzzz...hayati la lagu ni...



Lirik Lagu Cintailah Aku Sepenuh Jiwa
Melihat dedaun di taman
Yang gugur bersama airmata
Dipagar bunga kesedihan
Harumnya mengundang luka kisah silam
Seharusnya kita masih kekal bercinta
Namun apa yang hilang ialah kemesraan
Mengapa ia berakhir
Saat-saat kita bahagia
Dan kini sedang kesuntukan waktu
Imbas semalam masih hangat terasa
Diriku ini kau cintai dan kasihi
Tariklah balik kata-kata yang luluh memisah kita
Cintailah aku sepenuh jiwa
Serlahkan hati yang gerhana
Suburkan semula asmara
Kesalahan dulu sememangnya milik kita berdua
Pulangkan kembali cintamu
Hiaskanlah dalam hatiku
Semoga cinta kita bertemu
Beralas kasih tulus suci abadi
Mengira dedaun di taman
Yang gugur di pipi berlinangan
Terkejut aku dari lena
Dibasahi airmata kesedihan




Monday, August 17, 2009

Wajah Kekasih - Dato' CT

Ku menyaksikan dedaun kekeringan
Gugur ke bumi gersang tiada penghuni
Tiada mentari, awan kesuraman
Bagaikan waktu yang terhenti

Ku menyaksikan seraut wajah cinta
Yang kehampaan tiada lagi bermaya
Kini kehilangan sebuah harapan
Bagaikan cinta yang terkubur

Adakah mungkin untukku menghindari
Gurisan kasih luka di hati
Jiwaku resah apakah kesudahan
Kecewa ataupun bahagia ooo...

Ku yakinkan diri demi rinduku
Penawar hanya dari wajah kekasih
Walaupun rintangan datang menduga
Ku tempuhinya kerna cinta membara
Ooo... mimpi yang indah
Jelmalah dalam nyata
Wajah-wajah kekasih

Ku mengharapkan ikatan kemesraan
Antara kita akan terlaksana jua
Walaupun impian dalam kekaburan
Ku yakin padamu oh Tuhan

Sunday, August 16, 2009

Tanda2 jatuh CINTA...

Menurut saudari Eisya Insyirah nak mengetahui sama ader seseorang tu telah jatuh cinta dengan seseorang, anda boleh mengetahui melalui perkara-perkara spt berikut:-

1. Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya. (ye ke??? mmg pun...tapi bape lama nak tahan rase kemarahan tu)

2. Anda akan sentiasa merindui dia. (mmg rase rindu pun...walaupun satu office...huhu...rindu je setiap masa...heheh....gatai nye)

3. Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan. (tak pun...rimas la jalan pelan2 ni...lenguh kaki)

4. Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya. (kadang2 la...tgk situasi la..takkan la setiap masa nak malu..huhu)

5. Apabila anda berfikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup pantas. (ye ke??..ke ader sakit jantung...hehe)

6. Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab. (mmg pun...so sweet)

7. Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang. (nampak sgt miangnyer...nampak je org kat sekeliling)

8. Anda akan mula mendengar lagu yang berirama balada. (tak la...skrg ni th dgr lagu rock la.....rock kapak...hheheh)

9. Dia sentiasa di fikiran anda. (mmg pun..tepat sekali)

10. Anda akan sentiasa terhidu baunya. (aah...time wangi2 je la...kalo time busuk tu gi jauh2...jgn dtg dekat)

11. Anda menyedari bahawa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia. (kalo tengah marah takkan nak senyum2 gak...gile pe...)

12. Anda akan lakukan apa sahaja untuk dirinya. (ye ke...tgk situasi la)

13. Apabila anda membaca ini, pada masa yang sama, ada seseorang di dalam fikiran anda. (yup..tentulah si DIA...hehe)

Saturday, August 15, 2009

Sudahkan anda bersedia utk berkahwin???

article yg aku baca kat link ni (http://www.tentangcinta.com/artikel-cinta/sudahkah-anda-bersedia-untuk-berkahwin/#more-305) benar2 membuat aku berfikir...hurmmm....


Perkara yang harus dipertimbangkan sebelum membuat keputusan mengakhiri zaman solo:-


1. Ada alasan kukuh berkahwin
(ada alasan la...utk mengelakkan maksiat la...ape lagi)

2. Harus sedia berkongsi
(kongsi rumah, bilik, baju, perhatian boleh jerr....tapi bab kewangan tu 1/3 je dr gaji aku
ek...selebihnya utk tabungan masa hadapan...mane la tau kot kot dia ader niat nak kawin
lagi satu...hehe...tak der la aku terkontang-kanting nanti)

3.Sedia untuk sakit hati
(skrg pun dah selalu sgt terasa hati ngan sakit hati...agak2nyer leh bertahan kot....kalo rase
tak leh tahan lepaskan dgn cara berkaraoke ke...hehe...boleh ke???)

4. Sedia untuk berfikiran terbuka
(memang berfikiran terbuka pun...cume kadang2 jeles tak bertempat je...huhu...nak wat
cam mane)

5. Sedia untuk kompromi
(boleh2...tak der masalah utk berkompromi tu....)

6. Sedia untuk berpisah
(yg satu ni tak taula bile boleh bersedia...wawa...membayangkan jer dah boleh wat
nangis...kalo kene tinggal betul2 ni mau meraung aku ni...)

7. Sedia menerima malu
(aku sedia menjaga kehormatan masing2....mmg kene jaga pun...wajib kan)

8. Soal anak
(aku tak kisah sgt bab anak ni...kalo ader rezeki anak ramai pun tak pe...anak sikit pun tak
pe...asalkan ada anak...hehe...anak kan penyeri rumah tangga...)
banyak betul perkata yang perli dpertimbangkan....huhu...

rase2 nyer aku macam tak bersedia lagi nak kawin...tapi kalo ader yg masuk meminang tak kisah pun..eh tapi ader ke yg nak masuk meminang aku yg ganaz n brutal ni....

Tuesday, August 4, 2009

berjumpe lagi...

lama betul rasenyer tak update blog ni...maklumlah banyak tugas sampingan disamping menghadiri kursus...huhu...letih sungguh badan ni...ntah ble nak ilang sume rase letih ni...

balik dari berkursus di penang, heboh dgn penularan wabak H1N1 di Merlimau...disebabkan oleh wabak selesema babi tu poli ditutup selama 5 hari....so untuk mengelakkan dari dijangkiti inilah hasilnyeee....jeng!!jeng!!


hehe...kenal tak sape ni???
ader tak nampak ketokohan spt pakar bedah???
heheheAlign Center

Mukjizat disebalik Bismillah

BISMILLAH adalah sebutan/nama sin gkat dari lafaz ' BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM ' yang bermaksud ' Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. '


KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.

2.
'BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. ' (Hadith Qudsi)

3.
Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4.
Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sa kit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5.
Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6.
Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19. Ibnu Mas ' ud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '

7.
Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '

8.
Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9.
Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10.
Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11.
Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

Thursday, July 2, 2009

enjoy......

time-time tak der keje aku pun plan gi main bowling kat MP...tu je yang aku tau der pusat bowling...lama aku n the geng (fadlil, anim ngan bella la...) tunggu tuk dptkn giliran main...mmg ramai malam td...ntah office mane ntah wat tournement...huhu...

pose dulu sblm baling bola...hehe


sbb dah lama tak main so excited lebih skit la....hehe....mesti banyak masuk longkang dr strike...hehehe....mula2 kene la gi amik kasut yg sesuai kan...cantik + cute tul kasut ni..bleh amik bawak balik tak??..hehe....mane satu ek kaki aku...


Pic semasa bowling time...hehe

pilih bola yang ringan ke???? bebaik angkat bola tu...takut terlepas plak t....heheh

strike tu....dasyat2.....

so...result tuk malam adlh spt berikut:-

1st game

2nd game

so...pemenang mlm tu adalahhhhhh....ANIM....heheh...kami yg kalah ni dah sepakat...sape yang menang dia yg kene belanja...heheh.....best2 der org belanja...heheh


Bile tangan dah sakit2 angkat + baling bola...ape lagi bella ngan anim gi plak menyumbangkan suara kat karaoke box...huhu...mmg best la diaorg ni...happy go lucky jerr...mcm tak der masalah je aku tengok...huhu...so aku ngan fadlil pun terlabit sama la...huhu...

penuh semangat diaorg ni menyanyi siap joget2 lagi...heheh


!!!ENJOY TIME!!!