CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Saturday, December 31, 2011

Benang...

benang...ape kene mengena benang plak ni...hurmm...malam2 ni tetibe terpikir mengenai benang...sbb aku selalu jugak gunakan benang ni utk jahit baju yg terkyak or tambah manik pada baju aku tu...bg nmpk cantik kununnya...cantik ke???...biasela la jahitan org baru2 blajar ni mane nak cantik sgt pun....almaklumlah baju beli kat jalan TAR je...bukan kat butik pun....tak mampu....huhu
eh..ni benang ke tali tangsi...hahaha....
tgk gambar benang tetibe teringat pepatah melayu.."...tegakkan benang yang basah..."...aku terpikir la...benang yang basah pun tak leh nka tegak...mcm mane plak nk tegakkan benang yg kering...kalo ikut logik akal la kan...benang yg basah lagi berat dr benang yg kering pun tak leh nak tegakkan...inikan pulak benang yang kering nk ditegakkan...memang tak tegak la...hurmmm...mcm mane tu ek...musykil...aku bukan pakar bahasa...tetapi terpikir mengenai pepatah ni....

...benang yg basah...

mcm pepatah "..bagai melepaskan batuk di tangga.."...batuk tu bermaksud kayu / alat mencedok air yg ader kat tangga pada zaman dulu2...nama alat tu batuk...bukan batuk koh koh koh penyakit tu...bnyk maksud tuk dengan satu perkataan sahaja....kalo xcari makne batuk tu mmg aku ingat batuk koh kh tu la...huhu
lagi satu pepatah..."...harapkan pagar, pagar makan padi.." ...pagar mane plak yg nk mkn padi...sbnyrnyer "..harapkan pegar, pegar makan padi..." pegar ni sejenis burung....tetibe dr pegar jd pagar disebabkan oleh tuliasn jawi pegar tu...sama dengan pagar...so org skrg dh translate jadi pagar la...padahal asalnya pegar....

setakat ni dulu kuliah peribahasa kita mlm ni ye...hahaha....ape yg aku mengarut ni pun aku tak tau...haha...lantak la...yg mengarut tu aku..bukan ko..hahaha

Selamat Tahun Baru 2012

Selamat Datang Tahun Baru 2012...Selamat tinggal Tahun Lama 2011...


SELAMAT TAHUN BARU 2012

semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu rahmat kepada seluruh umat manusia....

Friday, December 30, 2011

ouchhh....

video

ader org ckp aku takut ngan bayang2 sendiri...rasenyer kalo tengahari tu gi makan tak der plak aku terjerit2 bile nampak bayang2 aku...hahaha...kalo video ni mmg nampak yg budak ni mmg takut ngan bayang2 dia...haha....layan kan aje....

kerja..kerja...kerja...

Sudah start semester baru....maknenyer keje pun bertambah lgi la...huhu...xpe2  SYMP kan...semester ni aku dpt 3 subjek yg ader peperiksaan akhir (PA) dan 1 subjek yang hanya ada penilaian berterusan (PB)...bertambah skit beban keje tu...tapi tak pe...sume subjek tu aku penah ajar beberapa kali...insyaAllah xde yg aku baru nk study...tu belum lagi masuk kelas yg kene assist lab...tak tau la bape kelas la plak...harap2 tak banyak n tak tinggi la lab2 tu...huhu....nasib baik minggu ni dah setlekan hampir 90 % pendaftaran pelajar2 PA aku...tak der la nk kene pikir lagi minggu dpn...cume ader beberapa org lagi yg tak setle2..tunggu diarg setlekan sendiri jadual waktu diaorg tu...aku dh bg pancing...so pandai2 la pancing ikan tu sendiri...smoga sempat la aku menghabiskan semua silibus sblm bulan 4 ni....aminnnn......

Thursday, December 29, 2011

GHURUR: TERPEDAYA ATAU TERTIPU

GHURUR: TERPEDAYA ATAU TERTIPU

Kitab Siyarus Salikin juz3
Syeikh Abdus Samad Al-Jawi Al-Palembani

Hakikat Ghurur: iaitu seseorang menyangka baik sesuatu yang kelihatan baik, sedangkan pada hakikatnya bertentangan dengan sangkaannya.

Firman Allah:
“Janganlah kehidupan dunia itu memperdayakan kamu dan janganlah perasaan ghurur itu memperdayakan kamu terhadap Allah Taala.” -Surah Luqman ayat 33.

Barangsiapa yang beriktiqad dirinya beroleh kebajikan beerti ia telah terpedaya. Yang lebih terpedaya lagi ialah orang kafir, orang yang melakukan maksiat dan orang fasik kerana menyangka diri mereka berada di dalam kebajikan dan mereka lupa akan kejahatan diri mereka.

Orang yang terpedaya dengan Ghurur itu banyak dan terdiri daripada empat golongan:

1. PARA ULAMA

Kata imam Malik r.a:
“Barangsiapa menuntut ilmu Feqah yang Zahir dan tidak menuntut ilmu Tasawuf yang batin maka sesungguhnya ia menjadi Fasik.”

Imam Ghazali rahimahullahu taala telah menyebut secara terperinci mengenai ulama yang terpedaya di dalam Kitab Ihya Ulumuddin di dalam bab ini.

Barangsiapa yang tidak mengetahui akan Ilmu yang mengetahui tentang keaiban dirinya iaitulah Ilmu Tasawuf yang batin atau mengetahui akan keaiban diri tetapi tidak pula bersungguh-sungguh menghapuskan keaiban diri yang di dalam batin, maka ia adalah seorang yang terpedaya.



2. GOLONGAN YANG BERIBADAT

Berbuat ibadat yang zahir seperti solat, puasa, berzakat, bersedeqah, menunaikan haji, membaca quran dan sebagainya sedangkan ia tidak membersihkan hatinya daripada maksiat-maksiat yang batin seperti riya’, ujub, sum’ah, kibir, hasad dengki, dan lain-lain lagi, maka ia telah terpedaya kerana ibadat yang zahir itu sahnya bergantung kepada pemulihan hati daripada sifat-sifat jahat yang ada di dalamnya.

Diantara orang yang terpedaya di dalam ibadat ialah orang-orang yang mensia-sia ibadat-ibadat yang difardhukan ke atasnya tetapi bersungguh-sungguh membanyakkan perkara-perkara sunat dan syarat-syaratnya.



3. AHLI-AHLI SUFI DAN ORANG-ORANG YANG BELAJAR ILMU TASAWUF.
(Ash-Shufiyah wal-Mutashawwifah)

Antara sufi yang terpedaya itu lagi ialah orang yang belajar ilmu Hakikat seperti martabat tujuh dan segala yang ada kaitan dengannya tetapi tidak mempelajari Ilmu Syariat iaitu ilmu Ushuluddin dan ilmu Feqah, seperti mana kata Imam Malik r.a:

“Barangsiapa yang mempelajari ilmu Tasawuf (yang membicarakan mengenai ilmu Hakikat) dan tidak mempelajari ilmu Feqah dan ilmu Ushuluddin, maka sesungguhnya ia menjadi Zindiq.”

Sementara orang yang mempelajari ilmu Syariat yang zahir iaitu ilmu Ushuluddin dan ilmu Feqah beserta dengan mempelajari ilmu Tasawuf dan bersungguh-sungguh mengikutinya iaitu bersungguh-sungguh mengamalkannya, ia memperolehi ilmu Hakikat iaitu ilmu Ma’rifatullahi Taala dengan sebenar-benar makrifat. Orang seperti ini tidak terpedaya, seperti mana kata imam Malik r.a:

“Barangsiapa menghimpunkan kedua-dua ilmu Feqah dan ilmu Tasawuf dengan mempelajari kedua-duanya maka sesungguhnya ia telah memperolehi ilmu Hakikat (iaitu ilmu Ma’rifatullahi Taala secara yakin dan muktamad.”

Maulana As-Saiyid Abdullah Al-’Aidarus r.a berkata:
“Hendaklah kamu wahai saudara-saudaraku,
mengikuti Al-Kitab iaitu Al-Quran dan mengikuti As-Sunnah atau Hadits nabi s.a.w iaitu Ilmu Syariat yang disyarahkan dalam kitab-kitab Imam Ghazali terutama yang terdapat dalam Kitabut Zikril-Maut, Kitabil-Faqri, Kitabut-Taubati dan Kitabu Riyadhatin-Nafsi, yang mana semuanya itu tersebut di dalam kitab Ihya Ulumiddin.”

“Kitab Ihya Ulumiddin di dalamnya terdapat rahsia ilmu Syariat dan ilmu Thariqat. Kitab Bidayatul Hidayah di dalamnya terdapat ilmu Taqwa iaitu ilmu yang membawa kepada ketaqwaan terhadap Allah Taala. Kitab Al-Arba’in Fi Ushuluddin di dalamnya terdapat keterangan mengenai jalan yang lurus. Kitab Minhajul Abidin di dalamnya terdapat jalan yang menyampaikan kepada Allah dan Kitab Al-Khulashah Fil-Fiqhi di dalamnya terdapat ilmu dan amalan yang menerangi hati.”



4. MEREKA YANG PUNYAI HARTA DAN MEMBELANJAKANNYA

Mereka yang mempunyai harta dan membelanjakannya dalam kerja-kerja kebajikan dengan disertai Riya’ (menunjuk-nunjuk) atau Ujub’ (berbangga diri) atau Sum’ah atau kerana mahukan kemegahan atau mencari kemashuran dan supaya manusia menyebutnya sebagai pemurah hati yang mahukan pujian.

Diantaranya:
a. menyumbangkan harta untuk kerja kebajikan dari harta diperolehi secara haram seperti merampas atau menganiaya atau menipu harta orang sedangkan ia tamakkan mendapat pahalanya atau tamakkan dosanya diampuni.
b. Jika kerja-kerja kebajikan itu tanpa dituliskan nama mereka sebagai pihak yang mengeluarkan belanja nescaya enggan menyumbangkan harta itu.-ini riya’ atau sum’ah.
c. memberi harta untuk dibelanja menghiasi masjid atau madrasah daripada dibelanja untuk faqir miskin atau selainnya yang memerlukan kepada perbelanjaan untuk hidup di kawasannya.
d. Hiasan-hisan di masjid atau di madrasah itu mengganggu hati orang-orang yang solat.

Nota:
Maksud Syariat yang zahir ialah ilmu Ushuluddin dan ilmu Feqah.
Maksud ilmu Syariat yang batin ialah ilmu Tasawuf.
Ilmu Tasawuf iaitu ilmu Thariqat dan ilmu Hakikat.

Orang yang mengikuti jalan ilmu Tasawuf yang mengandungi ilmu Syariat yang zahir dan ilmu Syariat yang batin dinamakan Shufi yang Muhaqqiq.



sumber : Ismail Ab Rahman, Staff PMM

Selamat Pengantin Baru


Tahniah...
semoga berkekalan hingga ke akhir hayat....




Wednesday, December 28, 2011

Kursus KIPA - part 3


baru der masa nk edit2 gambar ni...so dr JKE PMM ni ader 4 org yg g kursus ni....aku, anim, athirah ngan hidayah....lokasi gambar ni diambil di menara Institut Aminuddin Baki, Genting...mmg cantik permandangan dr  atas ni...sejuk mata memandang...sejuk lagi badan yg terkene angin sepoi2 bahasa kat menara ni...hehe...

Tuesday, December 27, 2011

tahniah...

tahniah kpd adik aku yg gomok ni....Nadia Janudin sbb berjaya dpt 8A dlm PMR hari tu....congrate...nt kt g cr jam yg ko nk tu eh....


CONGRATE!!!!!!

luahan hati insan bergelar manusia...

dh lama tak menulis sbb bz ngan cuti2 malaysia n masalah yg satu ni...
selama ni aku diamkan aje...
tp makin lama makin menjadi2 cerita yg timbul...
makin aku diam makin ramai yg naik tocang...
makin aku senyap makin bnyk cerita2 ungkitan....
mmg aku SENGAJA tulis kat sini...
sbbnyer aku dh BLOCK semua org yg aku rase tak perlu amik tau pasal aku lebih2 sgt....
aku tau der stalker yg baca ni...greatttt....(nt ckp la ader org bangga diri sbb hati keras...)

aku nk perjelaskan kat sini ye...
org yg tak der kene mengena tu tak payah la sibuk2 nk jadi batu api....
tak payah nk sibuk2 jaga tepi kain org....
jaga dulu tepi kain korang....
sikit pun aku  tak kisah gaji korang berapa, ape keje korang, lantak korang la....
tp nape sibuk2 nk amik tau gaji aku n adik aku berapa...
alahhhh berapa sgt la gaji penjawat awam mcm aku ni....
tak payah nk sibuk2 amik tau ok....

penjelasan seterusnya...punca masalah ini adalah disebabkan adik aku kene halau dr makan kat satu majlis kenduri kawin....
so maknenyer kat sini...yg menjadi punca adalah penghalaunya...
yg nk babitkan mak bapak siap memaki tu apekehalnya....
ckp educated....tak tau pulak kalo gi belajar kat U tu mmg lecturer ajar memaki org...
pastu bagus la tu ader plak yg menyokong cacian dan makian dr penghalau tu...
aku tak tau plak cacian dan makian tu benda yg tak diambil kisah...
cube kalo anak2 dia mencaci org memaki...tau plak marah...
ni org dh DEWASA memaki dicakapnyer tak pe...budak2 lagi...umo dh lanjut nak masuk 30 ckp budak2 lagi...mmg tak masuk akal la...

benda kecik jadi makin besar bile ader ungkit mengungkit...aku bercerita kat blog aku ni pasal HALAU je....
yg tetibe mengungkit pasal duit xbg kat n**** la, tak jaga n**** la ape citer...citer org lain bagi duit kat n**** la...mcm la aku n adik2 aku ni tak berguna langsung...dh tak der modal nk ckp pasal HALAU bukak plak citer pasal DUIT yg tak der kene mengena ni...aku tau keluarga korang mmg banyak duit...tak payah bgtau kat kitaorg yg tak berduit sgt ni...kalo nk ungkit banyak benda la aku bleh ungkit...banyak benda aku bleh ckp la...tapi point aku kat sini pasal HALAU dr makan kat dalam dewan tu je....yg korang melalut mcm  ni pehal?????

ni kes smlm plak...ader org ckp kita org menghalau dia adik beradik....sorry sikit....ayatnyer yg kuar "...kalo nk menjerit2 baik balik..."..tu je ayatnyer...tp ader org memanipulasi ayat tu...so greattt....budak2 pun paham la ayat tu...ayat tu tak menghalau...baca n paham betul2....common la...susah sgt ke nak paham ayat bahasa melayu yg simple ni....

elok la ader plak yg suh anak2 yg tak tau ape2 baca...pastu dgr citer sblh pihak je...mmg bagus pendidikan anak2...mmg mcm tu eh...so aku blaja dr korang la yer cara mendidik anak dgn betul....ape yg aku, n adik2 aku serta cousin aku buat tu mmg kitaorg belajar dr pemerhatian selama ni terhadap korang...cume bab maki2 n caci mencaci tu je kitaorg tak sempat nk blaja dr korang....kiranya kitaorg ni blaja tak habis lagi ni....

org kalo kene tegur terima je la...ni tak...tak nak mengalah...kenapa???ko ingat ko tu bnyk duit n  ader pelajaran yg tinggi kitaorg sume ni nk kene ikut ckp ko ke...ko je yg betul ke....org bongkak je tau anggap sume yg dia buat tu betul...tak payah nk bongkak sgt la sampai tak leh terime kritikan org...dulu time ko kutuk si polan tu ko ader pikir tak perasaan dia mcm mn...bile ko pulak kene kutuk ko tau plak marah...perghh...tak leh tegur skit.....jgn ingat dh kaya dh bnyk duit org yg tua ni ko boleh caci or maki mcm kawan2 ko je...ingat eh...kalo dulu ko bleh kutuk2 org...tak bermakne ko boleh kutuk org selamanya....terima la kutukan or kritikan org dgn positif...tak penah aku jumpe org belagak n bongkak mcm ni...kene tegur skit melenting...lantak ko la.....

pas ni ungkit la lagi...maki la lgi...ungkit lagi pasal duit...jgn sampai aku plak yg mengungkit....ingat sikit dulu korang susah korang cari sape...korang ader masalah korang cr sape...ader ko dgr kitaorg mengungkit...jgn la lari dr tajuk kalo tak der point...tak payah masukkan point2 mengungkit tu...kalo cikgu karangan baca tak der markah tambahan pun sbb terkeluar tajuk....pastu sokong la lagi org yg suke memaki tu yer...sbb dia ader simpan bnyk rahsia korang kan....takut rahsia terbongkar ke...lantak la dgn rahsia2 ko tu...sikit pun aku tak heran...dgr la citer yg direka2...manipulasi lagi ayat2 tu...korang mmg the best la...aku tau sume dapat A+++ kan utk penulisan bahasa melayu...blah....

Thursday, December 15, 2011

nak meroyan lagi....

meh sini aku nk meroyan.....sementara nk tunggu g makan ikan bakar malam ni...mood meroyan tetibe muncul....haha...mmg gile aku ni...tp aku nk ckp jugak...org ckp tak elok cakap belakang2...tp bile aku tegur depan2 tak leh nk terima plak...tu sengal tahap ape ek????tahap tapir or tenuk???? aku pun dh malas nk layan lagi...buat menambah dosa je...bleh plak suh aku maki2 dia dulu...mmg dr kecik mak ngan bapak aku tak ajar maki org...kalo dia dgr aku maki2 org mase kecik dulu mulut ni dh kene tampar...tak tau la org lain kan...aku peduli ape....

ko ingat ko tu dh besar sgt ke sampai org tak leh nk tegur...tu pun bukan tegur sgt dh nk terase..siap remove dr friendlist lagi..tak pe ko remove je kan...tp aku dh BLOCK k...so ko mmg tak leh nak stalk FB aku...ko cume bleh baca blog aku je kan...nt pas baca suh la stalker2 lain baca plak....sikit pun aku tak kisah...lantak ko la...

Wednesday, December 14, 2011

Persiapan menyambut org baru....

tgh2 tak der keje ni memanjang je kejenyer mengupdate blog...ye la SKT dh anta...FRP pun dah tutup...FKP dh setle...subjek sem dpn pun dh tau...so nota2 mmg dh tersedia ada...cume untuk subjek yg "baru" tu aku kene cari tambahan nota skit...tu pun xsusah mane...senang hati la bercuti lama2 ni...yeahaaa...tp td tetibe plak dpt call suh keje hari ahad ni...mmg tak la...aku dh kat KL kot...nk suh bukak lab...mmg takkan la...mane der org nk keje hr ahad...pastu yg keje tu ader la 2 3 org je...malas aku...baik golek2 kat umah lagi bagus...eh dh melalut dr tajuk kat atas ni....dok2 tak der keje n tak ramai yg berkerja ni aku sj survey2 keperluan utk org baru...hehe....bnyk gak la barang nak kene prepare...tak pe adik2 ramai...bleh mintak kat diaorg...hahaha.....antara list yang aku dpt la....


Pakaian
- baju lengan pendek/panjang
- seluar pendek/panjang
- sarung tangan & kaki
- lampin/lampin pakai buang
- selimut
- barut bayi
- tuala mandi bayi
- almari/bakul pakaian
- sapu tangan
- tikar getah bayi
- beg bayi


Mandian
- sabun bayi
- bedak bayi
- losyen bayi
- syampu bayi
- besen mandi bayi
- putik kapas
- bakul alatan mandian
- pengalas mandian tidak licin
- sikat/berus rambut
- minyak kembung perut
- tisu lembab
- pemotong kuku
- pembersih hidung 
- bakul alatan mandian
- pengalas mandian tidak licin
- sikat/berus rambut

Kelengkapan Tidur Bayi
- Kelambu bayi
- Bantal kepala
- Bantal Peluk
- Tilam
- Selimut 

Penyusuan Bayi
- botol susu
- berus botol susu
- bekas simpan botol susu (warmer)
- sterilizer
- Tempat Makan Plastik (Pinggan, Sudu, Gelas)
- breastpump 

Senarai dokumen yang perlu dibawa oleh PAPA
- Surat rujukan doktor
- Kad pengenalan MAMA
- Kad pengenalan PAPA
- Surat nikah
- Wang secukupnya

banyak jugak list ni...huhu...belum lagi masuk persiapan untuk MAMAnye...huhu.....pelan2 beli la gamaknye...breastpump je dh mahal bukan main...kene mintak sponsor ni...hehehe....siapla sape yg aku nk pow ni....hahaha....

Tuesday, December 13, 2011

Ombak Rindu

pas balik dr kursus yang panjang, aku merehatkan diri dengan menonton filem OMBAK RINDU....mmg wajib tgk sbb ade Aaron Aziz....wahhhh....sgt suke ok tgk dia...hehe...harap2 anak aku nt ikut skit muka hensem dia tu....kalo anak lelaki la...kalo perempuan no comment....hehe....first day tayangan citer tu aku dh tak sabar2 nak g tgk..tp time tu ader plak kat IAB, genting...pe yg ade kat situ pun kecuali strawberry farm....hurmmm...

Ombak Rindu adaptasi dr novel...mmg best pun citer ni...masa aku mula2 baca novel ni dulu mmg best ar citer ni...siap ader sambungan lagi tau...mcm cerita bersiri plak...tp teramatlah best....bacala sendiri kalo tak percaya....

 yg ni novel Ombak Rindu yang petama...(yg ni en hubby ader...)

 sambungan Ombak Rindu yang ke 2....(yg ni aku ader...)

yang ni sambungan novel yang ke 3...(tak jumpe lagi...huhu...)

agaknya kalo sambutan filem Ombak Rindu yang pertama ni sangat la memberansangkan..agaknya2 ader x sambungan filem ni nt....ikut mcm novel kan ader sambungan2nya....kalo ader mesti tak rugi tgk...sbb aaron aziz yg berlakon...hehe...i likeee......

filem Ombak Rindu....

tak lama lagi akan keluar plak filem KL gangster 2...Aaron Aziz lagi yg berlakon...mmg confirm aku nk g tgk...en hubby kene bawak jugak...tak kira....kalo filem tu kuar time aku bersalin...jawabnyer punah la harapan....tunggu kuar kat Astro First la....tak kira kene langgan jugak...sbb gara2 nk tgk Aaron Aziz...haha...en hubby sile jgn jeles ok...

KL Gangster 1

KL Gangster 2
 
 hero filem melayu masakini....yg lain dh tak jadi hero dah...pakej yang lengkap ok...

Kehamilan Part 1

nasib baik keje sume dh siap...so bleh la nak update blog yg dh lama tak berupdate ni....ader yg bertanya bil enak update blog...huhu...ader jugak yg berminat nak baca pe yg aku tulis...walaupun aku bukannya pandai sgt menulis pun...hehehe...

so kali ni aku nak bercerita mengenai kehamilan aku...ramai tertanya2 aku ni bunting pelamin ke???huhu...jawapannya TIDAK sama sekali...kebetulan time aku kawin tu lagi sebulan nak puase...alhamdulillah dapat puase penuh tahun ni...dh lama tak merasa puase penuh....hehe...almaklumlah...perempuan ni kan unik skit....nasib baik alahan aku tu tak kene time bulan puase...and aku tak rase ape2 pun perubahan di awal2 kehamilan...rase mcm biase2 je...kalo naik tangga tu boleh berlari lagi la...

kebetulan 2 minggu lepas raya aku, bella ngan ima sj2 nk g berurut kat seorg bidan ni...sj2 nk g urut...nak betulkan urat2 yang dh tegang ni...aku la org terakhir yg diurut...bidan ckp xleh nak urut aku ni lebih2 sbb urat kat kai dh bengkak...aik aku pun pelik la...buat la muka pelik tapi comel aku tu....bidan tu senyum2 ckp dh ader isi ni...xleh nak urut sgt...owhhhhh........

so bile bidan dh ckp mcm tu disamping dh lewat 3 minggu tak dtg peod aku, baru aku tergerak hati nk g check utk confirmkan betul ke aku ni mengandung...tu pun takut2 jugak la nk g check...tu pun kene paksa suh g check oleh en hubby....pas dh check mmg jawapannya POSITIF la...hahaha...alhamdulillah...tak terkata aku time tu....first time tu...

esoknya baru aku ader kekuatan nk bgtau family aku....aku bgtau mama la dulu...tu pun puas pikir nk buat ayat mcm mane..malu pun ader, seronok pun ader...pastu tugas mama la utk bgtau kat abah...abah siap terkejut lagi...abah ingatkan aku n en hubby ni merancang tak nak anak awal....haha...aku gelak je la...dh Allah bagi rezeki awal...aku terima dan aku bersyukur....

Alhamdulillah...aku tak mengalami morning sickness yang teruk sgt...biase la tu kan loya n muntah2 ni..tu pun dalam masa sebulan setengah je aku rase loya2 n muntah2...masa usia kandungan aku 10 - 16 minggu time tu la aku asyik muntah2 je...nasib baik malam je muntah2 yg teruk tu....so siang tak mengganggu aku buat kelas...kalo tak payah gak nak ganti kelas yang banyak tu...skrg ni dh tak der rase nk muntah...cume rase cepat penat n rase malas je nak buat keje...rase nk golek2 je macam penguin...hahaha....harap2 dipermudahkan segalanya...amin..... 

Thursday, December 8, 2011

kerja..kerja...kerja...

penat kursus selama 17 hari pun belum hilang lagi ditambah plak ngan keje2 kat office yg menimbun2...nasib baik la kelas tak der...kalo tak lagi haru nak ganti kelas plak....huhu...bermula la episod mengemas meja yg bersepah2 n menyiapkan SKT (sasaran kerja tahunan)...bos nk cepat sbb tgl aku n geng yang g kursus je belum hantar la...nasib baik ader kawan yang sanggup tolong semakan SKT aku tu...so bleh la nampak cantik & tersusun kosa kata SKT aku tu....hehehe...siap je SKT terus plak kemaskini FRP (fail rekod pensyarah) aku tu...nk kene tutup plak pas ni...sem dpn kene bukak FRP yg baru....hurmm....subjek pe plak la kali ni aku dpt...harap2nya sama la mcm sem2 sblm ni....sbb nota, lab sheet & assesment sume dah prepare...esok leh anta kot FRP aku ni...malas nk tangguh2 lagi...nt lagi bnyk keje...pasni nak kene siapkan fail MQA utk subjek sem lepas...puas jugak la dok punch lubang kat assesment student2 aku tu...naik lenguh tangan aku ni...nk kene asingkan plak markah terendah, sederhana n tinggi....nk 3 sample plak tu...hurmm...mcm tugas2 kerani pun ader jugak..penuh dgn kertas kat meja aku tu...ntah bile nk clearkan pun aku tak tau la...keje ni sume nk kene di bereskan sblm aku bercuti panjang...nak habiskan cuti utk tahun ni...ader lagi 19 hari n 1 hari cuti ganti....so aku amik cuti next 2 week...seminggu lebih skit je aku cuti pun...sbb student start kelas 27hb ni...so cuti yg aku bawak ke tahun depan ader lagi 15 hari...campurkan dengan cuti tahun depan 30 hari...ader lagi 45 hari...hehe.....bnyk la tu utk org yg baru keje mcm aku ni...sape2 yg cuti sikit tu jgn jeles eh...pas mkn mula la mengantuk...aku tulis entry ni time ngantuk...tu yang merepek meraban je ni....haha....nasib la...

Sunday, December 4, 2011

Kursus KIPA siri 2

ni dh habis minggu ke 2 berkursus...ader lagi lebih kurang 2 hari lagi....tak sabar nak habiskan kursus ni cepat2...sian en hubby kene tinggal lama2....dgr makan magie je..sbb malas kuar nk beli makanan la tu.....tak pe2...nt syg balik syg masakan utk abg makanan berkhasiat ye...bagi gemok skit...hehe....minggu ni aku balik KL lagi...dayah ngan "pakcik" dia yg amik....kunun2nya homesick la...huhu...tak mmg aku tak bleh blah duk kat situ...rase kesunyian...sbb en hubby tak der....huhu....tgl lagi 2 hari je...n ader satu lagi slot penceramah, pastu pembentangan bengkel n last day ader exam...cepat la habis kursus ni...

Sunday, November 27, 2011

Kursus KIPA

hai...
fuhhh....fuhhh...dh berabuk dh ni...
lama betul tak update blog aku ni....
sibuk ngan berkursus di IAB....
lama jugak la kene berkursus ni...
dari 20hb 11 sampai la 6hb 12....
sian my hubby kene tinggal kat umah sorg2....
berbalik semula kpd kursus KIPA ni....
pe maknenyer KIPA ni???
KIPA : KURSUS KEPIMPINAN INSTRUKSIONAL DAN PEMBANGUNAN ANDRAGOGI (KIPA).
semua Pensyarah yg tak der Master Education or xde KDC wajib kene attend kursus ni...
so aku pun terlibat sama la....
malas nak amik Master Edu tu walaupun dh der tajaan biasiswa dari KPM....
sbbnyer aku nak sambung Master in Eng...
biarla kuar duit poket sendiri....janji ape yg aku nak tu tercapai....
buat masa ni tak leh nak sambung master lagi sbb perut makin membesar...
lepaskan satu persatu dulu ye...
salah satu kelayakkan untuk naik pangkat kene ader kursus KIPA ni....
nak tak nak kene la attend kursus ni....
ader slot yang best ader yang tak...
hukum alam la kan....
syarat kelayakan utk naik pangkat aku dh ader kesemuanya....
tunggu masa je nak apply...
berharap sgt dpt naik pangkat dgn cepat...(berangan lebih ni....walaupun baru 3 tahun lebih keje...sibuk nak naik pangkat...hehe)
kalo naik pangkat ke DH 44 leh try mintak pindah Poli....
mcm dh lama giler je duk kat Melaka tu...
dh bosan gamaknya....
so kene cari tempat utk setle down....
abah ngan ma pun dah suh apply kenaikan tu cepat2 n boleh mintak pindah....
pindah kemana????
rahsia.....
hehe......
tempatnya dh ader....
cume sumenyer masih lagi di dalam perancangan....
insyaAllah berkat doa org2 sekeliling aku... InsyaAllah aku akan berjaya.....
esok dh kene gi IAB balik utk samb berkursus....nasib baik ahad cuti...
bleh la jumpe my hubby....
tak penah pisah lama2 ngan dia...
sbb sblm2 ni....mmg kitaorg selalu dpt kursus tempat yg sama....
kunun2nya rindu la tu...hehe
tp mmg pun....
nt2 aku update lagi ye blog ni....
daaaaaa.....

Thursday, November 17, 2011

Voucer SenHeng...

aku ader voucer dari Senheng ni....
ader sape2 yang berminat ke???
sbbnyer aku nk bg kat korang la...
voucer yang ader antaranya.....jeng jeng jeng!!!!

1. Voucer bernilai RM 750 bagi  pembelian 55" 3D Smart LED TV brand SAM - UA55D6600 sahaja....






2. Voucer bernilai RM 500 bagi pembelian Fridge brand SAM - RSA1NTTS1 sahaja....

3. Voucer bernlai RM 500 bagi pembelian Kitchen Package (Electrolux Pack - 9533 + 7420 + 203) sahaja...ape bendanya aku pun tak tau...kene g kedai senheng baru tau menatang pe tu...huhu



4. Voucer  bernilai RM250 bagi pembelian Interchangeable Lens Camera (PSN-DMCGF2W/K/S(TWIN) sahaja.....


kpd sape2 yang berminat sila2 la bagi tau yer....voucer ni valid until 31.12.2011 je.........

Thursday, November 10, 2011

Hantaran Kahwin

dah berabuk pun citer ni...
tp still nk citer jugak pasal hantaran aku....
hantaran aku ye bukan hantaran kau.....
sume dekorasi adelah dibuat sendiri ye....
tak der tempah kat mane2 kedai....
ni pakat2 tolong menolong & usaha beramai2 ni....
ni lah hasilnyer....
ketuanyer mama aku n makcik Ijan....
jom layankan gambar2 hantaran sblh pihak aku ni....

 kasut BONIA...belum pakai lagi rasenyer...der lagi dlm kotak tu..siap ader burung lagi tu...idea mak cik Ijan la tu...mmg comel.....aku suke tgk burung yg diolah dr stokin tu....cute sgt....

 belt ngan wallet...aku beli yg dh siap packing...senang...letak je terus atas dulang pastu buh riben ngan bunga skit...kn dh cantik....

 suar slack....ikat je ngan riben....buat ape nk hias lebih2...nt nk bukak jugak kan...biar simple n sedap mata memandang....

 sepasang jam tangan....hadiah dr teman sempena perkahwinan....

 sejadah digubah bentuk ape eh....ntah la....hentam je la....haha

 baju kemeja....

 perfume Gucci By Gucci...mmg sedap sehh bau perfume ni.....

 rose choc....chocolate tu adik aku yg buat....yg tolong gubah mestilah makcik aku...kalo aku yg gubah...bunga je ader...choc sume hilang....hahaha

 tuala jd bantal....last minute buat ni....sbb kira2 tak cukup bilangan hantaran plak....huhu

cup cake di sponsor oleh kamaliah hanim....nt ko kawin aku sponsor plak yer....

kek kawin disponsor oleh nabilah....smoga ko cepat2 dpt timang cahaya mata eh....

buah anggur....mak cik n anak dia Dalila yg gubah...nampak menarik giler...time gubah ni jam dh kul 12 tgh mlm...gubah skit ngap sikit...kalo der ternampak part yg rompong tu maknenyer kitaorg la yg makan...hehe

sirih junjung.....

kebanyakkan hantaran ini sumenyer digubah oleh mama, makcik Ijan, Dalila, Fiza (anak mak angkat aku) and adik beradik aku...sampaikan alas dulang tu pun buat sendiri...ye la kan...ramai lg yg belum kawin....ulang2 pakai la...kitakan bukan org kaya...gunakan ape yg ade...blaja hidup bersederhana....thanks kpd semua yg menjayakan wedding aku....terima kasih kerana sudi hadir ke majlis yg tak seberapa ini...peace....

jgn nk meroyan sgt la.....

uuittsss...tajuk apekah ini???
ntah la...aku pun tak tau tajuk pe la ni....
asal aku nk update blog aku ni je ader yg xbg...
nt takut ader org terasa la...
nt takut der yg suke memanipulasi ayat la...
ye la baca lain...g citer kat org lain kan...
macam jugak dgr lain...tp sampaikan lain....
hati org je ke aku nk kene jaga...
hati aku sape nk jaga...
podahhh....

makin aku diamkan diri, ader je makhluk halus yg tak berapa halus ni sibuk dok cucuk2 bagi kita bising....
tapi hakikatnya...sj nk tgk kita ni macam mane....
tak puas hati kot sbb kita senyap je....haha...
org macam ni pun ader kat muka bumi ni....
jgn nk berlagak yg kita ni tak penah buat silap la....
jgn nk berlagak jugak yg kita ni tak penah memaki org...
jgn nk berlagak sgt yg kita ni tak penah bergaduh ngan org...
walaupun tak tulis kat mane channel yang berbayar mahupun tidak...
tapi ade telinga yang mendengar...
dan ade mata yang melihat....
walaupun kita nak nasihatkan org....
tp kite kene cermin dulu diri kita ni....
elok ke tidak perangai tu...
jgn nk sibuk jaga tepi kain org je....
ade org ckp aku ni suke keluarkan ayat2 ala "dibawah lindungan kaabah"....
bukan aku yg cipta ayat2 tu....sume tu dr pembacaan aku....
kadang2 aku baca novel, artikel, surat2 yg diterima dirumah tak kira la surat tu utk sape.....
kadang2 aku baca kat blog kawan2 aku, blog lecturer aku, fb dan bnyk tempat lagi.....
sume benda aku baca....
aku cume copy paste je....
cume aku tak der copy ayat2 yg memaki org secara terang2an...
belum sampai waktu lagi kot....
ni karang ader yg baca blog aku ni meroyan plak kalo aku tulis panjang2...
aku cume meluahkan ape yg aku rase...
salah ke kalo kita meluahkan isi hati kita ni....
takkan nak pendamkan aje....

Saturday, November 5, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha

Selamat Hari Raya Aidiladha...
aku beraya di KL kali ni...
seronok tgk suasana raya kat KL ni...
lembu pun bnyk yg dikorbankan....
huhu...gerun je tgk lembu yg tgh tgu turn tu...

jom gerak ke menu raya plak....
menu raya kali ni mcm raya2 yg lepas... 
ader rendang ayam, daging masak hitam, kuah kacang, nasi tomato dan nasi impit...
kenyang sehhh...asyik makan je ni...huhu....
berat pun dh makin naik ni....
ape2 pun Selamat Hari Raya Aidiladha....


Monday, October 31, 2011

Hutang...

tetibe hati terpanggil utk menulis mengenai hutang....
ape itu hutang????
ape yg aku paham hutang adalah meminjam sesuatu tak kiralah duit atau dalam bentuk barang...
janji istilah PINJAM...bila dh PINJAM tu kene la pulangkan balik...selagi tak pulangkan dikira berHUTANG...
bile dengar je perkataan HUTANG tu mesti rase seram sejuk dan kecut perut....hutang adalah fitrah hidup tapi cubelah mengawal hutang sebelum hutang mengawal korang semua....
dh cukup jelas kan dengan HUTANG ini...

kebetulan membaca majalah Maskulin Nov 2011 Vol. 122 terdapat artikel mengenai hutang dan beberapa tips berHUTANG dengan BIJAK...

Antara tips berhutang dengan bijak :-
1. "Fikir yang baik2 tentang hutang" - Bile sebut je pasal hutang, mesti terbayang benda2 negatif je kan....sbnrnya hutang tu tak der la jahat...tp yg jahat tu adalah penghutang tu sendiri....

2. Satukan semua hutang menjadi satu - kalo korang ade hutang spt kad kredit, kereta, umah or dsb seboleh2nya satukan menjadi satu akaun shj...supaya korang beringat yang korang ni dh banyak hutang...tak der la menambahkan lagi hutang yang sedia ada tu....

3. Orang kaya akan lebih kaya, Ada taktiknya - ader org berhutang sbb nk membiakkan duit tu dengan melabur atau berniaga...inilah taktik org kaya2 yang bijak berhutang...tp kene la berhati2 takut tertipu plak...skrg ni bukan sume org kita bleh percaya...

4. Maaf! Pinjam berpada2 dan bila perlu sahaja - hindari meminjam semata2 utk membeli barangan yang mahal spt perabot, aksesori rumah yang dirasakan tidak perlu, barangan peribadi berjenama dsb. Ukurlah baju dibadan sendiri....jgn ukur kat badan org lain...takut tak muat or terlebih besar pak baju tu....

5. Kenalpasti kemampuan kewangan - selalulah menyemak pendapatan bulanan spt penyata kad kredit, pinjaman rumah, pinjaman pendidikan, pinjaman kereta atau bayaran wajib yang lain...Adekah ia berada ditahap yang selamat atau setakat nyawa2 ikan shj....kene semak selalu sbb takut nt terover budget plak...

Tu dia beberapa tips yang ader dlm majalah tu....aku amik n olah sikit2 je..semoga aku tidak tergolong dalam kumpulan yang SUKE berhutang...walaupun aku hanya ader hutang kereta ngan rumah je (tu pun hutang rumah belum kene start bayar...tahun dpn br start bayar..)...lagi satu pesanan penaja....Sape2 yang meminjam PTPTN tu bayar la yer...kesian orang lain pun nk guna pinjaman tu jugak utk sambung blaja...jgn pentingkan diri sendiri tanpa membayar pinjaman tu.....kesimpulannya jangan berhutang dgn AH LONG...nt silap haribulan kepala boleh putus...huhu...family yang merana....

Saturday, October 29, 2011

kenapa manusia hari ini suke mencarut????


Mencarut merujuk kepada perbuatan MAKI-MAKIAN ataupun pengeluaran KATA-KATA KESAT. Secara umumnya, mencarut adalah kelakuan yang tidak membawa sebarang faedah. Perbuatan ini bukan sahaja membazir masa, malah mampu menjejaskan mentaliti pengamalnya. Selain itu perbuatan mencarut akan mengurangkan rasa hormat orang ramai terhadap diri seseorang. Seseorang itu dianggap kurang beradab, dan mempunyai mentaliti yang kurang matang. Dalam kebudayaan orang Melayu pula, mereka yang mencarut biasanya dikatakan kurang ajar. Ini membawa maksud yang amat keras, iaitu mempunyai ibubapa yang yang tidak mengajar tertib kepada anaknya disebabkan salah satu sebab iaitu kejahilan, kurang pendidikan, tidak menegah dari menggunakan bahasa-bahasa kesat sejak dari kecil lagi dan lain-lain. Kepada org yang suka mencarut, hentikanlah perbuatan itu. Usaha! Jangan merendahkan martabat anda sendiri dengan mencarut. Jangan dibiarkan lidah anda terbiasa mencarut, takut-takut sampai ke tua, lidah pun sudah liat hendak berhenti mencarut. Jangan sampai orang menutup mata dengan syahadah, kita pula menutup mata dengan mencarut. Nauzubillah…

Dalam Islam, kata-kata kotor, makian serta ucapan menghina merupakan satu perkara yang sangat tercela dan dilarang. Sesungguhnya segala sumber kata-kata kotor itu timbul daripada watak yang rendah dan jiwa yang hina.
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Jauhilah olehmu semua kata-kata kotor sebab Allah tidak suka kepada kata kotor atau yang menyebabkan timbulnya kata kotor daripada orang lain.”
Dalam hadis lain, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Seorang mukmin bukanlah tukang mencela, tukang melaknat orang, tukang berkata kotor dan berkata rendah.”
“Syurga itu diharamkan bagi setiap orang yang berkata kotor untuk memasukinya.”
Seharusnya kita perlu mencontohi perilaku Rasulullah s.a.w yang selama ini hidupnya tidak pernah melontar kata-kata yang menyakitkan pendengaran atau melukai perasaan orang lain.
Berkata Anas bin Malik r.a:
“Tidak pernah Rasulullah saw melakukan perbuatan keji, tidak pula kotor lidah (suka mengutuk) dan tidak pula mancaci maki. Ketika seseorang mencela Baginda orang yang kotor (berdebu) kerana banyak (sujud), Baginda hanya mengatakan “apa yang dia miliki.”
Rasulullah s.a.w adalah seorang yang benar-benar memelihara lisannya. Sekalipun terhadap orang-orang kafir yang menentang dakwahnya. Baginda tidak mudah mengeluarkan kata-kata laknat atau menyakitkan hati.
Abu Hurairah berkata bahawa ia menemui seorang lelaki yang ketagihan minum arak. Lalu dihadapkan lelaki itu kepada Nabi s.a.w agar dihukum. Di antara para sahabatnya ada mengatakan: “Saya memukul dengan tangan”, “saya memukul dengan kasut” dan “saya memukul dengan baju.”
Ketika lelaki itu berpaling (ke arah sahabat) seorang sahabat menyatakan semoga Allah s.w.t menghinamu! Maka bersabdalah Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
“Janganlah kamu meminta bantuan syaitan dalam menghadapinya.”
Daripada Abu Darda r.a, katanya, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
“Aku memohon  kepada Rasulullah s.a.w: Wahai Rasulullah, doakanlah (kecelakaan) bagi orang-orang musyrik. Rasulullah menjawab: Sesungguhnya aku diutus bukan untuk melaknat (mengutuk), tetapi aku diutus untuk memberi rahmat.”
Begitulah Rasulullah s.a.w dengan akhlaknya yang luhur telah memberikan contoh kepada umatnya agar selalu menghindari bertindak melulu dan selalu sabar dalam menghadapi setiap permasalahan.
Dalam konteks ini, jelas sekali sikap berlebih-lebihan dalam beragama yang menjadi pegangan sesetengah orang bukanlah dari ajaran Islam. Ini kerana Islam lebih mendahulukan sikap pertengahan pada setiap aspek kehidupan mereka. Bukan sekadar itu sahaja, bahkan Islam mengingatkan setiap umatnya agar tidak terjerumus pada dua kesesatan iaitu berlebih-lebihan atau sikap lalai.
Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
“Tunjukilah kami jalan yang lurus (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka dan bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.”(al-Fatihah: 6-7)
Di dalam masyarakat Islam tidak ada tempat dalam kehidupan kaum Muslimin untuk meremehkan nilai-nilai luhur yang dijunjung oleh Islam. Masyarakat Islam ialah yang menjunjung tegaknya nilai-nilai moral dan kemanusiaan yang luhur dalam kehidupan umat manusia.
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Tahukah kamu siapa yang disebut orang bankrap itu.”
Para sahabat menjawab: “Orang yang tiada lagi mempunyai wang dan harta.” Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Orang yang bankrap adalah yang datang pada hari kiamat amalan solat, puasa dan zakat, tetapi bersamaan itu juga ia telah mencaci maki, menuduh, memakan harta tidak halal, mengalirkan darah (tanpa hak) dan memukul ini dan itu. Maka amalan baiknya dilimpahkan kepada orang yang berhak menerimanya (yang ia caci) dan jika amalan baiknya habis pada hal belum dapat menutup kesalahannya maka kesalahan (orang yang dicaci itu) dilimpahkan kepadanya, kemudian ia ditempatkan ke dalam neraka.”
Sudah sepatutnya seorang muslim itu memelihara lisan atau lidahnya daripada mancaci maki, walaupun dengan alasan yang kuat. Lebih utama memadamkan api kemarahan itu agar tidak terjadi permusuhan yang menyeret kepada perbuatan dosa.
Daripada Ali bin Abi Talib r.a, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Yang berbuat keji dan menyiarkan kekejiaan itu berada dalam keadaan sama-sama berdosa.”
Firman Allah yang bermaksud:
“Kecelakaan besarlah bagi tiap-tiap pencaci dan pengkeji.” (al-Humazah:1)
Dalam ayat ini, Allah s.w.t mengutuk perbuatan jahat, iaitu menyebarkan fitnah, bercakap ataupun mengisyaratkan perkara yang jahat terhadap orang-orang lelaki atau perempuan dengan kata-kata ataupun  secara isyarat, atau perangai, atau secara mengajuk-ajuk, ataupun sindiran atau caci maki.
“Sesungguhnya Allah s.w.t itu pemalu, penutup (cela), menyukai malu dan tertutup, maka apabila salah seorang kamu mandi maka hendaklah ia ditutup.”
Demikian juga firman Allah s.w.t yang bermaksud:
“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik. “Bukanlah tergolong daripada orang mukmin yang suka mencela, mengutuk dan mengeji. Dan bukan pula mereka yang berlidah kotor.” (an-Nahl: 25)
Daripada ayat-ayat al-Quran serta beberapa hadis yang dipaparkan jelas membuktikan bahawa Islam melarang umatnya mencarut dan memaki hamun sesama Muslim.
Ini kerana kerja-kerja mencarut adalah kegiatan dan perbuatan syaitan dan kenyataan yang mengatakan bahawa Islam tidak melarang umatnya mencarut adalah kenyataan beserta syaitan dan tidak benar. Mohon perlindungan Allah s.w.t daripada sifat yang buruk.

sumber :