CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Saturday, December 31, 2011

Benang...

benang...ape kene mengena benang plak ni...hurmm...malam2 ni tetibe terpikir mengenai benang...sbb aku selalu jugak gunakan benang ni utk jahit baju yg terkyak or tambah manik pada baju aku tu...bg nmpk cantik kununnya...cantik ke???...biasela la jahitan org baru2 blajar ni mane nak cantik sgt pun....almaklumlah baju beli kat jalan TAR je...bukan kat butik pun....tak mampu....huhu
eh..ni benang ke tali tangsi...hahaha....
tgk gambar benang tetibe teringat pepatah melayu.."...tegakkan benang yang basah..."...aku terpikir la...benang yang basah pun tak leh nka tegak...mcm mane plak nk tegakkan benang yg kering...kalo ikut logik akal la kan...benang yg basah lagi berat dr benang yg kering pun tak leh nak tegakkan...inikan pulak benang yang kering nk ditegakkan...memang tak tegak la...hurmmm...mcm mane tu ek...musykil...aku bukan pakar bahasa...tetapi terpikir mengenai pepatah ni....

...benang yg basah...

mcm pepatah "..bagai melepaskan batuk di tangga.."...batuk tu bermaksud kayu / alat mencedok air yg ader kat tangga pada zaman dulu2...nama alat tu batuk...bukan batuk koh koh koh penyakit tu...bnyk maksud tuk dengan satu perkataan sahaja....kalo xcari makne batuk tu mmg aku ingat batuk koh kh tu la...huhu
lagi satu pepatah..."...harapkan pagar, pagar makan padi.." ...pagar mane plak yg nk mkn padi...sbnyrnyer "..harapkan pegar, pegar makan padi..." pegar ni sejenis burung....tetibe dr pegar jd pagar disebabkan oleh tuliasn jawi pegar tu...sama dengan pagar...so org skrg dh translate jadi pagar la...padahal asalnya pegar....

setakat ni dulu kuliah peribahasa kita mlm ni ye...hahaha....ape yg aku mengarut ni pun aku tak tau...haha...lantak la...yg mengarut tu aku..bukan ko..hahaha

Selamat Tahun Baru 2012

Selamat Datang Tahun Baru 2012...Selamat tinggal Tahun Lama 2011...


SELAMAT TAHUN BARU 2012

semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu rahmat kepada seluruh umat manusia....

Friday, December 30, 2011

ouchhh....

video

ader org ckp aku takut ngan bayang2 sendiri...rasenyer kalo tengahari tu gi makan tak der plak aku terjerit2 bile nampak bayang2 aku...hahaha...kalo video ni mmg nampak yg budak ni mmg takut ngan bayang2 dia...haha....layan kan aje....

kerja..kerja...kerja...

Sudah start semester baru....maknenyer keje pun bertambah lgi la...huhu...xpe2  SYMP kan...semester ni aku dpt 3 subjek yg ader peperiksaan akhir (PA) dan 1 subjek yang hanya ada penilaian berterusan (PB)...bertambah skit beban keje tu...tapi tak pe...sume subjek tu aku penah ajar beberapa kali...insyaAllah xde yg aku baru nk study...tu belum lagi masuk kelas yg kene assist lab...tak tau la bape kelas la plak...harap2 tak banyak n tak tinggi la lab2 tu...huhu....nasib baik minggu ni dah setlekan hampir 90 % pendaftaran pelajar2 PA aku...tak der la nk kene pikir lagi minggu dpn...cume ader beberapa org lagi yg tak setle2..tunggu diarg setlekan sendiri jadual waktu diaorg tu...aku dh bg pancing...so pandai2 la pancing ikan tu sendiri...smoga sempat la aku menghabiskan semua silibus sblm bulan 4 ni....aminnnn......

Thursday, December 29, 2011

GHURUR: TERPEDAYA ATAU TERTIPU

GHURUR: TERPEDAYA ATAU TERTIPU

Kitab Siyarus Salikin juz3
Syeikh Abdus Samad Al-Jawi Al-Palembani

Hakikat Ghurur: iaitu seseorang menyangka baik sesuatu yang kelihatan baik, sedangkan pada hakikatnya bertentangan dengan sangkaannya.

Firman Allah:
“Janganlah kehidupan dunia itu memperdayakan kamu dan janganlah perasaan ghurur itu memperdayakan kamu terhadap Allah Taala.” -Surah Luqman ayat 33.

Barangsiapa yang beriktiqad dirinya beroleh kebajikan beerti ia telah terpedaya. Yang lebih terpedaya lagi ialah orang kafir, orang yang melakukan maksiat dan orang fasik kerana menyangka diri mereka berada di dalam kebajikan dan mereka lupa akan kejahatan diri mereka.

Orang yang terpedaya dengan Ghurur itu banyak dan terdiri daripada empat golongan:

1. PARA ULAMA

Kata imam Malik r.a:
“Barangsiapa menuntut ilmu Feqah yang Zahir dan tidak menuntut ilmu Tasawuf yang batin maka sesungguhnya ia menjadi Fasik.”

Imam Ghazali rahimahullahu taala telah menyebut secara terperinci mengenai ulama yang terpedaya di dalam Kitab Ihya Ulumuddin di dalam bab ini.

Barangsiapa yang tidak mengetahui akan Ilmu yang mengetahui tentang keaiban dirinya iaitulah Ilmu Tasawuf yang batin atau mengetahui akan keaiban diri tetapi tidak pula bersungguh-sungguh menghapuskan keaiban diri yang di dalam batin, maka ia adalah seorang yang terpedaya.



2. GOLONGAN YANG BERIBADAT

Berbuat ibadat yang zahir seperti solat, puasa, berzakat, bersedeqah, menunaikan haji, membaca quran dan sebagainya sedangkan ia tidak membersihkan hatinya daripada maksiat-maksiat yang batin seperti riya’, ujub, sum’ah, kibir, hasad dengki, dan lain-lain lagi, maka ia telah terpedaya kerana ibadat yang zahir itu sahnya bergantung kepada pemulihan hati daripada sifat-sifat jahat yang ada di dalamnya.

Diantara orang yang terpedaya di dalam ibadat ialah orang-orang yang mensia-sia ibadat-ibadat yang difardhukan ke atasnya tetapi bersungguh-sungguh membanyakkan perkara-perkara sunat dan syarat-syaratnya.



3. AHLI-AHLI SUFI DAN ORANG-ORANG YANG BELAJAR ILMU TASAWUF.
(Ash-Shufiyah wal-Mutashawwifah)

Antara sufi yang terpedaya itu lagi ialah orang yang belajar ilmu Hakikat seperti martabat tujuh dan segala yang ada kaitan dengannya tetapi tidak mempelajari Ilmu Syariat iaitu ilmu Ushuluddin dan ilmu Feqah, seperti mana kata Imam Malik r.a:

“Barangsiapa yang mempelajari ilmu Tasawuf (yang membicarakan mengenai ilmu Hakikat) dan tidak mempelajari ilmu Feqah dan ilmu Ushuluddin, maka sesungguhnya ia menjadi Zindiq.”

Sementara orang yang mempelajari ilmu Syariat yang zahir iaitu ilmu Ushuluddin dan ilmu Feqah beserta dengan mempelajari ilmu Tasawuf dan bersungguh-sungguh mengikutinya iaitu bersungguh-sungguh mengamalkannya, ia memperolehi ilmu Hakikat iaitu ilmu Ma’rifatullahi Taala dengan sebenar-benar makrifat. Orang seperti ini tidak terpedaya, seperti mana kata imam Malik r.a:

“Barangsiapa menghimpunkan kedua-dua ilmu Feqah dan ilmu Tasawuf dengan mempelajari kedua-duanya maka sesungguhnya ia telah memperolehi ilmu Hakikat (iaitu ilmu Ma’rifatullahi Taala secara yakin dan muktamad.”

Maulana As-Saiyid Abdullah Al-’Aidarus r.a berkata:
“Hendaklah kamu wahai saudara-saudaraku,
mengikuti Al-Kitab iaitu Al-Quran dan mengikuti As-Sunnah atau Hadits nabi s.a.w iaitu Ilmu Syariat yang disyarahkan dalam kitab-kitab Imam Ghazali terutama yang terdapat dalam Kitabut Zikril-Maut, Kitabil-Faqri, Kitabut-Taubati dan Kitabu Riyadhatin-Nafsi, yang mana semuanya itu tersebut di dalam kitab Ihya Ulumiddin.”

“Kitab Ihya Ulumiddin di dalamnya terdapat rahsia ilmu Syariat dan ilmu Thariqat. Kitab Bidayatul Hidayah di dalamnya terdapat ilmu Taqwa iaitu ilmu yang membawa kepada ketaqwaan terhadap Allah Taala. Kitab Al-Arba’in Fi Ushuluddin di dalamnya terdapat keterangan mengenai jalan yang lurus. Kitab Minhajul Abidin di dalamnya terdapat jalan yang menyampaikan kepada Allah dan Kitab Al-Khulashah Fil-Fiqhi di dalamnya terdapat ilmu dan amalan yang menerangi hati.”



4. MEREKA YANG PUNYAI HARTA DAN MEMBELANJAKANNYA

Mereka yang mempunyai harta dan membelanjakannya dalam kerja-kerja kebajikan dengan disertai Riya’ (menunjuk-nunjuk) atau Ujub’ (berbangga diri) atau Sum’ah atau kerana mahukan kemegahan atau mencari kemashuran dan supaya manusia menyebutnya sebagai pemurah hati yang mahukan pujian.

Diantaranya:
a. menyumbangkan harta untuk kerja kebajikan dari harta diperolehi secara haram seperti merampas atau menganiaya atau menipu harta orang sedangkan ia tamakkan mendapat pahalanya atau tamakkan dosanya diampuni.
b. Jika kerja-kerja kebajikan itu tanpa dituliskan nama mereka sebagai pihak yang mengeluarkan belanja nescaya enggan menyumbangkan harta itu.-ini riya’ atau sum’ah.
c. memberi harta untuk dibelanja menghiasi masjid atau madrasah daripada dibelanja untuk faqir miskin atau selainnya yang memerlukan kepada perbelanjaan untuk hidup di kawasannya.
d. Hiasan-hisan di masjid atau di madrasah itu mengganggu hati orang-orang yang solat.

Nota:
Maksud Syariat yang zahir ialah ilmu Ushuluddin dan ilmu Feqah.
Maksud ilmu Syariat yang batin ialah ilmu Tasawuf.
Ilmu Tasawuf iaitu ilmu Thariqat dan ilmu Hakikat.

Orang yang mengikuti jalan ilmu Tasawuf yang mengandungi ilmu Syariat yang zahir dan ilmu Syariat yang batin dinamakan Shufi yang Muhaqqiq.



sumber : Ismail Ab Rahman, Staff PMM

Selamat Pengantin Baru


Tahniah...
semoga berkekalan hingga ke akhir hayat....




Wednesday, December 28, 2011

Kursus KIPA - part 3


baru der masa nk edit2 gambar ni...so dr JKE PMM ni ader 4 org yg g kursus ni....aku, anim, athirah ngan hidayah....lokasi gambar ni diambil di menara Institut Aminuddin Baki, Genting...mmg cantik permandangan dr  atas ni...sejuk mata memandang...sejuk lagi badan yg terkene angin sepoi2 bahasa kat menara ni...hehe...

Tuesday, December 27, 2011

tahniah...

tahniah kpd adik aku yg gomok ni....Nadia Janudin sbb berjaya dpt 8A dlm PMR hari tu....congrate...nt kt g cr jam yg ko nk tu eh....


CONGRATE!!!!!!

luahan hati insan bergelar manusia...

dh lama tak menulis sbb bz ngan cuti2 malaysia n masalah yg satu ni...
selama ni aku diamkan aje...
tp makin lama makin menjadi2 cerita yg timbul...
makin aku diam makin ramai yg naik tocang...
makin aku senyap makin bnyk cerita2 ungkitan....
mmg aku SENGAJA tulis kat sini...
sbbnyer aku dh BLOCK semua org yg aku rase tak perlu amik tau pasal aku lebih2 sgt....
aku tau der stalker yg baca ni...greatttt....(nt ckp la ader org bangga diri sbb hati keras...)

aku nk perjelaskan kat sini ye...
org yg tak der kene mengena tu tak payah la sibuk2 nk jadi batu api....
tak payah nk sibuk2 jaga tepi kain org....
jaga dulu tepi kain korang....
sikit pun aku  tak kisah gaji korang berapa, ape keje korang, lantak korang la....
tp nape sibuk2 nk amik tau gaji aku n adik aku berapa...
alahhhh berapa sgt la gaji penjawat awam mcm aku ni....
tak payah nk sibuk2 amik tau ok....

penjelasan seterusnya...punca masalah ini adalah disebabkan adik aku kene halau dr makan kat satu majlis kenduri kawin....
so maknenyer kat sini...yg menjadi punca adalah penghalaunya...
yg nk babitkan mak bapak siap memaki tu apekehalnya....
ckp educated....tak tau pulak kalo gi belajar kat U tu mmg lecturer ajar memaki org...
pastu bagus la tu ader plak yg menyokong cacian dan makian dr penghalau tu...
aku tak tau plak cacian dan makian tu benda yg tak diambil kisah...
cube kalo anak2 dia mencaci org memaki...tau plak marah...
ni org dh DEWASA memaki dicakapnyer tak pe...budak2 lagi...umo dh lanjut nak masuk 30 ckp budak2 lagi...mmg tak masuk akal la...

benda kecik jadi makin besar bile ader ungkit mengungkit...aku bercerita kat blog aku ni pasal HALAU je....
yg tetibe mengungkit pasal duit xbg kat n**** la, tak jaga n**** la ape citer...citer org lain bagi duit kat n**** la...mcm la aku n adik2 aku ni tak berguna langsung...dh tak der modal nk ckp pasal HALAU bukak plak citer pasal DUIT yg tak der kene mengena ni...aku tau keluarga korang mmg banyak duit...tak payah bgtau kat kitaorg yg tak berduit sgt ni...kalo nk ungkit banyak benda la aku bleh ungkit...banyak benda aku bleh ckp la...tapi point aku kat sini pasal HALAU dr makan kat dalam dewan tu je....yg korang melalut mcm  ni pehal?????

ni kes smlm plak...ader org ckp kita org menghalau dia adik beradik....sorry sikit....ayatnyer yg kuar "...kalo nk menjerit2 baik balik..."..tu je ayatnyer...tp ader org memanipulasi ayat tu...so greattt....budak2 pun paham la ayat tu...ayat tu tak menghalau...baca n paham betul2....common la...susah sgt ke nak paham ayat bahasa melayu yg simple ni....

elok la ader plak yg suh anak2 yg tak tau ape2 baca...pastu dgr citer sblh pihak je...mmg bagus pendidikan anak2...mmg mcm tu eh...so aku blaja dr korang la yer cara mendidik anak dgn betul....ape yg aku, n adik2 aku serta cousin aku buat tu mmg kitaorg belajar dr pemerhatian selama ni terhadap korang...cume bab maki2 n caci mencaci tu je kitaorg tak sempat nk blaja dr korang....kiranya kitaorg ni blaja tak habis lagi ni....

org kalo kene tegur terima je la...ni tak...tak nak mengalah...kenapa???ko ingat ko tu bnyk duit n  ader pelajaran yg tinggi kitaorg sume ni nk kene ikut ckp ko ke...ko je yg betul ke....org bongkak je tau anggap sume yg dia buat tu betul...tak payah nk bongkak sgt la sampai tak leh terime kritikan org...dulu time ko kutuk si polan tu ko ader pikir tak perasaan dia mcm mn...bile ko pulak kene kutuk ko tau plak marah...perghh...tak leh tegur skit.....jgn ingat dh kaya dh bnyk duit org yg tua ni ko boleh caci or maki mcm kawan2 ko je...ingat eh...kalo dulu ko bleh kutuk2 org...tak bermakne ko boleh kutuk org selamanya....terima la kutukan or kritikan org dgn positif...tak penah aku jumpe org belagak n bongkak mcm ni...kene tegur skit melenting...lantak ko la.....

pas ni ungkit la lagi...maki la lgi...ungkit lagi pasal duit...jgn sampai aku plak yg mengungkit....ingat sikit dulu korang susah korang cari sape...korang ader masalah korang cr sape...ader ko dgr kitaorg mengungkit...jgn la lari dr tajuk kalo tak der point...tak payah masukkan point2 mengungkit tu...kalo cikgu karangan baca tak der markah tambahan pun sbb terkeluar tajuk....pastu sokong la lagi org yg suke memaki tu yer...sbb dia ader simpan bnyk rahsia korang kan....takut rahsia terbongkar ke...lantak la dgn rahsia2 ko tu...sikit pun aku tak heran...dgr la citer yg direka2...manipulasi lagi ayat2 tu...korang mmg the best la...aku tau sume dapat A+++ kan utk penulisan bahasa melayu...blah....

Thursday, December 15, 2011

nak meroyan lagi....

meh sini aku nk meroyan.....sementara nk tunggu g makan ikan bakar malam ni...mood meroyan tetibe muncul....haha...mmg gile aku ni...tp aku nk ckp jugak...org ckp tak elok cakap belakang2...tp bile aku tegur depan2 tak leh nk terima plak...tu sengal tahap ape ek????tahap tapir or tenuk???? aku pun dh malas nk layan lagi...buat menambah dosa je...bleh plak suh aku maki2 dia dulu...mmg dr kecik mak ngan bapak aku tak ajar maki org...kalo dia dgr aku maki2 org mase kecik dulu mulut ni dh kene tampar...tak tau la org lain kan...aku peduli ape....

ko ingat ko tu dh besar sgt ke sampai org tak leh nk tegur...tu pun bukan tegur sgt dh nk terase..siap remove dr friendlist lagi..tak pe ko remove je kan...tp aku dh BLOCK k...so ko mmg tak leh nak stalk FB aku...ko cume bleh baca blog aku je kan...nt pas baca suh la stalker2 lain baca plak....sikit pun aku tak kisah...lantak ko la...

Wednesday, December 14, 2011

Persiapan menyambut org baru....

tgh2 tak der keje ni memanjang je kejenyer mengupdate blog...ye la SKT dh anta...FRP pun dah tutup...FKP dh setle...subjek sem dpn pun dh tau...so nota2 mmg dh tersedia ada...cume untuk subjek yg "baru" tu aku kene cari tambahan nota skit...tu pun xsusah mane...senang hati la bercuti lama2 ni...yeahaaa...tp td tetibe plak dpt call suh keje hari ahad ni...mmg tak la...aku dh kat KL kot...nk suh bukak lab...mmg takkan la...mane der org nk keje hr ahad...pastu yg keje tu ader la 2 3 org je...malas aku...baik golek2 kat umah lagi bagus...eh dh melalut dr tajuk kat atas ni....dok2 tak der keje n tak ramai yg berkerja ni aku sj survey2 keperluan utk org baru...hehe....bnyk gak la barang nak kene prepare...tak pe adik2 ramai...bleh mintak kat diaorg...hahaha.....antara list yang aku dpt la....


Pakaian
- baju lengan pendek/panjang
- seluar pendek/panjang
- sarung tangan & kaki
- lampin/lampin pakai buang
- selimut
- barut bayi
- tuala mandi bayi
- almari/bakul pakaian
- sapu tangan
- tikar getah bayi
- beg bayi


Mandian
- sabun bayi
- bedak bayi
- losyen bayi
- syampu bayi
- besen mandi bayi
- putik kapas
- bakul alatan mandian
- pengalas mandian tidak licin
- sikat/berus rambut
- minyak kembung perut
- tisu lembab
- pemotong kuku
- pembersih hidung 
- bakul alatan mandian
- pengalas mandian tidak licin
- sikat/berus rambut

Kelengkapan Tidur Bayi
- Kelambu bayi
- Bantal kepala
- Bantal Peluk
- Tilam
- Selimut 

Penyusuan Bayi
- botol susu
- berus botol susu
- bekas simpan botol susu (warmer)
- sterilizer
- Tempat Makan Plastik (Pinggan, Sudu, Gelas)
- breastpump 

Senarai dokumen yang perlu dibawa oleh PAPA
- Surat rujukan doktor
- Kad pengenalan MAMA
- Kad pengenalan PAPA
- Surat nikah
- Wang secukupnya

banyak jugak list ni...huhu...belum lagi masuk persiapan untuk MAMAnye...huhu.....pelan2 beli la gamaknye...breastpump je dh mahal bukan main...kene mintak sponsor ni...hehehe....siapla sape yg aku nk pow ni....hahaha....

Tuesday, December 13, 2011

Ombak Rindu

pas balik dr kursus yang panjang, aku merehatkan diri dengan menonton filem OMBAK RINDU....mmg wajib tgk sbb ade Aaron Aziz....wahhhh....sgt suke ok tgk dia...hehe...harap2 anak aku nt ikut skit muka hensem dia tu....kalo anak lelaki la...kalo perempuan no comment....hehe....first day tayangan citer tu aku dh tak sabar2 nak g tgk..tp time tu ader plak kat IAB, genting...pe yg ade kat situ pun kecuali strawberry farm....hurmmm...

Ombak Rindu adaptasi dr novel...mmg best pun citer ni...masa aku mula2 baca novel ni dulu mmg best ar citer ni...siap ader sambungan lagi tau...mcm cerita bersiri plak...tp teramatlah best....bacala sendiri kalo tak percaya....

 yg ni novel Ombak Rindu yang petama...(yg ni en hubby ader...)

 sambungan Ombak Rindu yang ke 2....(yg ni aku ader...)

yang ni sambungan novel yang ke 3...(tak jumpe lagi...huhu...)

agaknya kalo sambutan filem Ombak Rindu yang pertama ni sangat la memberansangkan..agaknya2 ader x sambungan filem ni nt....ikut mcm novel kan ader sambungan2nya....kalo ader mesti tak rugi tgk...sbb aaron aziz yg berlakon...hehe...i likeee......

filem Ombak Rindu....

tak lama lagi akan keluar plak filem KL gangster 2...Aaron Aziz lagi yg berlakon...mmg confirm aku nk g tgk...en hubby kene bawak jugak...tak kira....kalo filem tu kuar time aku bersalin...jawabnyer punah la harapan....tunggu kuar kat Astro First la....tak kira kene langgan jugak...sbb gara2 nk tgk Aaron Aziz...haha...en hubby sile jgn jeles ok...

KL Gangster 1

KL Gangster 2
 
 hero filem melayu masakini....yg lain dh tak jadi hero dah...pakej yang lengkap ok...

Kehamilan Part 1

nasib baik keje sume dh siap...so bleh la nak update blog yg dh lama tak berupdate ni....ader yg bertanya bil enak update blog...huhu...ader jugak yg berminat nak baca pe yg aku tulis...walaupun aku bukannya pandai sgt menulis pun...hehehe...

so kali ni aku nak bercerita mengenai kehamilan aku...ramai tertanya2 aku ni bunting pelamin ke???huhu...jawapannya TIDAK sama sekali...kebetulan time aku kawin tu lagi sebulan nak puase...alhamdulillah dapat puase penuh tahun ni...dh lama tak merasa puase penuh....hehe...almaklumlah...perempuan ni kan unik skit....nasib baik alahan aku tu tak kene time bulan puase...and aku tak rase ape2 pun perubahan di awal2 kehamilan...rase mcm biase2 je...kalo naik tangga tu boleh berlari lagi la...

kebetulan 2 minggu lepas raya aku, bella ngan ima sj2 nk g berurut kat seorg bidan ni...sj2 nk g urut...nak betulkan urat2 yang dh tegang ni...aku la org terakhir yg diurut...bidan ckp xleh nak urut aku ni lebih2 sbb urat kat kai dh bengkak...aik aku pun pelik la...buat la muka pelik tapi comel aku tu....bidan tu senyum2 ckp dh ader isi ni...xleh nak urut sgt...owhhhhh........

so bile bidan dh ckp mcm tu disamping dh lewat 3 minggu tak dtg peod aku, baru aku tergerak hati nk g check utk confirmkan betul ke aku ni mengandung...tu pun takut2 jugak la nk g check...tu pun kene paksa suh g check oleh en hubby....pas dh check mmg jawapannya POSITIF la...hahaha...alhamdulillah...tak terkata aku time tu....first time tu...

esoknya baru aku ader kekuatan nk bgtau family aku....aku bgtau mama la dulu...tu pun puas pikir nk buat ayat mcm mane..malu pun ader, seronok pun ader...pastu tugas mama la utk bgtau kat abah...abah siap terkejut lagi...abah ingatkan aku n en hubby ni merancang tak nak anak awal....haha...aku gelak je la...dh Allah bagi rezeki awal...aku terima dan aku bersyukur....

Alhamdulillah...aku tak mengalami morning sickness yang teruk sgt...biase la tu kan loya n muntah2 ni..tu pun dalam masa sebulan setengah je aku rase loya2 n muntah2...masa usia kandungan aku 10 - 16 minggu time tu la aku asyik muntah2 je...nasib baik malam je muntah2 yg teruk tu....so siang tak mengganggu aku buat kelas...kalo tak payah gak nak ganti kelas yang banyak tu...skrg ni dh tak der rase nk muntah...cume rase cepat penat n rase malas je nak buat keje...rase nk golek2 je macam penguin...hahaha....harap2 dipermudahkan segalanya...amin..... 

Thursday, December 8, 2011

kerja..kerja...kerja...

penat kursus selama 17 hari pun belum hilang lagi ditambah plak ngan keje2 kat office yg menimbun2...nasib baik la kelas tak der...kalo tak lagi haru nak ganti kelas plak....huhu...bermula la episod mengemas meja yg bersepah2 n menyiapkan SKT (sasaran kerja tahunan)...bos nk cepat sbb tgl aku n geng yang g kursus je belum hantar la...nasib baik ader kawan yang sanggup tolong semakan SKT aku tu...so bleh la nampak cantik & tersusun kosa kata SKT aku tu....hehehe...siap je SKT terus plak kemaskini FRP (fail rekod pensyarah) aku tu...nk kene tutup plak pas ni...sem dpn kene bukak FRP yg baru....hurmm....subjek pe plak la kali ni aku dpt...harap2nya sama la mcm sem2 sblm ni....sbb nota, lab sheet & assesment sume dah prepare...esok leh anta kot FRP aku ni...malas nk tangguh2 lagi...nt lagi bnyk keje...pasni nak kene siapkan fail MQA utk subjek sem lepas...puas jugak la dok punch lubang kat assesment student2 aku tu...naik lenguh tangan aku ni...nk kene asingkan plak markah terendah, sederhana n tinggi....nk 3 sample plak tu...hurmm...mcm tugas2 kerani pun ader jugak..penuh dgn kertas kat meja aku tu...ntah bile nk clearkan pun aku tak tau la...keje ni sume nk kene di bereskan sblm aku bercuti panjang...nak habiskan cuti utk tahun ni...ader lagi 19 hari n 1 hari cuti ganti....so aku amik cuti next 2 week...seminggu lebih skit je aku cuti pun...sbb student start kelas 27hb ni...so cuti yg aku bawak ke tahun depan ader lagi 15 hari...campurkan dengan cuti tahun depan 30 hari...ader lagi 45 hari...hehe.....bnyk la tu utk org yg baru keje mcm aku ni...sape2 yg cuti sikit tu jgn jeles eh...pas mkn mula la mengantuk...aku tulis entry ni time ngantuk...tu yang merepek meraban je ni....haha....nasib la...

Sunday, December 4, 2011

Kursus KIPA siri 2

ni dh habis minggu ke 2 berkursus...ader lagi lebih kurang 2 hari lagi....tak sabar nak habiskan kursus ni cepat2...sian en hubby kene tinggal lama2....dgr makan magie je..sbb malas kuar nk beli makanan la tu.....tak pe2...nt syg balik syg masakan utk abg makanan berkhasiat ye...bagi gemok skit...hehe....minggu ni aku balik KL lagi...dayah ngan "pakcik" dia yg amik....kunun2nya homesick la...huhu...tak mmg aku tak bleh blah duk kat situ...rase kesunyian...sbb en hubby tak der....huhu....tgl lagi 2 hari je...n ader satu lagi slot penceramah, pastu pembentangan bengkel n last day ader exam...cepat la habis kursus ni...