CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Tuesday, December 28, 2010

malas

cume nk bg tau yg sy sgt malas minggu ni...
mood bercuti je ni.....
malasnyerr

Monday, December 27, 2010

tak suke...

ingatkan kes jadual waktu tu dah setle...
rupenyer belum..
makin lama makin ramai student yg bertambah kat kelas aku...
dulu ckp 28 org je...ni dh naik sampai 53 org..
pe kes?????
ingat aku ni boleh dibuli2 ke??
belum kenal aku sape lagi kan...
tak pe2...
ni sume sbb jadual waktu kelas UK e2002 yg berubah...
tak pasal2 aku yg jd mangsa...
bongok betul...
mmg la sorg lecturer tak patut mengeluarkan perkataan tu..
tp sbb dh geram sgt kan...
berpada2 la nk kenekan org pun...
satu masa nt kalo terkene kat diri sendiri jgn marah la...
buat baik dibalas baik...
buat jahat ko tunggu je la balasannya...
mcm org tak belajar agama je...
ramai yg aku dgr tak puas hati...
tunggu la nasib sape2 yg terlibat...
ko ingat aku suke sgt ke korang buat perangai HODOH mcm tu...
nama je org tua...
tp perangai tak melambangkan org yg dh berusia...

Tuesday, December 21, 2010

Just The Way You Are..


ni kisah ahad lepas...
time tu on the way blk dr KL menuju Merlimau..
bersama2 didlm kete kenari ferrari tu en tunang dan ninie....
tetibe dlm radio disiarkan lagu ni...
dan tetibe jugak der suara tak tau dtg dr mane...huhu
"Syg...cube hayati lagu ni..."
siapakah yg bersuara itu...hahah
"Ye la...t syg hayati eh..."...
ckp je la mcm tu...
dlm hati "ishkk...takkan nak hayati lagu plak time bawak kete ni...kang terlebih hayati takut plak terbabas...hahha"..

ni plak kisah mlm td...
time tu nk gi makan malam....
teringin nk mkn sizzling...
tp jasco lama tu tgh renovate plak..
harapan tinggal harapan jela..
makan je la pe yg ader...
otw blk umah tetibe en tunang amik hp aku then call hp dia...
sekali kuar lagu lain daaa....
aku punyer la gelak giler2...
pas en tunang dr betulkan assign tone utk aku tu...
dia cube call lg sekali....
rupenyer dia assign lagu "Just The Way You Are" tu ntuk aku...
wahhhh...terharunya...
dlm hati dh der bunga api yg mcm mlm tahun baru tu...
sukenyerrr....

tak leh jadi mcm ni...kene cari jugak lagu n lirik tu...
nak kene hayati betul2...
tu yg pg2 ni aku dh upload lirik lagu ni...
hehe...
jom kita hayati bersama2...hehehe.....



Bruno Mars - Just The Way You Are

Oh, her eyes, her eyes, make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair, falls perfectly without her trying
She's so beautiful, and I tell her every day

Yeah, I know, I know, when I compliment her she won't believe me
And it's so, it's so, sad to think that she don't see what I see
But every time she asks me do I look ok, I say

When I see your face, there's not a thing that I would change
Cause you're amazing, just the way you are
And when you smile, the whole world stops and stares for a while
Because girl you're amazing, just the way you are(yeah)

Her lips, her lips, I could kiss them all day if she let me
Her laugh, her laugh, she hates but I think it's so sexy
She's so beautiful, and I tell her every day

Oh, you know, you know, you know, I'd never ask you to change
If perfect's what you're searching for then just stay the same
So, don't even bother asking if you look ok
You know I'll say

When I see your face, there's not a thing that I would change
Cause you're amazing, just the way you are
And when you smile, the whole world stops and stares for a while
Because girl you're amazing, just the way you are
The way you are, the way you are
Girl you're amazing, just the way you are

When I see your face, there's not a thing that I would change
Cause you're amazing, just the way you are
And when you smile, the whole world stops and stares for a while
Cause girl you're amazing, just the way you are. Yeah

Monday, December 20, 2010

nota oh nota..

aku tgh bertungkus lumus wat nota ni..
ishkk...bile la nk hbs wat nota ni...
asyik dpt subjek baru je...
so asyik la kene wat nota...
penat...

dewan punyer angkara...

tak pasal2 mood aku tak der minggu lepas...
ni sume gara2 dewan tu la...
adeh...
pelik tul...
mula2 nk booking ujung bln 4...
tp dewan dh di booking plak...
pastu pinda lg tarikh yg lain...bln 7 plak...
ok la bile dh booking...
ingatkan masalah dh setle...
rupenyer tak eh...
ble abah gi nk byr deposit dewan tu...
bleh plak org tu ckp kitaorg booking bln 2...
gile ke ape...
mane sempat nak prepare kalo majlis bulan 2..
arghhh...
terdiam kejap aku bile jd mcm tu...
so minggu lepas aku try la booking utk bln 7 tu...
dapat booking...kiranya hati dh lega skit la...
ptg tu ble nak gi bayar duit deposit...
bleh plak org tu ckp tarikh tu dh penuh..
arghhh makin tension aku...
rupenye kalo dh booking tak menjanjikan yg kita mmg dpt sewa dewan tu eh...
sengal...
rupenyer lg sape yg bayar dulu deposit org tu yg dpt sewa dewan tu...
tak guna la sistem yg diaorg buat utk booking dewan tu...
bongok...
tak kisah la sape yg booking pun...
tp sape yg g byr deposit dulu yg dpt....
mmg bongok....
bile tny tarikh ble yg kosong lg...
dh fully book eh sampai bulan 10...
dh tu bulan bp nk wat majlis aku ni...
arghhh...tension lagi....
nk wat kat umah, mama plak tak nk sbb umah tu kecik katanya...
der lg...mama ckp panas...lgpun parking susah...
mama suh wat mlm...aku taknak sbb masa tu singkat sgt...
lgpun malam kan...gelap...tak nampak t kawan2 yg dtg...
aku yg dlm dilema...
nk dgr ckp sape ni...
cadangan dr mak en tunang, buat majlis hr keje...
confirm la cadangan tu kalo bgtau kat mama mesti kene reject nyer...
sape yg nak dtg time keje tu...
kawan2 aku pun sume keje...
takkan nk postpone lg...
bulan 9 tak leh nk wat kenduri sbb cousin aku kawin...
bln 10 ngan 11 tak leh nk kawcau sbb adik2 aku der pekse PMR n SPM...
tinggal bln 12 je la...
aku sesgt la tension...
kesimpulannya wat je la kat umah...
selesa ke tak selesa blkg citer..
aku pun dh malas nk pk...
biarkan masa yg menentukan..
kalo rase tak bleh blah postpone je la lg...

Wednesday, December 8, 2010

My engagement...

MAJLIS PERTUNANGAN 


walaupun dh hampir 3 minggu usia pertunangan ku...
rasenyer masih blum terlambat lg nk upload gambar2 yg sedia ada...
citer belum basi ok...
akhirnya segala ape yg dirancang berjalan dgn lancar...
Alhamdulillah....
jom layan pic2 yg ader sepanjang majlis berlangsung...


hantaran dari perempuan kpd pihak lelaki

  
tepak sirih menanti

buah-buahan

 baju nikah 
 
coklat

 ball cake

 kuih dahlia

 kek coklat moist

 kacang

ayam golek
hantaran dari pihak lelaki utk pihak perempuan

sirih junjung
cincin pertunangan
 buah-buahan

 
 baju pernikahan

 candy

 gula + garam

 kek coklat

 puding

kek batik

hantaran 9 berbalas 9...ni sume last minute nyer decision...huhu
tarikh perkahwinan belum dibincangkan lg...
harap bersabar yerr...
gambar sekitar majlis berlangsung




- tamat -


Tuesday, December 7, 2010

ape kes???

tension aku...
asyik tension je skrg ni...
bleh cepat tua mcm ni...
en. tunang sila jgn pertikaikan yerr nape syg cpt tua...
hahah....
ni sume sbb keje2 yg lately ni carca merba...
patutnya dh makin lama keje makin smooth...
tp malangnya...sbliknya yg berlaku...
mungkin hikmah disebaliknya nk suh aku pindah cepat2...
mmg nk pindah pun...
sabau2...
tgh tunggu masa yg sesuai...
berbalik kpd tajuk diatas...
ape kes???
kes ni la kelas kecik tp student ramai...
aku ke yg kene cr kelas sendiri???
mesti berebut nk cr kelas yg besar yg mampu menampung student UK ni...
ape itu UK???
UK tu Ulang Kursus...maknenyer kelas utk student yg pernah gagal subjek....
dah tau ramai bukak la 2 kelas...
mane aku tak hangin satu badan...
stakat ni dah 57 org...
tu pun ader lg yg tak daftar....
ntah bape la yg nak mendaftar subjek UK aku ni...
dah la aku tak penah mengajar subjek ni...
kene plak mengajar...
kalo dpt tau sebulan awal ke kan senang nk wat preparation...
sakit2 badan ngan kepala aku ni....
sampai bile la nak mcm ni...
nape la aku tak amik je PLV hari tu....
ishkk......
mcm siot....

Saturday, December 4, 2010

Selamat Pengantin Baru

walaupun dh lama mereka ni kawin...tp aku yg lupe nk update kat blog aku ni...bukan sbb faktor usia eh...ni sbb terlampau banyak gambar n tak tau nk upload yg mane satu...hehehe...




SELAMAT PENGANTIN BARU 
--<@ ZAM & YUS @>--

Friday, December 3, 2010

Taman Tamadun Islam

dah lama rupenyer gambar ni der dlm pen drive aku ni...
baru perasan der bnyk citer tak upload lg...
kebetulan berkesempatan mengikut rombongan ke Stesen Janakuasa Elektrik Sultan Ismail kat Paka, Terengganu...(thanks Zaiham sbb bawak aku sbg pegawai pengiring...hehehe...)
dah alang2 berada di sana, ktorg (aku, en. scandal & zaiham) ape lg merayau la ke taman tamadun islam...
nak masuk tu tiket berharga RM15 per person..kira ok la tu kan...tak melepaskan peluang berjalan2 sambil menikmati keindahan alam (ayat sastera ni...huhu) dan pemandangan indah masjid2 yg berada di dunia....
tanpa membuang masa zaiham sbg photographer menggunakan kamera dia jugak la kan memulakan sesi photografi bg model2 yg cun n ensem ni...hehe...

pic2 yg sempat di snap memandangkan driver bas & student2 sedang menunggu didlm bus...huhu





- tamat -

Wednesday, December 1, 2010

menyampah...

tak suke...
tak suke...
tak suke...
aku tak suke dgn subjek yg aku dpt...
np tiap2 sem berubah je...
kalo tak nak bg subjek yg aku mintak tu lain kali jgn offer...
mmg menyusahkan...
4 subjek baru yg aku kene study...
kalo budak2 tak pandai jgn salahkan aku...
mn sempat nak study utk 4 subjek tu dlm ms seminggu...
gila....

Tuesday, November 30, 2010

nasib oh nasib...

nape la tetibe budak yg GB tu leh lepas la subjek tu...
aku mmg bajet la dia GB...
last2 dia ader lg...
sbb dlm meeting exam bersama pengarah bleh plak markah tu naik..
arghhhh...bongok...
kalo hidup tu tak menyusahkan org tak pe la jugak...
ni menyusahkan...
dah la subjek pendidikan islam sem 1 pun tak lepas2 lagi...
mungkin budak2 zaman skrg ni lbh mementingkan duniawi...
ape la nak jadi...
harap2 biar la dia GB...
tak pun BERHENTI je...
kalo tak der rase nk blaja baik tak payah...
hidup menyusahkan org je...
hampeh...

Friday, November 26, 2010

berdating....

berdating bersama2 en. tunang di padang kolej tunku jaafar...
ditemani oleh anim....
melihat en. tunang bermain kriket...
ape pun aku tak paham...huhu

Sunday, November 21, 2010

email yg menjengkelkan...

aku terima email dr kawan yg dh lama tak bertemu....
pelik betul tetibe email kat aku...lg pelik mane dia tau email office aku...ishkk2...
mula2 aku rase mcm biase je la...dlm pikiran aku dia cume nk bertanya khabar je...
aku tak kisah pun kalo nk bertanya khabar ke nk tny pe aku buat skrg ke...
tapi....

sila baca keseluruhan email ni...namanya aku kene hide kan la yer...
mane la tau tetibe korang kenal plak....

----- Original Message -----
From: *** ****** ******* <*************@syabas.com.my>
To: nurwahida@pmm.edu.my 
Sent: Tue, 09 Nov 2010 08:11:42 -0000 (UTC)
Subject: message

hai....




aku reply


>>> Nur Wahida Janudin 11/10/2010 12:04 PM >>>

hai...........



email aku dibalas;


----- Original Message -----
From: *** ****** ******* <*************@syabas.com.my>
To: Nur Wahida Janudin
Sent: Thu, 11 Nov 2010 04:42:36 -0000 (UTC)
Subject: Re: message

Manchester United.....


aku reply


>>> Nur Wahida Janudin 11/12/2010 10:02 AM >>>


Arsenal...tak main la MU...dh tak der topik ke nk sembang...
yda ader kat uniten ni sampai ahad ni....der robotgamez...



email aku dibalas;


----- Original Message -----
From: *** ****** ******* <*************@syabas.com.my>
To: Nur Wahida Janudin
Sent: Sat, 13 Nov 2010 02:05:37 -0000 (UTC)
Subject: Re: message

(yda) abg tak kenal la...tapi kalau adik abg kenallah....sory mungkin salah massage...





aku reply balik...


>>> Nur Wahida Janudin 11/13/2010 7:41 PM >>>


sengal la tu...yda=adik tu org yg sama la...





email aku dibalas;


----- Original Message -----
From: *** ****** ******* <*************@syabas.com.my>
To: Nur Wahida Janudin
Sent: Mon, 15 Nov 2010 01:00:50 -0000 (UTC)
Subject: Re: message

asal lama sangat senyap...tak msg kat abg pun.






aikkk...pesal plak aku nk msg dia...tak der benda penting kot.....so aku reply balik...

>>> Nur Wahida Janudin 11/15/2010 3:35 PM >>>
eh...adik plak yg slh...abg yg tukar no phone kan..lg satu tak sanggup la nk angkat phone dr pemanggil misteri yg selalu call tp tak jawab...nk inform..hujung minggu ni adik bertunang..




email aku dibalas;


----- Original Message -----
From: *** ****** ******* <*************@syabas.com.my>

To: Nur Wahida Janudin
Sent: Mon, 15 Nov 2010 12:30:05 -0000 (UTC)
Subject: Re: message

Akhirnye bertunang juga...adik ksygan abg nie...eemmm.....bagusla tapi jgn lame sangat tunang..okey....ape2 pun tahniah, abg harap orang yang adik pilih tu betul & pandai jaga  macam abg....cume abg je..dah ditakdirkan bukan gan adik...tapi abg ada berita baik jugak...abg dah dapat babyboy...namenye...MOHD RAZIQUE...comel macam papa & mama dia, nanti..abg emailkan kan kat adik gambarnye...satu lagi abg nak bgtau kat adik,  walaupun mcm mane ditakdirkan arah kehidupan kite, abg akan tetap bersabar dan satu hari nanti abg tetap  akan tunggu adik di bawah pokok......tapi tak tahulah pokok tu kat mane...
hanye dalam hati je..yang tahu...
 





ishkk...giler ke ape nk tunggu aku....tunggu bawah pokok plak tu...jgn pokok yg bnyk kerengge sudah la...aku reply balik..


>>> Nur Wahida Janudin 11/15/2010 11:20 PM >>>


alhamdulillah...tahniah dh dpt baby pun...harap2 lepas ni tak der reason la nak cr awek lain...hahaha...just joking...org yg adik pilih ni satu office ngan adik...lecturer jugak n setahun tua dr adik...org kedah n satu Universiti ngan adik...mmg dia sgt2 pandai menjaga adik...and i love him damn much...mama ngan abah pun sgt2 setuju adik bertunang ngan dia...kedua2 belah keluarga sgt2 merestui perhubungan ni...adik akan jg perhubungan ni sampai bile2....insyaAllah adik akan melangsungkan perkahwinan pertengahan thn dpn....nt kad wangi dh siap adik akan ke office utk distribute card tu...


email aku dibalas;


----- Original Message -----
From: *** ****** *******
To: Nur Wahida Janudin
Sent: Tue, 16 Nov 2010 12:13:49 -0000 (UTC)
Subject: Re: message

Anywhere....Thanks Bro....
I  never forget when memory with u.... 
Take Care & Bye My Sweetheart.....

From
- WAN -





aku ingat dia ni der masalah la..pelik je ayat dia...aku pun reply balik..


Anyway la bukan anywhere...silap ejaan ni...tak pe leh cube lain kali...
Thanks Bro kene tukar ye kepada Thanks Sis...because i'm a girl not guy...pls make sure u know all gender of ur friends...ok..

ayat yg kedua tu pun der silap skit...
"I  never forget when memory with u.... " patutnya ayat tu jd mcm ni "I'll forget all my memory with u..." tu ayat yg sebetulnya....

ayat yg ketiga tu pun silap jugak..typing error ni...tak pun keyboard tu rosak...nt gi tukar keyboard baru eh..."...Bye My Sweetheart....." ayat ni patutnya jadi mcm ni "...Bye My Friend..."

Yda dh betulkan ape yg salah kat sini...lepas ni harap2 tak der lagi la perkataan yg salah...sempena raya haji ni...Yda mohon maaf atas segala kesilapan...halalkan makan minum...harap2 lepas ni delete la all memori antara kita...anggap je tak pernah berlaku...ape yg berlaku adalah satu kesilapan besar di pihak Yda..





aku pun tak paham apesal la mamat ni jd mcm ni...aku rase sume org pun aku layan sama je...ni mesti kes terlebih salah paham ni...adoii.....so kesimpulannya kene la berjaga2 bile berkawan dgn lelaki ni...takut salah sangka...memori pe ntah yg dia ingat tu aku pun tak tau...merepek2 je...menakutkan dan menjengkelkan je ayat dia...


so kesimpulannya kene la berhati2 memilih kawan....jgn sampai merosakkan hubungan org lain sudah la...hurmmm.....

Saturday, November 13, 2010

cinta tak semestinya memiliki....

cinta...
apa itu cinta????
sume org merasai dicintai dan menyintai...
tp...
nape ader tapi ek???
tp adakah org yg kita cintai betul2 menyintai kita???
persoalan yg sering difikirkan...
mungkin perlu kita letakkan LED kat kepala seseorg utk kita tau samada kita bertepuk kedua-dua belah tangan atau hanya kita shj yg syok sendiri....
mungkin perlu dipasang 2 LED (warna merah ngan hijau....)..hehehe...
kalo betul dia cintakan kita LED hijau akan menyala...
kalo tak maknenyer LED merah akan menyala...
almaklumlah org elektronik...
habis component elektronik pun nk pasang kat badan...hahaha
berbalik semula kepada tajuk asal...
asyik merepek je aku ni...huhu....

cinta tak semestinya memiliki....
cinta tak semestinya bersatu...
cinta tak semestinya indah....
cinta tak semestinya seharum kasturi...
cinta tak semestinya menenangkan...
cinta perlukan pengorbanan...
pengorbanan hati dah perasaan...
tapi....
berbaloikah menyayangi seseorg yg seringkali menyakitkan hati....
berbaloikah menyintai seseorg yg mementingkan diri sendiri...
berbaloikah menyintai seseorg yg belum tahu arah tujuan hubungan cinta ini....
berbaloikah menyintai seseorg yg jika kita asyik terasa hati dengannya...
berbaloikah menyintai seseorg yg belum tentu menyintai kita sepenuh hatinya...
berbaloikah???
soalan2 yg sering ditanya dalam hati seseorg bile sedang bercinta...
persoalannya siapakah yang akan menjawab semua persoalan ini...
persoalan yg perlu dijawab dibiarkan tergantung...
sampai bile persoalan ini akan dibiarkan tanpa jawapan...
sampai bile hati boleh meronta2 membiarkan persoalan tetap menjadi persoalan...
sampai bile sanggup menunggu jawapan dipenuhkan...
sampai bile????

dh la...penat dh aku merepek2 kat cni...
hehehe...menghilangkan kebosanan pada malam hari...

Tuesday, November 2, 2010

Hukum Isteri Meleteri Suami ......

Hukum Isteri Meleteri Suami ......


" Abang ni balik je kerja, tak nak langsung tolong saya siapkan kerjarumah. Baca suratkhabar, menghadap TV, itu jelah yang awak tahu. Kitakansama-sama bekerja bang. Saya pun penat macam abang juga.Sekurang- kurangnyabuatlah air kopi sendiri, bukannya susah pun. Tukarkan lampin anak ke,ringan sikit kerja saya ni. Nak masak lagi. Abang juga yang nak makannanti... pot.. pet.. pot.. pet..... " leter Ina kepada suaminya sejuruskembali dari pejabat masing-masing.

Kalaulah Ina tahu, betapa besar hukuman serta dosanya meleteri suamisendiri,sudah tentu dia tidak akan mengulangi perbuatannya itu. Lebih-lebihlagi, sekiranya Intan menghayati ganjaran pahala yang tidak ternilai keranaberbakti kepada suaminya. Dia tidak akan merasa susah mahupunpenat dalammelaksanakan tanggungjawabnya sebagai isteri dan ibu.

Dewasa ini boleh dikatakan fenomena isteri meleteri suami atau dalam katalain tidak menghormati suami. Bagaikan sudah menjadi satu perkara lumrahbagi kebanyakkan pasangan, tanpa sedikitpun merasa bersalah melayani merekaseperti adik lelaki sahaja lagaknya.

Apa yang lebih mendukacitakan, apabila ada di kalangan isteri yangmenyifatkan menjaga peribadinya dengan bersikap sopan terhadap suamisebagai ketinggalan zaman.

Keadaan ini juga akan menjadi model yang tidak baik kepada anak-anak yangmungkin diwarisi dari satu generasi ke satu generasi lain sehingga akhirnyamenjadi satu budaya yang negatif.

Banyak nas al-Quran, terutamanya hadis Nabi yang membincangkan tentangkewajipan isteri mentaati suami, selagi tidak diminta melakukan perbuatanmaksiat.

Sabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: " Jika sekiranya aku berhakmenyuruh seseorang supaya sujud kepada seseorang yang lain, nescaya akumenyuruh para isteri sujud kepada suaminya. " Hadis tersebut menerangkanbetapa kepatuhan isteri terhadap suami amat diutamakan demi kebaikansesebuah institusi keluarga, sesuai kedudukannya sebagai pemimpin rumahtangga.

Demikian juga halnya ketika junjungan besar Nabi Muhammad s. a. w. mikrajkelangit. Baginda telah dipersaksikan dengan neraka dan penghuninya yangkebanyakkannya terdiri daripada kaum wanita.

Ali Karramallahu Wajhah berkata: " Aku masuk ke rumah Nabi besertaFatimah,aku mendapati baginda sedang menangis tersedu-sedan ." Akubertanya, " Ya Rasulullah, apa yang! membuat anda menangis? "

Baginda menjawab, " Ya Ali, pada malam aku diangkat ke langit, aku melihatkaum perempuan daripada umat ku disiksa di neraka dengan bermacam-macamseksaan. Lalu aku menangis kerana begitu berat seksaan mereka yang akulihat. "

MENGHERDIK

Baginda antara lain melihat perempuan yang digantungkan dengan lidahnya,sedangkan air panas dituangkan ke dalam tenggoroknya kerana ia telahmenyakiti dan menyumpah-nyumpah suaminya.

Ada isteri yang tergamak bercakap kasar malah mengherdik suaminya keranatidak mendapat apa yang diminta seperti barang kemas, perabot rumah berupaset sofa dan TV rata 29 inci yang menjadi trend semasa.

Lebih buruk lagi perangai si isteri apabila membanding-bandingkan suamidengan jiran tetangga yang mampu menyediakan barangan terbabit, sekali gusdilabelkan sebagai suami mithali. Bukan tidak boleh sama sekali memintasesuatu daripada suami tetapi janganlah menggesa mereka menuruti kemahuananda sehingga membebankan dirinya.

Sebaliknya, isteri patut bersyukur kerana berpeluang meraih keredhaanAllah.

Nabi Muhammad s. a. w. bersabda, " Sesungguhnya Allah tidak memandangkepada seorang isteri yang tidak bersyukur kepada suaminya. "

Hal ini biasa terjadi kepada suami yang miskin, manakala isterinya pulatergolong dalam orang-orang berada, yang suka mengungkit-ungkit mengenaihartanya, apatah lagi yang telah dinafkahkan kepada suaminya.

Mungkin ia agak sukar untuk dipenuhi apatah lagi bagi isteri yangbekerja,namun percayalah, ia bukan sahaja akan menjadi perkara biasa tetapijuga ringan dan lancar, jika kita menganggapnya sebagai ibadah dan juga satujihad.

Marilah kita sama-sama merenungi kisah anakanda kesayangan Nabi Muhammad s.a.w. iaitu Fatimah Az-Zahra yang melaksanakan rutin hariannya sebagaiseorang suri rumah tangga secara sendirian tanpa pembantu. Fatimah padasuatu hari telah meminta suaminya, Ali pergi menemui Rasulullah s. a. w.dan meminta jasa baik baginda untuk menyerahkan seorang wanita tawananperang sebagai pembantu rumah.

Rasulullah bagaimanapun tidak dapat memperkenankan permintaan puterinyakerana semua harta rampasan perang termasuk wanita-wanita itu bukan menjadimilik baginda, tetapi milik negara Islam dan kaum Muslimin seluruhnya.

Baginda tidak dapat memberikan sesuatu yang bukan menjadi miliknya.

Permintaan Fatimah itu membimbangkan baginda, bukan kerana tugas berat yangsedang dipikul oleh puterinya itu tetapi disebabkan oleh bayangan keluhkesah seorang isteri yang tertekan akibat tugas-tugas yang perludibereskannya.

Pada sebelah malamnya, baginda telah mengunjungi rumah Fatimah danmenyatakan kepadanya: " Apakah kamu berdua (Fatimah dan Ali) suka kepadasatu pemberian yang akan ku berikan ini, sedangkan ia lebih baik daripadaapa yang kamu minta siang hari tadi? "

Fatimah amat sukacita mendengarkan tawaran tersebut sekalipun dia tidakmengetahui apa bentuknya. Rasulullah menyatakan kepada Fatimah bahawahendaklah dia membaca Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahu Akbar,masing-masing sebanyak 33 kali setiap kali sebelum tidurnya.

Semenjak itu, wirid yang diajarkan oleh Rasulullah telah menjadi amalan anak dan menantunya. Hasilnya, Fatimah mendapati dia tidak lagi menjadikeluh kesah dalam menghadapi apa jua kerja-kerja sehariannya yang berat,malah merasa cukup bahagia melakukannya.

Baginya, segala tugasan yang disempurnakannya sebagai seorang suri rumahmerupakan satu amalan yang solehah. Dengan taufik Allah, sesungguhnyawalau seberat mana sekalipun tugasan yang menanti di rumah, tidak akanmemenatkan selagi steri tidak meletakkan dirinya seolah-olah sama tarafdengan suami, walau setinggi mana sekalipun darjatnya.

Kepada para suami, kita sama-sama maklum, dalam zaman moden yang serbamencabar ini terutamanya di bandar-bandar besar, kita tidak dapat mengelakkos sara hidup yang tinggi sekaligus memerlukan kedua-dua suami isterikeluar bekerja.

Si isteri telah melakukan pengorbanan mencari rezeki tambahan untuk menyarakeluarga yang sepatutnya menjadi tanggungjawab suami. Jadi sudi apalahkiranya sang suami bersama-sama meringankan tugas si isteri seadanya.Bukankah Rasulullah s. a. w. telah berpesan supaya para suami berbuat baikkepada isteri mereka.Jikalau isteri taat kepada kalian, janganlah pulamenyusahkan mereka.

Nabi Muhammad s. a. w. bersabda yang ertinya: " Orang-orang yangterbaik daripada kamu sekalian adalah yang lebih baik dalam mempergaulikeluarganya dan saya adalah yang terbaik dalam mempergauli keluargaku. "

Bagi kaum wanita & lelaki yg sudah berumah-tangga, marilah kita sama-samabelajar saling tolong-menolong meringankan beban pasangan kita.

Semoga kisah tadi membawa menfaat bagi kita semua... insya'Allah. .

SIKAP ISTERI tidak menghormati SUAMI adalah GEJALA SOSIAL MUSLIM sekarang.Ia dilakukan kerana berfikir bahawa SUAMI mesti buat seperti ISTERI dalamRUMAHTANGGA.

TABIAT-ISTERI suka meleteri suami dan TABIAT-SUAMI yang suka meletakkansemua tanggungjawab rumahtangga ke atas bahu isteri semata-mata; mestilahdihentikan, demi mendidik MENTAL ZURIAT kita ke suatu BUDAYA IBADAT.

petikan dr FB...

Azab Bagi Wanita dalam neraka.

Untuk renungan bersama....


Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat,khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,"Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.


Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.

1- "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

2- Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

3- Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

4- Aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka.

5- Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.

6- Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

7- Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya.

8- Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malaikat memukulnya dengan pemukul dari api neraka" kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta.

*Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

renung2kan......

Monday, November 1, 2010

5 segmen kehidupan

5 Segmen kehidupan


في صحيح الحاكم - عن ابن عباس أن رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم قال لرجل وهو يعظه اغتنم خمسا قبل خمس شبابك قبل هرمك وصحتك قبل سقمك وغناك قبل فقرك وفراغك قبل شغلك وحياتك قبل موتك



Diriwayatkan dalam Sohih al-Hakim yang diriwayatkan oleh ibnu Abbas bahawa Rasulullah S.A.W menasihati seorang lelaki supay berusaha dalam lima perkara sebelum lima perkara :

1. Sihat sebelum sakit

2. Muda sebelum tua

3. Kaya sebelum miskin

4. Lapang sebelum sempit

5. Hidup sebelum mati.



Cuba perhatikan satu-satu perkara tersebut dan fikirkan sedalam-dalam makna yang terkandung disetiap perkara itu.

1. Sihat sebelum sakit – lakukan sesuatu yang berfaedah dan mendatangkan kebaikan kpd diri anda dan orang2 disekeliling anda semasa anda masih sihat.

2. Muda sebelum tua – waktu anda muda inilah saatnya anda berusaha mencari kemewahan disamping tidak lupa kewajiban anda kepada Maha Pencipta, kelak bila anda tua anda tidak lagi memikirkan hal duniawi.

3. Kaya sebelum miskin – Waktu anda kaya berharta itulah anda boleh menolong orang yang lebih susah drp anda kerana sedekah yang ikhlas akan jd bekalan anda menghadapNYA.

4. Lapang sebelum sempit – Waktu anda masih ada kelapangan inilah waktu yang paling sesuai mendalami ilmu agama untuk pedoman anda.

5. Hidup sebelum mati – Sesungguhnya sewaktu hidup semua 4 perkara di atas boleh anda lakukan..bila anda telah tiada hanya amal soleh,sedekah dan doa anak yang soleh yang mengiringi anda.

Thursday, October 28, 2010

sedang berfikir...

ape yg sedang aku pikir kan???
lately ni suke sgt pikir yg bukan2...
bukan saja2 je nak pikir yg bukan2..tp....
aku rase semacam je....
tp kan...dah lama dh terpikir...
betul ke ape yg aku buat ni....
aku masih lagi ragu2...
banyak perkara yg menyebabkan keraguan aku ni...
ya Allah, Kau tunjukkan aku kebenaran.....
smoga apa yg aku lalui ini adalah yg terbaik buat aku.....

Monday, October 18, 2010

sedang bersiap sedia....

jeng..jeng..jeng...
sedang bersiap sedia???
bersiap sedi utk ape ek??

hehehe...
bersiap sedia utk menyiapkan kerja2 yg terbengkalai...hahaha
tu pun yer jugak...
ni tgh bersiap sedia utk menjadi ******an org...
hehehe...
ye ke...
macam tak percaya je...
meh tolong cubit skit aku ni...
hahaha....
tinggal lagi sebulan je sebelum melangkah maju setapak...
bukan setakat Melaka je yg MAJU...
aku pun maju jugak tau...hehehe
gile ke pe aku ni....
preparation satu pun tak wat lagi...
tak tau la kat umah tu mcm mane
sume org tgh sibuk dengan keje...
harap2 berjalan dengan lancar la...
satu pe pun tak wat lagi ni...
sempat ke nk menyiapkan sumenyer...
waaaaaa...
need someone to handle it...
sapekah????
tp np belum rase excited lg ek???
sbb lama lg kot...
bile la nak mencari barang2 utk ITU...
adoiii...kene siapkan duit ni...
dah la tgh pokai ni...
cepat la gaji masuk....
.............................

Tuesday, August 3, 2010

hepi birthday

hepi bithday buat insan tersayang...en scandal  n dayah....
kebetulan plak birthday dia ngan adik aku leh sama...huhu...
so hari ni genap la umo en scandal 27...wahhhh...dah tua rupenyer dia...hehehe...

aku mendoakan akan mereka berdua ini:-

- smoga panjang umo, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yg baik
- smoga apa yang diimpikan / dihajatkan akan menjadi kenyataan
- smoga cepat melangsungkan perkahwinan
- all the best...


HAPPY BIRTHDAY

handphone lagi...

ahad minggu lepas aku berkesempatan cuci2 mata di PC Fair MITC...
jalan punyer jalan punyer jalan...
terjumpa la booth HTC and CSL kat situ...
punyer la ramai giler org yg dtg PC Fair tu.....
nasib baik aku tak hilang kat sana...
hehehe
niat asal nak cari external hardisc je...
nasib baik jumpe...
melayang gak la duit...huhu
aku pun menghampiri booth HTC bersama en. scandal...
mak oiii mahal tul hp yg aku nak tu...
tak jadi nak amik...
cancel sbb mahal sgt...
tak mampu nak pakai yg mahal2
aku pun gi lagi 1 booth tepon...iaitu CSL
berkenan plak dgn model ni...
spec tepon ni mcm2 ada....harga dlm RM1100...
nak kata mahal tu tak sgt kot...
tp kalo tny abah mesti dia ckp mahal sgt tu...
huhuhu....
ni spec tepon CSL Spice MI300



  • Qualcomm Chipset, 600 MHz processor 
  • 3G, Quadband 
  • 3.2" HVGA Capacitive touch 
  • 114.9 x 56.8 x 12.6mm 
  • ROM 512 MB / RAM 256 MB 
  • Push Email 
  • BT 2.0 
  • 5 Megapixel Camera 
  • WiFi 
  • G-sensor + E-compass + Proximity Sensor  
  • Android v1.6, upgradeable to v2.1 
  • GPS Navigator with Map King software 
  • Anti Theft security software 
  • CSL Fun Club 
  • BlueBerry Messenger 
  • BlueBerry Store 
  • Islamic features (Azan Alarm, Kiblat Compass, Al-Quran)


Agak2 la kalo mintak kat en. scandal dia nak bg tak???
hehe...harap2 dia  bg la...hadiah birthday ke...hehehe

Wednesday, July 21, 2010

handphone...

tetibe rase mcm nk tukar hp la...bukan sbb duit dah terlampau banyak eh...sbbnyer teringin sgt nk pakai hp ni...sgt2 mengujakan....ader tak sape2 yg nak bg hadiah birthday hp ni kat aku??????????kalo ader alangkah bagusnya...tak payah la nak kumpul2 duit...heheh...tp kalo tak der yg nk bg maknenyer terpaksala kumpul duit....waaaa.....harap2 der la yg nk bg.....



nie hp HTC Touch Pro 2...kat pasaran harga dlm seribu lebih je (tp blum ader duit nk beli lg....)...harap2 der la sugar daddy yg nk bg kat aku...hahahahah

Tuesday, July 13, 2010

kursus CIDOS

hari ni bersamaan 14 julai 2010 terpaksa tangguhkan & akan kene gantikan kelas (nie yg malas ni...) semata2 WAJIB menghadirkan diri ke kursus CIDOS ni...ape itu CIDOS yang sibuk2 diperkatakan...binatang kuning2 kah???aku pun tak berapa nak amik tau...Makne CIDOS tu...

C - Curriculum
I - Information
D - Document
O - Online
S - System

tak leh nk tumpukan perhatian sgt la...masa study dulu ok je walaupun tak paham sgt pe yg lect tu membebel kat depan...mungkin sbb faktor keadaan bilik kot...dulu kat UTeM bilik beraircond dan suasana memberansangkan utk belaja...ecehceh...hahahah

skrg ni dah la panas..aircond tak der...nape aku kene guna makmal yg tak der aircond????
walhal aku penyelia makmal yg mempunyai 4 biji AIRCOND...
kenapa???????
adakah sbb aku ni staff baru so leh buli2 suh masuk makmal yg tak beraircond....
ataupun aku nie bukan person in charge...
hurmm...
nie bukan alasan aku malas nak attend this course ok...
aku cume melahirkan ketidakpuasan hati aku...
.line network plak lembab mcm siput BABI...opsss...heheh
tp memang pun lembab....dah tau nak wat kursus kene la tgk network mcm mane...
nie nak log in system pun bukan main lama lagi...
siap leh gi toilet dulu baru habis loading page tu....
wahhh...tension siott...
kenapa tak wat kursus time budak2 cuti sem...ni dah mengganggu pnp...
nak ganti kelas dah la payah..budak2 bukan nk dtg kelas malam pun...
kesian la kat budak2 yang duk jauh tu.....takkan nak dtg malam...
malam kan time rehat...
lg pun bukan dapat OT kalo wat kelas malam ni...
bukan nak berkira tp tu bukan waktu keje kan...
duit minyak lg, kalo jd pape kat jalan sape nk tanggung???
jawab sikit......
common la...bukan tak leh nak pikir...kalo wat hari jumaat pun tak pe sbb kelas pagi je...ptg tak der kelas...sj je nak susahkan org lain ganti kelas.....arghhhh.....
orang lain pun aku tgk der yg dh ngantuk2..hahah....
aku siap balik office gi amik gula2 lagi...hehe...bekalan time ngantuk.....
aku tgk en scandal berada dalam kebosanan...
tak leh nk gedik2 ngan dia sgt...t ader org ckp2 blakang plak....
bosan2.....bosan2...
ramai yg aku tgk tgh berborak2...hahahah
dah mcm bukan gi kursus dah...
lantak la....
aku nak main game...
malas nk layankan sume ni.....

Wednesday, July 7, 2010

Peringatan dan Renungan

aku der dapat artikel ni dr FB...so aku harap dengan adanya artikel ni dapatlah membuka pintu hati untuk bertudung...tak panas pun pakai tudung ni...tak ilang pun kecomelan/kecantikan bile pakai tudung ni...sekarang ni pun macam2 jenis tudung ader...nak ngan tak nak je...renung2kan dan selamat beramal....


"Wahai Wanita.. Wahai wanita tidak bertudung, Sungguh cantik alunan rambut mu, Bebas menggerbang kemas terikat, Terserlah di bawah cahaya mentari, Mentari dunia yang tak sehebat neraka, Iaitu api yang kan membakar rambut mu, di hari akhirat hari penentu, maka hang...uslah segalanya, hilanglah cantik alun rambut mu, tiada lagi yang menggerbang, tiada lagi yang terserlah. Oleh itu jadikanlah diri mu, Sebahagian daripada wanita-wanita yang bertudung. Wahai wanita yang bertudung, Sungguh cantik alas kepala mu, Ringkas pendek tersempang rapi, Tersembul jambul tertutup dahi, Terserlah lah bentuk tubuh, Mengapa tidak dilindungi? Rimaskah dengan tudung labuh ke dada? Panaskah dengan pakaian sedemikian rupa? Tidakkah kau ingat, Kepanasan api neraka itu lagi hebat membakar, Menjilat rentung kesemua mereka yang ingkar, Mereka itu wanita yang tak bertudung, Kau tidak ubah seperti mereka walau bertudung. Oleh itu jadikanlah dirimu, Sebahagian daripada mereka yang bertudung, Bertudung labuh hingga ke paras dada. Wahai wanita bertudung labuh, Sungguh cantik terlindung rambut mu, Sungguh ayu tertutup bentuk tubuhmu, Yang terzahir jelas gaya kesopananmu, Mengaburi segala yang tersirat di hati, hanya diri sendiri yang menghakimi, mungkin suci ikhlas kerana Illahi, atau berdebu dengan sebab duniawi, riak wajah nampak tawadhu’, riak jiwa rupanya menunjuk-nunjuk, alangkah ruginya andai benar begitu, kerna azab masih tak terlepas dari mu, serupalah sahaja diri mu ditunggu diseksa, tidak ubah seperti wanita tak bertudung, sama dengan mereka yang menyempang tudung. Oleh itu jadikanlah dirimu, sebahagian daripada mereka yang bertudung, bertudung labuh hingga ke paras dada, tersemat jua bersamanya rasa taqwa. Wahai wanita yang bertaqwa, Andai kau telah sampai ke tahap ini, Dengan akhlak mahmudah terpahat di hati, Syariat islam sebati dalam diri, Maka layaklah dikau mendapat ganjaranNya, Yang dijanjikan di akhirat nanti, Dan tatkala di dunia ini lagi, Muslimah solehah kau digelari, Menjadi idaman setiap muslim soleh, Yang sukar sekali untuk diperoleh. Wahai muslimah solehah pula, Jadilah mukminah mujahidah, Mujahidah yang akan menyeru, Agar ditinggalkan dirinya yang dahulu, Mujahidah yang akan berdakwah, Agar diri dan umat berubah, Mujahidah yang akan mengajak, Agar islam kembali tertegak. Dengarlah wahai wanita.. Sahutlah seruan ini.. *Majukan atau Tandakan peringatan ini kepada rakan atau orang yang anda tidak akan lupai. Ini adalah pesanan pendek untuk menyatakan yang anda sentiasa mengingatinya. Kalau anda tidak menghantar pesanan ini, bermakna anda sudah mula melupakan kawan-kawan anda. Ambillah sedikit masa dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik, InsyaALLAH. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia..."

sekian....

Monday, June 28, 2010

Bagaimana nak menyayangi seseorang...????

Kat bawah ni disertakan beberapa cara utk kita menyayangi seseorang...renung2kan dan selamat beramal.....hehehe


1 Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa.


2 Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3 Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak bekorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali cuba untuk mempermain-mainkan keluhuran cintanya.

4 Hormati pendirian dan keputusan dia. Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak, yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.

5 Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telah pun cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya.

6 Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia.

7 Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

8 BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

9 Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa sebarang alasan. Dia bukan hanya akan setakat menangis kecewa dan kemudiannya meneruskan hidup seperti biasa, ketahuilah bahawa jiwanya akan mati secara perlahan.

10 Jangan cepat berbangga dengan diri anda, memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa jua keadaan sekalipun.