CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Wednesday, December 31, 2008

Laptopku..


Bengangnyer aku...laptop aku terkene jangkitan selsema burung...tak tau la bile leh bernafas balik laptop tu...ni gara2 adik2 aku la ni bermain games kat c2...argghhh tensionnnyer...bile tanya sume ckp bukan diaorg yang buat rosak...bongok tull...bila dah rosak sume melarikan diri..sorg pun tak nak bertanggungjawab...arrggghhhh tensionnyerr...gigit sorang2 baru tau...

Friday, December 26, 2008

Celcom Center

Hari ni aku ingat nak gi terminate akaun celcom tu...so aku pun gi la ke Menara Celcom di Jalan Semarak bersama si dia...heheh...jeng jeng jeng...cube teka sape...huhuhu....punyer la ramai org..sume counter bukak...dari kaunter 1 hingga 13 (kalo tak silap aku la)...

Aku sampai kat Menara Celcom tu tepat jam 11.00 pagi...aku pun beratur la amik no...so aku dapat no 3030 (angka giliran time tu menunjukkan 3021) so ader lagi 9 org sebelum sampai turn aku...ceh..macam no SPORT TOTO plak..hahaha...

tunggu punyer tunggu sampai kul 12.00 tengahari no aku tu tak naik2 gak...tak der ong la kot no tu..sape2 yang nak gi beli no tak payah la beli no tu...hehhe...aku tak menggalakan main nombor yerr...aku cume menasihatkan je...hahahaha....

Dah 2 jam aku menunggu...perut aku plak dah nyanyi lagu keroncong...hwahwa...lamanya...bile no aku nak naik ni... aku dan si dia dah mula bosan menunggu...so aku pun blah la dari situ....lain kali la gi...malas nak menunggu...jom balik...

Apa yang aku nak citer kat cni la kan...kalo kita gi company swasta yang bagusnya sume kaunter bukak...memang bagus perkhidmatan diaorg ni cume aku je yg malas nak tunggu lama sgt...hari tu aku gi *** kat Pertama Complex....kaunter punyer la banyak...tapi boleh kira ngan jari berapa je bukak...pastu macam2 hal...nak renew lesen GDL je...org tu mintak surat dari PUSPAKOM...bile gi PUSPAKOM dia mintak lesen GDL plak...sengal2..pastu ckp tak leh nak buat kat cni...kene gi kat Wangsa Maju plak...ishhh..tak paham aku...buang masa je hari tu...tapi best la dapat dating sekali...heheh

Interview???

:bofu_14:hurmmm..tak tau la apesal aku dpt surat interview SPP lagi td...aku mmg dah gi interview SPP dah hari tu kat MELAKA pada tanggal 4 Disember 2008...apesal kene gi lagi ni...nie mesti kes tak update sape yang tak gi lagi...satu hal plak aku nak kene call org2 SPP tu nak tanya...
:bofu_28:bosan tulll...menyusahkan jerr...habis kredit aku...heheh

Thursday, December 25, 2008

Baju...

Hari ni aku tak tau nak wat pe...duk umah ni kadang2 membosankan jugak..adik2 aku sume gi merayau2..hurmmm...ape la nak jd ngan budak2 zaman skrg ni...huhu...yg geram tu nak kuar tapi tak der duit...hahahah...yang menjadi mangsanyer adalah ABAH...hehehe...dia kan banker...hahahah....

So memandangkan aku tgh bosan duk kat umah ni aku pun mula la terpikir nak wat baju kurung sendiri...kain memang aku dah siap2 beli masa amik nini kat nilai hari tu...harga kat kain tu org tu tulis RM120.00...dapat diskaun so jadila RM32...cet punya la mahal kain tu (kalo ikut harga asal la)...padahal kain tu aku tengok kat jalan TAR dlm RM20 ~ RM30 je...cekik darah nak mampus...so sape2 yg nak gi beli kain tu bawak la org yg tau harga kain semasa berapa...heheh...tak pe la blaja buat baju kurung guna kain murah...heheh

Tepat jam 4.oo ptg aku menjalankan operasi menggunting kain..huhu..berkat pertolongan MAMA akhirnye berjaya aku memotong kain...bile pikir2 balik senang je potong ni...hehe..pakai gunting la senang...kalo pakai pisau susah skit kot...hahaha

Tepat jam 6.oo ptg aku siap memotong 2 pasang baju...so esok leh gi jahit tepi...ntah sempat ke tak siap baju aku tu....huhu..harap2 siap la sebelum aku start keje...hehe...leh jaahit manik plak nanti...pastu leh melaram...ader sape2 nak tempah jahit manik leh la anta kat aku...heheheh...tapi tak tau la bile siap...huhu

Wednesday, December 17, 2008

cuti tahunan @ cuti semester ????

Cuti...

Bile dgr pasal cuti sume dah terbayang tempat2 peranginan yg best2...tapi bg aku cuti = duduk di rumah sambil membesarkan badan...huhu...teruk tul bunyinyerr...

So start tahun depan aku bercuti tahunan iaitu cuti sebanyak 25 hari dibekalkan utk setahun...so kene pandai2 bajet la nak cuti bile..takut tak cukup plak cuti tu.... sblm ni aku cuti semester....cuti semester = bile budak cuti lecturer pun cuti gakk...tu yang best tu...so bila ditambah tolak cuti budak2 tu melebihi cuti tahunan.....aku lagi suke cuti semester...wawawa...nape la kene tukar jadi cuti tahunan...

kat office ni sume dah merungut betapa tak bestnyer cuti tahunan...nt budak2 tak der lecturer duk melopong jerr.....hahaha....bosan tullll...

Aku start cuti selasa ni (23hb 12) sampai la 1 jan...lebih kurang seminggu lebih la...hehehe...bile dapat cuti aku bosan duk kat umah...bile dah start keje aku plak nak cuti...hahah...manusia ni pelik2 kan.....

Wednesday, December 10, 2008

bodoh nyer budak

Bengang tul aku...ingatkan keje dah habis...rupe2nyer ader 2 ekor budak sengal yang menyusahkan aku dah nak habis sem ni...apesal la kecik2 dulu korang ni tak mampus...dah besar menyusahkan aku jerr....sorang anak melayu sorang lagi anak india...bagus la tu...org melayu sendiri buat hal..macam mane la nak maju anak bangsa kalo perangai mcm ni...ingat tu dah besar sangat la tak payah datang kelas...dah akhir sem ni baru muncul....mak bapak anta gi belajar tapi pemalas...bodoh tul...memang tak patut la seorg lecturer ckp mcm tu...tapi aku dah tak bleh tahan...dah la tak masuk kelas tapi ader hati tu nak amik final...bongok la tu...tak belajar tetibe nak amik exam..ingat dan pandai sangat la tu....apesal la korang ni tak mampus dari kecik lagi...menyusahkan aku jerr...kalo dah tau malas nak blaja buat ape masuk poli nie....tak payah blaja gi la keje...jadi kutu rayau ke...kalo aku jumpe budak ni aku nak sekeh2 pale dia...biar dia sedar skit....arrggggghhhhhh...tension tulll...

Sunday, November 30, 2008

Majlis Perkahwinan Dak Wan

SeLaMaT PeNgAnTiN BaRu
sMoGa kEkAl kE AkHiR HaYaT
!!!!!!!!!!!!!

Sekitar di Majlis Pernikahan Radzwan.....aku tukang amik gambar je...huhuhu.....




Gambar2 hantaran pihak lelaki kepada pihak perempuan






Tuesday, November 25, 2008

Teka teki.....hurmmmm

Hari ni bosan sikit..tak tau nak wat pe layan jela teka teki yang tah ape2 ni...budak2 kecik yg bagi...kadang2 tak terpikir pun jawapan mcm tu...huhu...

1. Binatang ape power Karate?

2. Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?

3. Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?

4. Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?

5. Apa jadi kalo seorg india pergi ke bulan?

6. Nape lembu tak boleh terbang mcm burung?

7. Apa yang masuk segi 3 keluar gulung2?

8. Ape persamaan antara air mani ngan mayonis? (sorry terlucah skit...huhuh)

Hehehe....selamat menjawab.....pikir dulu...kalo tau jawapan bagus la.....hahahahah

Sunday, November 23, 2008

Haha...GM ckp mcm ni...

3 kali aku call bhgn HR sykt air ni...sorg pun tak angkat...cuti kot sume org ni...

AKU : Cik, ni dah kali ke 3 sy call ni...bercuti ke sume org HR hari ni??

OP : Sy tak pasti la cik...mungkin sume tgh mesyuarat kot...kita mmg tak tau sape yang cuti..

AKU : Tak pe la...mungkin tepon kat atas tu rosak...TQ..(malas nak angkat tepon agaknyerr org2 HR ni...kat mane2 pun sama je)

Sebelum tahap kebengangan aku meningkat aku call la plak GM HR ni...Perbualannyer adlh spt dibawah:--

AKU : Assalamualaikum...sy ni ******. tujuan sy tepon ni bla bla bla (mls nak tulis panjang sgt). Sy nak tanya pasal surat yg sy terima minggu lepas mengenai bla bla bla...kenapa ye?

GM : Oooo..kan dalam perjanjian memang 3 bulan notis utk berhenti keje...kalo tak kene bayar balik 3 bulan gaji...

AKU : Ye sy tau tu...memang sy sedia maklum...Lg pun sy dah bagi kat HR 2 surat mohon pendekkan notis berhenti...kenapa tak ada balasan??

GM : Eh! kita memang tak layan surat2 mcm tu...

AKU : Kalo Tn Hj. tak balas surat sy tu mcm mane sy nak tau sy punyer permohonan tu approve ke reject...bukan ke setiap surat yang masuk secara official kene balas??

GM : (Senyap je sbb dah tak der idea nak balas...huhuhu...)

AKU : Kalo pihak Tn Hj balas surat sy tu, sy boleh la gagahkan diri ke Kementrian utk tangguhkan dulu keje skrg ni...tak der la jadi mcm ni...

GM : Eh! masuk keje tu mane boleh tangguh2kan??(nampak sgt mcm nak tindas pekerja mcm aku ni)

AKU : Sy boleh usahakan utk habiskan notis berhenti sy tu...tak der la jadi macam ni..

GM : (Senyap lagi.....)

Aku pun dah malas nak ckp asyik senyap je..tak der idea nak jawab la tu...ape la GM bleh ckp mcm ni...kalo tau nak jadi mcm tu aku blah senyap2 pun tak pe..untung lagi ader la...huh..keluar secara baik kunun...tak pe2...kalo anak dia aku ajar aku akan GAGAL kan...hahahah

Wednesday, November 19, 2008

Malam PraGraduan



bertempat di Everly Resort Hotel, Klebang Melaka telah berlangsung Majlis Malam PraGraduan bagi student sem akhir PMM...so aku pun join sekali la....alhamdulillah majlis berlangsung mengikut perancangan walaupun hujan turun dengan lebatnyer..huhu....Sepanjang perjalanan ke hotel ni aku telah terserempak ngan 2 accident...huhu....takut tul nak bawak laju2 time ujan...




So acara yang ditunggu2 dalam majlis malam td adalah CABUTAN BERTUAH...bertuah ke...kira bertuah la gak dapat hamper kecik...tak besau..kecik je...jadilah utk aku sorg je...heheh

Kira ok pe dapat gak hamper walaupun kecik daripada yang tak dapat.....hahahaha....yang besau tu aku punyerrr...yang kecik molek tu fiza nyer....huhu....

Gambar kat bawah ni adalah rombongan lecturer yang turut serta dalam memeriahkan majlis pada malam td...memang happenning laaaa.....makanan pun sedap2...


Tuesday, November 18, 2008

arghhh......tensionnyer

Bosan tul..ingatkan tukar keje ok la....mcm tak ok je...baik keje kat tempat lama lagi best....Perkara2 yang tak best adalah spt berikut:-

1. Mengumpat - tah sape yg tak puas hati ngan aku tah....ader je benda yang nampak salah....nak kata bodoh sume terpelajar...ingat aku ni budak baru leh ke buli2...sorry skit....aku main badminton ngan guys pun xlh ke???salah besau agaknyer...sape la pompuan2 yg nak main badminton ngan aku kat cni...tu pun jd bahan mengumpat....tak leh nak baik skit ngan org lain...mesti pk aku ni ader ape2 ngan org tu....agaknyer banyak sangat masa kot sampai leh ngumpat2...so KJ kene la tambah jam kredit ngajar tu...biar tak der masa nak ngumpat je....bongok tul....

2. Buli - mentang2 la aku ni org baru sedap2 je nak buli...ingat aku ni tak banyak keje lain ke???asyik2 nama aku ngan Fiza je naik (lingkungan org pompuan la) utk jd SU la ape la....ingat kitaorg ni leh dibuli2 ke...amboiiiii.....yang baru pun ramai lagi apesal tak suruh diaorg....ni lagi bongok....nak keje senang je...yang susah tolak la kat budak2 baru ni...pastu tak menepati citarasa diaorg sibuk la mengata blakang2...OIII buat sendiri la....bongok

3. Pakaian - Etika berpakaian aku dipersoalkan..aku pakai suar sbb senang nak angkut barang ptg ni...ader ke yang nak tolong angkut...cakap je lebih...bodoh ke ape....ooo kalo diaorg tu pakai macam aku pakai ni tak pe plak...ingat aku ni ape???senang2 je nak kutuk2 nak perli2 ke.....jgn ingat aku ni budak baru korang leh buli2...

4. Umah - ni lagi 1 cerita...aku tak nak duk quaters ngan ko tak yah la citer kat org lain...mcm aku ni yang jahat sgt tak nak teman ko....bukan aku taknak duk ngan ko...ko kene pk ko tu dah kawin...kalo laki ko dtg aku yang jd serba slh...TAK SELESA paham ke tak???ni gi jaja kata aku tak nak duk ngan ko....argghhhh bodoh betul.....dah org taknk duk sekali tu paham2 je la...ni sampai satu office plak tau....aku pun ader perancangan gak...ader sbb2 nape tak nak duk ngan ko...nama je dah tua tapi *****......

Sunday, November 16, 2008

Tayar pecah...huhu

tah ape yang aku langgar pun aku tak tau...tau tau je tayar dah tak der angin...abis la rim kete aku....wawawa...bengang tulllsudah jatuh ditimpa tangga...nasib baik tak menjunam ke parit tu...kalo tak dah jadi arwah la agaknya...huhuhu....mesti ader yang gembira kalo perkara mcm tu berlaku.....so aku taubat tak nak lalu jalan tu lagi..penuh ngan periuk api...tah ape2 lg yg jd kat kete kesayangan aku tu...hurmmm...melayang gak la duit nak beli tayar baru...2 bijik plak tu...wawawawa...abah mama nak duit skit leh tak???nak beli tayar baru...hehehe...kalo aku tukar pakai tayar lori kontena ok tak??heheh....tapi bleh ke???besau skit tayar tu....huhuhu.....nasib baik ader org tolong tukarkan tayar kete aku tu...TERIMA KASIH...baik betul org tu...aku takkan lupe la jasa org tu....THANKS BRO...THANKS jugak kat HAPIS yang tolong aku...jasa korang aku takkan lupa..kalo terlupe tu maknenyer aku dah nyanyuk...heheh....

Thursday, November 13, 2008

Petua Mencuci Hati oleh Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.
1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"
2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.
5. Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)
7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.
8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).
10. Kekalkan wuduk.
11. Bersedekah.
12. Belanja orang makan.
13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.
14. Berkawan dengan ulama.
15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).
16. Pesan pada orang untuk jadi baik.
17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.

Sunday, November 9, 2008

Ujian 2..

Hari ni nak wat test 2...huhu..tak tau la budak2 ni dapat jawab ke tak...dah bgtau bab ape kuar pun...kalo tak dpt jwb gak tak tau la...memang nak kene sekeh la tu....
PAstu pulak ader yg anta msg kat aku pg2 td..."Assalamualaikum cik..ley xkteOrg wat test esok...plzzzz....xsedia lagi...."...elok2 mood aku ok jd KO plak...bengang tul aku...agaknyer kalo MALAIKAT MAUT dtg ape yg diaorg ni ckp???....takkan suh dtg esok gak utk cabut nyawa sbb xsedia lagi...amalan tak cukup g....arrggghhhhh tension nyer ngan budak2 ni...nak sekeh2 je rasenyer...huhu...nasib baik anak org....

Thursday, November 6, 2008

Ledang....


Petang ni aku akan berangkat ke Asahan membawa budak2 poli yg nak sgt2 mendaki gunung ni...aku bawak je...tapi aku tak daki pun...huhu...taknak la daki kang kalo dah penat sgt kang susah plak..huhu..elok la aku duk je kat khemah...heheh...leh mandi air terjun...sukenyer...tapi org tua ckp jgn suke sgt takut jadi pape nanti...heheh...mintak dielakkan malapetaka...aku belum kawin lagi....heheh....so ader sape2 lagi nak join??? jom la.....hehehe

Teka..sape aku jumpe????????

Terkejut...Terperanjat...huhu...gembira pun ader..berjumpe ngan cikgu sek lama..huhu...tah ape nasib hari tu jumpe ngan EN EMRAN...Warden Sek Tek Kuala Klawang sesi 2000/2001....jumpe pun masa ader game BADMINTON kat PSA...huhu...nasib baik dia cam lagi muka aku yg CHUMEL ni..huhu...kalo tak malu jerrr....heheh...

Sunday, November 2, 2008

Tempat Pertama....

Huhuhu...tak sangka leh menang...juara plak tu...dah nasib badan la kot...hehehe...nasib baik menang kalo tak mesti kene kutuk.....huhu...best mmg best gi XXX tu..tapi...hostel tu kotor ar..tak berjaga...mcm aku n the geng yang gi tu student gak...hurmmm..tension tull...dah la bilik air kotor...siap tak der pintu plak tu....hurmmm....mcm mane la diorg ni jaga kebajikan budak2...memang tak selesa giler...dengan bilik panas, lantai berlubang2.....mcm duk kat reban jek....hurmmm..ntah la....penat jek aku membebel kat cni tak der sape pun dgr...huhu...gambar kemenangan tak dpt nak upload lagi sbb tak dpt lagi...heheh.......nanti2 la aku letak gambar tu...

Thursday, October 30, 2008

PSA.....

hari ni berjalan-jalan cari pasal ke Poli Shah Alam...huhuh...cari pasal????....kalo cari pakwe hensem pun best gak kan...heheh...nampak sangat tahap kegatalan tu dan meningkat...huhuhu....tak kuasa nak menggatal2...kalo nak menggatal gi lerr kat SABAH...hahahah...so 3 hari ni berkampung di PSA....best ke tak???hurmmm...tak tau la best ke tak...Fiza pun takder kats ana...sorg2 je la jawabnyerrr....leh kot balik umah jap...hehe...balik kg lagi...ehhh bukan...balik bandar la....heheh

Wednesday, October 29, 2008

Hahaha....


Sukenyer hati hr ni tak payah gi interview SPP tu...dah la tak prepare ape2 pun...nasib baik tak yah gi...leh la bersenang lenang...heheh...hari ni hari makan sedunia..so leh makan je hari ni..huhu...petang nanti leh gi gym utk buat balik lemak2 yang berkumpul tu...hehehe...tapi leh ke kurus lagi...bdn dah besau mcm ni....


Monday, October 27, 2008

Perpisahan.....

Adat suatu pertemuan mesti berakhir dengan perpisahan..cume cara perpisahan itu sj yang berbeza...tak ader makhluk dimukabumi ini yang boleh lari dari bertemu dan berpisah....itu adalah kenyataan yg perlu ditempuhi..PERPISAHAN...ungkapan yang begitu menakutkan...kenapa perlu ada yang kecewa dan terluka disebabkan ungkapan itu....Pertemuan dan Perpisahan....sume itu telah ditetapkan oleh Pencipta...cume kita yang melaluinya merasa ape itu erti perpisahan......

Cinta Kain Putih

Ku jalan sendiri tiada tempat
Untuk menanti
Tiada mu aku menyepi
Bayanganmu aku mencari...
Ku sangkakan hujan
Tapi taufan datang melanda
Ku mencari tanpa pegangan
Dan tersungkur di ketepian
Kain putih yang kuberi padamu
Kini pudar warna-warnanya
Kuselimut di atas ikal rambutmu
Kian jatuh terus cecah ke bahu...
Ku mencari bayangmu tiada
Di langit biru di lautan api
Kau hilang dan semakin jauh
Hujung dunia kita berjumpa
Bila ku lihat kau dihancur
Bagaikan luruh bunga yang gugur
Kusunting dirimu
Kan kugenggam hatimu itu
Kan kujaga wahai bungaku
Kau kan tumbuh subur mewangi
Kau mekarlah wahai mu bunga
Subur menguntum ditaman hati
Kau hilang dan semakin jauh
hujung dunia kita berjumpa

Thursday, October 23, 2008

Takutnyerrr....

Takutnyer nk interview...rase badan ni seram sejuk..huhu...sape leh tlg aku....tolong la aku......hwaaaaaaa.......bile la penyeksaan ni nak berakhir.....

Tuesday, October 21, 2008

Tangani Tekanan Perasaan....

Cara2 mengatasi tekanan perasaan......
• Lebihkan amal ibadat, sentiasa redha dan berserah kepada Allah
• Bijak mengatur soal-soal kewangan
• Belajar untuk mengatakan 'tidak' kepada tugas yang tidak boleh dibuat
• Gembirakan hati semasa kesulitan
• Rancang kerja dengan teliti
• Berkongsi masalah dengan keluarga atau rakan karib
• Belajar untuk beristirehat
• Tidur dengan secukupnya
• Selalu bersenam bersenam
• Makan secara sihat
• Jangan merokok atau minum minuman keras
• Dapatkan nasihat pakar, jika anda tidak berupaya menghadapi masalah


Sunday, October 19, 2008

~~<<@



Tak sesiapapun inginkan kesedihan & tak sesiapapun mampu untuk bersunggul disepanjang jalan kehidupan....Mampukah aku teruskan hidup dengan bersunggul disepanjang kehidupan ku?...Mampukah aku.....Mampukah aku??...Mungkin satu masa nanti kesedihan akan lenyap diganti dengan kegembiraan yang berpanjangan...Mungkinkah aku dapat merasai kebahagian yang dikecapi oleh org lain...



Thursday, October 16, 2008

Bengang tull....

Ya Allah...nape la aku leh dapat student yang mcm ni...menyakitkan hati aku jerr...aku suh dtg petang ni buat ujian...dia tak datang plak...eiiii mmg sengal la budak ni...sape la yang malang dapat budak ni...aku dah geram sgt aku bagi je markah ujian dia tu 10/100...hahahah...padan muka...aku dah malas nak pk pasal budak yang menyerabutkan kepada otak aku ni...lantak dia la...aku malas nak amik peduli pun..ikut ske dia la nak jd pe...kita nak tolong dia..tapi dia yg tak nak tlg dr sendiri...lantak arr....

Wednesday, October 15, 2008

Phone...



Bile la agaknyerr leh pakai HP ni..huhu....lepas raya ni bajet lari la...kejar2 tak dapat jugak...termimpi2 jerr...hurmmm...ader sape2 nak bg hadiah ni kat aku tak??hadiah birthday ke...hadiah saja2 ke...hehhehe..

Tuesday, October 14, 2008

Menyusahkann jerrrr.....

penatnyerr melayan kerenah budak2 ni...susah sgt ke nak buat ujian tu..kalo tak nak blajar lg ckp la...takder la menyusahkan aku jerr...Penilaian bdk2 ni nak kene submit kat KJ jumaat ni..tapi tak siap lagi dsbbkan bdk2 yg tak buat lagi kuiz ngan ujian ni la...arghhhh tension tulll...ketuk kang baru tau....bile la diaorg ni nak sedar diri...kalo tak menyusahkan aku tak leh ke???.........cube la bg hati aku ni tenang sskit...takder la nak marah2 je...eiiii...babap kang baru tau...........

Monday, October 13, 2008

Penatnyerr....

video

Penatnyer hari ni...huhuh..bile la keje ni nak habis..keje lain tak siap lagi dah bertambah keje yang lain...huhuh...tension tulll...hurmmm

Vout bg litar R/2R ni ape tah...dlm modul ni mcm salah je.....dalam buku tak der plak...mane satu ni...sape nak tolong....nak ngajar mcm mane ni...huhuhu...mmg modul ni salah taip agaknyerr...tension tul aku....nasib baik baca dulu sblm gi ngajar..kalo tak...alamatnyer ajaran sesat la.....nasib korang la wahai anak2 murid ku.....hahahhaha

Sunday, October 12, 2008

budak nakal...

Budak nakal ni dah ilangkan akunyer earphone...bengang tull...nak kene gigit telinga tu agaknyer...melasak je....ikat kat tiang baru tau...
Budak nakal...ZAFRAN

Thursday, October 9, 2008

Movie...

FLIGHT OF THE LIVING DEAD

Flight of the living dead...baca tajuk nampak mcm seram..tak seram pun...cume ngeri je penuh ngan kejutan...terkejut...terkejut...So kpd sape2 yg ader skt jantung disarankan jgn tgk...takut plak mati terkejut..huhu..Ending citer ni tak berapa nak best...mcm ader sambungan jerr...mcm tak logik pun ader gak...huhu...so tgk la citer lain dulu....kalo dh xder citer baru la tgk citer ni...

Wednesday, October 8, 2008

mAkAn BuDak......


video


makan budak...huhu...takutnye.....


Ader sape2 yang berani kerr?????

Renungan....

4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:-
1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik keneraka oleh anaknya.
2. Suaminya
Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.
3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.
4. Anak2 lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.
Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Tuesday, October 7, 2008

Tidooooo.........

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Mengiring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Mengiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelangkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Sihat.....

4 PERKARA UNTUK SIHAT

Empat perkara menguatkan badan

1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas



Empat perkara menajamkan mata

1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih


Empat perkara merosakkan mata

1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat


Empat perkara menajamkan fikiran

1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

CiNtA@>>---

Cinta....cinta umpama hadiah drpd ALLAH swt kpd umat2nyer...kite ske apb mendpt hadiah...tapi...wajarkah hadiah lebih dicintai dan disygi dr PEMBERI hadiah?????
Jawapan=tepuk dada tanya iman....

Hellooo....

I'm new here...