CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Sunday, December 4, 2016

cuti-cuti : Semenanjung

kali ni bercuti lama dari biasa... start cuti 28.4.2016 hinggalah 21.5.2016 lebih kurang 24 hari....huhu....nasib baik cuti diluluskan....so kali ni bercuti sakan la kt ye...sakan ke??biase je...hahaha

tak banyak sgt aktiviti cuti kali ni...rase mcm malas sgt je...nak duk bergolek2 je kat umah...huhu

aktiviti yg dilakuakn sepanjang cuti kali ni....jom terjah...

Taman Permainan

aktiviti wajib ni....kene bawak Cik D ngan Cik I yg suke sgt dengan taman...bg main puas2....time ni je la pun mama ngan papa diaorg nak layan bawak gi taman...hehe

kalo dah dapat main ajak balik pun tak nak...sume nak dicubanya dulu...adehhh....main lah nk oiii....


Padang Besar, Perlis...

kali ni ke padang besar bukan nak shopping sakan....sj nak g berjalan cari makanan...haha....tp dpt jugak la handbeg, jersey, dress untuk Cik D ngan Cik I...tak banyak berhabis pun kat sini...hehe....misi mencari makanan yg payah giler nak jumpe kat sabah...huhu.....

pulut ayam & pulut durian.....
dua2 pinggan ni aku punyer....haahaa...nampak kn....sekali makan 2 pinggan.....
ni bukan makan lg dh ni...ni mentekedarah...muahaha
janji hati senang jumpe makanan ni.....


Taman Ular, Perlis 

dah alang2 ader kat perlis nih jom layankan Cik D ngan Cik I gi tgk ular...kat sabah taman ular tak pernah gi lg...taman buaya je yg bnyk...huhu.... tp malangnya, tempat ni tgh direnovate...so banyak ular yg disimpan....tgk ape yg ade je la....tp Ci D ngan Cik I lebih excited jumpe kucing dari ular...huhu

kebetulan masa ni musim mangga harum manis...tp sbb kemarau kan...so bnyk buah tak jadi...pernah tny sekg RM45...perghhh...mahal giler.....nasib baik aku bukan suke sgt...so tak terkilan sgt tak dapat makan pun...



Cameron Highlands 
Next station ke sini plak... lama jugak tak datang sini since last gi sana mase umo Cik D 6 bulan...sekarang dia dh 4.5 tahun... huhu... 

melawan kebun buah dulu...yg best boleh petik2..hehe...
kawan atok punyer kebun ni....

lepas dh petik buah..melawat kebun bunga plak...hoho...mmg best....

singgah minum dulu...atok belanja...yeaaa...
tgk Cik I tu redho je kene peluk ngan atok...hehe
tgk alang tu berselera betul makan cake...adehhhh

ladang teh....

tempat yg aku paling suke...sbb ader kaktus....




cukup la tu kan...hehe...dah jom balik...cuti dh nak habis ni....

Thursday, June 2, 2016

Permainan Cik D ngan Cik I

kali ni entry mainan ye...sebab dh banyak sgt membeli mainan untuk budak berdua ni...ye lah time aku dulu kecik2 tak dapat beli...so belikan untuk anak2 la...bagi main puas2 time kecik...tak der lah dah besar nt sibuk nak main...haha....

antara beberapa mainan yang paling Cik D ngan Cik I main...jeng jeng jeng!!!

1. Play doh

dah lama dia sebut nak play doh..kesian plak kalo tak bagi...setiap kali bukak youtube kat ipad dia asyik la search play doh...so papa nyer dh termakan pujukan anaknyer supaya beli play doh...aku yg hangin sbb yg kene kemas aku...adoiii....so far ok la...mengasah kreativiti dia main tanah liat tu.... yang tak menahan pakngah, makngah, makcik ngan acu pun main sama....adoiii...tu mainan budak2 la...korang yang dh tua bangka plak yg main...ni sume sebab mase kecik tak dpt main..hahaha

rajin jugak Cik D main playdoh ni buat mee grg la...pastu suh mama dia makan...haha....siap tny...papa nak makan ape?? dah macam bukak kedai makan la plak....haha...ikut ko la nak....


2. Ultraman (ottoman)
mcm ni la gambar koleksi patung mainan Cik D....nasib baik beli harga tak mahal sgt....RM30 sekotak nih..ader 12 ultraman....siap Cik D tau pulak mane satu mak ia, papa ia, anak2 ia...aku pun tak tau weiii....la nih dh tgl 10 je kot....siap tangan / kaki tercabut...hahaha....


3. Lego blocks 


dah lama sgt Cik D mintak lego...aku tak layan kan...ni papa dia la ni yg layan kn.... 5 6 kali masuk toys'r us cume tgk2 je mane yg berkenan...nasib baik Cik D tak berguling2 kat situ nak jugak benda alah ni....kalo beli kat situ mau terbang 2++ nih....

kebetulan jumpe kedai mainan murah jumpe la lego block ni...harga tak sampai RM80...800pcs...ok sgt la kan....boleh la beli...tak der la mahal sangat....papanya yg beria nak beli...haha....kecik2 tak dapat main..mcm tu la perangai bile dah besar...muahaha....

ni hasilnya......

sambil main sambil ajar2 nombor....
kebetulan besday nenek Cik D ngan Cik I...so ktorg decide buat tu utk nenek...hehehe

ofcoz la mama dia yg layan kan diaorg main ni....haha.....main2 jugak...sambil2 tu selitkan ape2 yg boleh diajar...Cik D kene cari jalan keluar..pening kepala mama dia nak design jalan2 tu...huhu

gambar yg bawah sekali tu dibuat bile Cik D ngan Cik I dah tdo...esok paginya...Cik D ckp "wahhh...cantiknya mama...ade kolam lagi...."...hahaha

stakat ni je dulu....ader lg mainan diaorg ni....penat dh nk taip...haha.....


Sunday, March 6, 2016

Cuti-Cuti : KK --> Lawas --> Tenom --> KK





hari tu aku sekeluarga bercuti ke Lawas & Tenom...sebabnyer abah aku nak gi jumpe kawan2 dia kat sana katenyer..ok la...jom layankan...kalo tak gi memang tak sampai la jawabnyer...huhu....kali ni bercuti xlama..so jom manfaatkan masa bercuti bersama keluarga...

Day 1:
bertolak ke Lawas jam 8 pg...singgah makan kat restoran Sri Keningau...walaupun mahal...makan la jugak kat situ sebab sedappppp....hehe....sekali nenek kpd Cik D & Cik I ckp..."nenek tertinggal Hp kat rumah la...tgh cas..."...krik krik...hahaha...ape lg kene la patah balik...kot meletup plak Hp tu kalo tinggalkan 2 3 hari bercas...huhu....nasib baik tak jauh lg...

jom teruskan perjalanan..nasib baik sepanjang perjalanan tu ok....ader check point ye sblm masuk ke Sarawak..kene berhenti kat imigresen ni dulu nak cop pasport....sila abaikan rambut Cik I yg serabai tu...baru bangun tdo...huhu....tak payah turun gi kaunter pun tak pe...duk dalam kete je pun boleh sepatutnya...almaklumlah baru first time lalu situ...terlajak la plak...tu yg park kete tepi...jom jalan kaki gi cop pasport...huhu
sampai di Lawas dalam kul 2 petang...check in dulu kat hotel seri malaysia......then tunggu kawan abah datang nak bawak gi makan tengahari...erkkk eh petang ...

sementara tunggu kawan atok smapai...sempat laki berposing kat pasu bunga besar nih...haish la anak....adik dh sama besar ngan kakak...

setle je makan balik bilik hotel rehat2 dulu...ptg2 skit nak kuar plak...kawan abah tu nak bawak melawat kawasan dia sampai ke check point imigresen nak ke brunei....lepas tu terus ke rumah dia untuk makan durian plak...hehe..

gambar kenangan dengan YB Henry Sum Agung...ni dalam bilik koleksi cenderamata YB...

santapan petang ni...perghhh...terbaik ooo...kekenyangan mcm ular sawa melingkau atas pagau...hahaha

jamuan durian oi...puas hati oo makan....kenyang sampai malam....Cik D tgh malu2 kambing tu...haishh...geram je....


dapat cenderahati sebelum balik....seronok Cik D & Cik I...
TQ YB...lain kali jumpe lagi....

dah2 jom balik...rehat...esok nak berjalan lg...huhu

Day 2 : 

kepenatan la tu...dah kul 7 pun tak bangun lagi...huhu.....
biasa kul 6 dh bangun dh...haha....

lepas je sarapan terus gi berjalan kat depan hotel je pun...gi tgk sungai Lawas...betul2 depan Hotel Seri Malaysia ni....

pemandangan Sungai Lawas....

ader plak kerbau kat depan hotel ni...haha...Cik I takuttt....papanyer sj mengusik dia....sj suke bagi anak melalak...haishh

 
mcm biasa Cik D maintain je bile amik gambo..hehe

jom bergerak ke Tenom plak...kawan abah sorang lagi dh tunggu kat sana...hehe....bertolak lebih kurang jam 10 pg...sampai di Tenom dalam kul 2 macam tu...biasala Cik D ni kalo dh berjalan jauh buar perangai la...panas + tak selesa kot duk dlm kete lama2...huhu...jom check in hotel dulu...hotel atas bukit...Hotel Perkasa, Tenom...

pemandangan kawasan hotel....cantik sgtt....hijau je....

ptgnyer berjalan2 ke Taman Pertanian Sabah... 


ni harga tiket ok...boleh bajet2 kalo dh satu family tu kene berapa...hehe

ketua kontijen & pengurus pasukan tgh beli tiket....hehe

peta taman pertanian sabah...kalo ader yg nak bermalam kat sini pun boleh...ader chalet disediakan....

jom layan gambar pemandangan yg menyejokkan mata...
sape2 yg sukekan kehijauan dan kedamaian mmg sgt best kat sini tau....

Day 3:

ok...sebelum balik kene shopping kopi tenom dulu...hehe..beli kat kilang terus...lg murah,,,,hehe


dah setle shopping..jom balik...jom balik...esok keje...hehe....

next trip tak tau kemane plak...huhu

Friday, October 23, 2015

Raya 2015

raya dh lama berlalu..tp aku baru ader masa nak hupdate ok....almaklumlah teramat la sibuknya....
cerita raya kali ni mcm jugak raya tahun2 yg lepas jugak...first raya tetap di kedah ok...malas nak cerita panjang2...layankan je gambo2 yang ader ni...

tak cukup corum ni...sbb takder tukang tangkap gambar...

tumpang bergambar kat kete atok....ni tgh beraya kat umah tok njang...makan durian oooo....tak dan nak tangkap gambar durian...kejap je dh licin...huhu....











ni la serba sedikit cerita Raya Pertama..seronok bergambar je lebih nih....layankan je la budak2 ni nak bergambar...

Raya Haji pun dah lepas...baru sempat nak hupdate pasal raya thn ni...huhu.....