CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Thursday, December 19, 2013

Pengalaman berpindah jauh diseberang laut....duit melayang...

memandangkan tak der kelas hari ni..so hr ni nak berceloteh je...haha...nasib la....berbalik kepada tajuk entry kali ni...pengalaman kan...pengalaman berpindah kat negeri org je pun....kang ader yg ckp kecoh je...pindah dalam malaysia je pun bukan oversea...tu pun nak poyo...poyo ke tak lantak la...yg penting aku nk cerita jugak pengalaman berpindah aku....

dapat tahu di tukarkan ke Kota Kinabalu pada 26 Okt 2013 (sama tarikh ngan nini konvo degree)...time tu result 44 keluar....time tgk result tu xde pe perasaan pun...kene pindah pindah je la....layan kan aje...28 Okt 2013 buat surat tangguh sebulan...alhamdulillah diluluskan....1 Nov 2013 en hubby plak dapat surat di pindahkan sama ke KK...ok mmg motip nak anta laki bini kesana sbb nt tak der yg xnak g...sian en hubby...ikut bini eh....

28 Nov 2013 bertolak ke KK...esoknya 29 Nov 2013 lapor diri plak....kuarters mmg tak dpt lg alasan sbb org yg dipindahkan ke semenanjung tak kuar lagi...ape kes?????masa aku call nak book kuarters hari tu diaorg ckp kuarters ader banyak lagi...ok mood terus nak menyinga...tapi kene sabar...sbb kat negeri org kan...yg handle tu plak tgh tunggu masa nak bersalin...takut kang bile menyinga terus dia terberanak...hahah

ok fine...kuarters tak dpt lagi kan..terpaksa dok kat hotel...nasib baik hotel ader yg murah dan berdekatan dengan poli...RM125 semalam...bilik paling besar....ok la tu...kejap je pun...kat sblh hotel ader kedai makan ngan kedai dobi...ok la tu kan...senang nak makan senang nak anta baju utk dibasuh...hoho...

bile dh duk luar kene la cari kete sewa kan...kete lum sampai lg masa tu...adoii...kawan aku sewa kete viva je kot...sehari dh 90...kalo seminggu???korang kira je la ye...nak dijadikan cerita....rezeki Allah s.w.t...ader staf poli bg guna kete dia sampai kete en hubby sampai....alhamdulillah..tak payah kuar duit lagi....dah save kat situ...

firstday lapor diri kat jabatan kej. elektrik....suasana keje nampak tenang....ok la tu kan...pc sampai hari ni lum dapat lagi....fine...guna duit sendiri gi beli laptop k...eh duit en hubby...haha...kang marah plak dia kat aku ckp duit aku...hoho.....akhirnya dapat la laptop baru lagi....en hubby ckp laptop baru ni ganti laptop toshiba aku yg dh rosak tu....yeayea....
dapat la jugak buat keje sikit2....dari tak dapat buat keje langsung kan...boleh la edit2 nota skit2... hoho....kelas pun dah start kan....dah buat2 keje tp printer plak sume habis toner...oiii...ingatkn kat merlimau je habis toner...kat sini pun sama....niat hati nak beli printer sendiri..tp tak payah la...takkan nak kuar duit sendiri lagi...malas aku....

akhirnya 6 Dis 2013 baru dapat masuk kuarters...itupun dengan bantuan kawan2 yg ader kat sini...kalo tak der geng kat sini mmg tak tau dapat bile la kuarters ni...alhamdulilah dapat kuarters yg elok...besar plak tu...bilik air bersih, perabut elok lagi, kabinet dapur pun elok sgt2 lagi, langsir pun dah siap tergantung dan nampak cantik lg...ok la tu kan....

memandangkan kettle xde..nak kene masak air utk dayana ni....nak buat susu dia nt...xde plak air panas...ok...jom ke Seng Heng 1 Borneo...misi utama nak cari kettle ni je...dah dapat ok la kan...lega....

bergerak plak ke bhgn peti ais...kene cari peti ais yg murah2 kot...sbbnyer peti ais aku yg sedia ada tu tak tau la sampai bile...takkan tiap2 hari nak kuar makan kot...rabak poket mcm ni...milo ais je dah 2.70 segelas...mahal oiii...tu belum makanan lagi tu....jalan punyer jalan..hati terus berkenan ngan peti ais 2 pintu...yg lg besar dr yg sedia ada...hoho...mmg tak beli la....niat dihati bile nak masuk rumah baru nt nak beli peti ais baru yg lg besar....harapan tinggal harapan je la...rumah baru pun tak sempat nak duduk....hurmm..
peti ais yg di idamkan

setelah berpikir panjang aku beli fridge freezer je...mmg dr bersalin dayana dulu nak beli ni...sbb nak simpan stok susu...skrg dh tertunai impian beli freezer ni...dapat simpan barang basah je la ni...sayur2 tak dapat la..huhu...
ok...ingatkan dh boleh proceed utk pembayaran...skali en hubby ckp...jom g tgk tv 32 inci tu...hoho...nak beli tv plak ke...ye lah kan..sian kat Cik D ngan moksu dia yg duk kat umah tak ader ape2 hiburan...so layan kan aje en hubby aku tu...ok terbeli jugak tv ni...
korang kira je la brp bnyk duit yg habis bile kene pindah merentasi laut china selatan ni...duit yg keluar pun macam air paip pecah je ni...tu belum masuk lagi pampers Cik D...Cik D pakai drypers je pun...kalo kat semenanjung size M 80 kpg baru RM32.++...kat sini pampers size yg sama RM 44.++...bape bnyk beza tu....sape cakap pindah ke borneo ni untung...tak der untung ye...

brp harga tong gas + gas kat semenanjung??dalam RM 80 je kan...kat KK ni...smlm en hubby call tny harga tong gas + gas RM230...nak mampos ape...cancel..tak jadi amik...masak je la guna multi-cooker tu...leceh pun leceh la....kat mukah pun bari RM180 je...oiiii....nape mahal sgt ni....ingat org yg dipindahkan ni sume anak2 org kaya ke....

sape2 yang berhajat nak mohon kenaikan pangkat  ni...mohon la...tapi kalo kene pindah kesini baik korang pikir leklok...bnyk tau duit yg habis...hoho...ok la yer...nak balik masak jap...hehe...nak save duit katanya....

1 comment:

Nurhidayu said...

Salam perkenalan


Boleh tahan juga ye perbelanjaan di sana masa mula2 nak pindah tu...mmmm..thanks for sharing