CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Monday, May 26, 2014

Pengalaman : Direct Breastfeeding Cik Iman

entry ibu2 plak kali ni...hehe....aku nak storymory skit berkenaan direct BF....dengan Cik D dulu dia mmg refuse nak direct ni...terpaksala mama dia ni pam sblm Cik D dapat minum susu ibu...mmg sangat la besar cabarannya...kalo tak kuat semangat memang dh topup ngan FM dah...first time dpt baby...baby plak buat hal tak mau minum direct...pastu suke tdo je....macam en hubby...hahaha...

kalo dulu setiap 2 ke 3 jam memang kene pam susu sbb nak bg sentiasa ada stok susu...susu plak tak berapa nak meriah diawal2 kelahiran...ader la sekali pam dapat 2 oz...cukup la buat Cik D sekali minum...masa buat stok susu utk lepas berpantang bermula lambat..dh sebulan umo Cik D baru mama dia ni terhegeh2 nak buat stok...nasib baik cuti bersalin 3 bulan...sempat la buat stok skit...walaupun tak meriah macam org lain...

susah jugak anak tak nak direct ni..setiap kali Cik D nak susu kene basuh botol...panaskan susu dulu la..nak berjalan2 gi mane2 pun rase mcm susah...nak kene bawak pemanas susu...pastu kalo susu habis nak pam kat mane...mmg dugaan betul....tp aku berjaya jugak harungi cabaran ni...alhamdulillah, aku sangat2 bersyukur...dapat jugak susukan Cik D selama 9 bulan setengah..susu drop gile2 bile aku tgh buat dokumen kenaikan pangkat aku...sian  Cik D....

Masa mengandungkan Cik I, aku mmg berdoa sangat2 agar Cik I ni xrefuse nak direct BF...alhamdulillah, doa aku diperkenankan....lahir je Cik I, bile doc suh try susukan Cik I, terus Cik I pandai menghisap...syukur sangat2....so far dalam sepanjang tempoh 3 bulan ni xde masalah serius yang timbul...kali ni dh timbul kesedaran awal untuk simpan stok susu....sblm bersalin lagi aku dh beli deepfreezer utk simpan susu badan....rezeki anak ke 2 ni susu melimpah2...sekali pam dapat 5 Oz...kalo sehari 4 x pam...dapat la aku simpan 20 Oz..tu yang bestnya...yang tak bestnye Cik D xmo minum susu yang telah disejuk bekukan...dia nak yg fresh je...mula2 ingatkan sbb puting botol susu...dh macam2 puting aku try...sume xmo...rupenyer tak mo susu yg telah disejukbekukan...adoiii....tp mujurlah opis sgt2 dekat dengan rumah...duduk kuarters la katakan...hehe...xsampai 5 minit dh sampai umah...tghr dapat la direct bf kat Cik D...so aku perlu pam susu sblm g opis dapat la dalam 8-10 Oz dan tghr lepas BF Cik Iman dapat la dlm 3 Oz...buat bekalan time aku g keje...


gambar diambil sebulan yang lepas...skrg ni tray yang ke 4 dah penuh....sehari sebotol aku keluarkan untuk siram pokok....alhamdulillah...rezeki dari Allah s.w.t

1 comment:

king size bedspreads said...

Good sharing, MyNutriBaby is an online community education programme and led by Nutrition Society Malaysia (NSM) and supported by Philips Avent Malaysia, is running a campaign that focuses on the importance of supporting breastfeeding mothers at their workplaces. For detail visit:
http://kidbuxblog.com/mynutribaby-is-a-workplace-for-working-mothers-who-are-still-breastfeeding/





Best Regards,
Split Queen Box Springs or split queen box spring