bahan2nye:
- udang kecik
- udang galah size besar (ikut suke nak besar mane pun..udang ni aku beli sekg rm 65...)
- ubi kentang
- lobak merah
- udang kering
- bawang merah (dikisar)
- bawang putih (dikisar)
- sos cili
- sos tomato
- kiub pati ayam
- limau kasturi
- telur (direbus)
- daun bawang (dihiris)
- daun sup (dihiris)
- cili merah / cili hijau
- bawang goreng
- cili kisar
- mee kuning (dicelur)
- sedikit minyak
- sayur sawi / taugeh (dicelur)
cara2nya:
- lobak merah dan kentang di rebus (untuk kepekatan kuah mee udang ye...terpulang nak letak banyak mane pun...)
- blendkan udang kecik yang telah dibuangkan kulit + ubi kentang dan lobak yang telah direbus + udang kering
- tumiskan bawang merah dan bawang putih...dah garing masukan cili kisar...goreng sampai pecah minyak...pastu masukan bahan2 yang telah di blend td...tambah air kalo nampak kuah tu pekat sgt...
- masukan sos cili + sos tomato + kiub pati ayam rebus sampai menggelegak....
- masukan udang galah...bile dah masak udang baru perasakan dengan garam dan gula....
- dh siap masak boleh la dihidang dengan bawang goreng, sayur sawi/taugeh yag dicelur beserta telur rebus, hirisan cili merah/hijau, daun sup + daun bawangdan limau kasturi
- siap untuk dimakan....yummy....
selamat mencuba ye....
No comments:
Post a Comment