CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Monday, November 18, 2013

kerabu mangga & cucur dodol


 entry masak memasak kali ni...nak kene start amik tau pasal makanan ni...almaklumlah nak duk Sabah tak tau la bape tahun...kene blaja masak...nak makan kat luar takut tak masuk dek tekak...huhu....makanan basah tersangat la murah kat sana...kene blaja pelbagaikan teknik memasak...huhu...


resipi yg aku nk kongsikan hari ni kerabu mangga....dah biasekan dgr kerabu mangga ni...ni style aku la...


bahan2nya:-
mangga muda / mangga yg blum cukup masak
lobak merah
bawang merah
bunga kantan
ikan bilis
kacang tanah
gula
garam
serbuk lada hitam(optional)

cara2nya:-
1. sagat (senang skit...aku malas nak hiris halus2..kang tak pasal2 terhiris jari..huhu) mangga muda dan lobak merah
2. hiris halus bawang merah dan bunga kantan
3. goreng ikan bilis dan kacang tanah then tumbuk...terpulang nak halus or tak.
4. gaul suma bahan tadi bersama sedikit serbuk lada hitam, gula dan garam...
5. siap dan boleh terus dimakan..yummyyyy


resipi yang kedua...cucur dodol...aku pun tak penah rase dari kecik sampai la beranak sorg ni...kebetulan pengasuh Cik D buat utk minum petang...owhhh...sedappp bangat..rugi tak cube...kalo ader dodol2 yang sedap dan masih elok lg tp keras berdentum tu jangan buang...leh try buat cucur dodol ni...mantap



bahan2nya:-
tepung gandum
garam
dodol

cara2nya:-
dodol dihiris nipis..ikut size yang kt suke...bancuh tepung gandung dengan air dan sedikit garam...gaulkan dodol td dengan bancuhan tepung gandum td..pastu boleh la terus digoreng mcm goreng cucur tu....dh siap boleh terus ngap....marvellous....lemak2 je rase dodol tu..siap melting lg...mcm mkn cheese je...

selamat mencuba resipi yang tak seberapa ni....kalo asyik makan makin bulat la aku...huhu.....

No comments: