CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

...nota dari Tuan Punyer Rumah yang tak bertanah...

blog ini adalah blog peribadi NUR WAHIDA JANUDIN. diulang skali lagi.BLOG PERIBADI. SO,segala tulisan,isi kandungan di dalam blog ini adalah penceritaan saya sendiri melainkan ia dinyatakan di situ bahawa saya mengcopy dan mengpaste cerita tersebut.penulisan di blog ini lebih kepada perjalan hidup saya. SO,andai kata ada di kalangan pembaca mungkin terkecil hati,terasa hati,diserang penyakit jantung mahupun penyakit yang membawa maut akibat dari membaca blog saya ini.SAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB SAMA SEKALI. saya tau ramai yang berpenyakit HATI selepas membaca nota ini. ape aku kesah. KAU ADA? lagi satu. penceritaan di blog ini adalah hak saya. jika anda tidak suka,dengan senyuman sampai ke telinga saya mengesyorkan anda click tanda "x" kat atas sekali belah kanan nun :)
"BLOG SAYA.HAK SAYA."

Pages

Tuesday, August 2, 2011

Cake Chocolate Moist

semenjak dh bergelar isteri kepada En. Scandal ni mood memasak n makan ade je...maknenyer aku yg akan makin berisi dr laki aku tu...huhu....kali ni mood nak buat kek choc moist je...sedap tul dapat mkn kek yg dibuat sendiri sbbnyer bleh letak lebih coklat....aku nk berkongsi resipi kek yg senang dibuat n sedap dimakan ni...best tau...

Bahan-bahan membuat kek

150gm tepung gandum
200gm gula castor
200gm minyak masak
100gm serbuk coklat
4 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan-bahan toping


300gm coklat masak
200gm whipping cream


Cara-cara membuat kek

* Campurkan gula serbuk coklat dengan minyak kacau hingga sebati
* Ayak tepuk + baking powder + soda bikarbonat, kemudian masukan ke dalam adunan minyak tadi kacau sebati
* Masukan susu pekat kacau
* Kemudian masukan sebiji demi sebiji telur dan kacau rata
* Akhir sekali masukan susu cair
* Panaskan kukusan, tuang adunan ke dalam bekas / loyang kukus dan kukus kek selama 40 minit atau sehingga masak...


Cara-cara membuat topping


* Panaskan (double boild) whipping cream bersama coklat masak sehingga cair
* Biarkan betul-betul sejuk baru tuangkan coklat diatas permukaan kek...setelah sejuk baru taburkab coklat rise atau hirisan coklat masa...


inilah hasil...



yummmy....selamat mencuba dan selamat menjamu selera....



2 comments:

manbuku said...

salam
nak tanya?
minyak masak apa2 pon boleh ker??

wAhIdAjAnUdIn said...

yup...minyak masak ape2 pun bleh....