Bahan-bahan membuat kek
150gm tepung gandum
200gm gula castor
200gm minyak masak
100gm serbuk coklat
4 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan-bahan toping
300gm coklat masak
200gm whipping cream
Cara-cara membuat kek
* Campurkan gula serbuk coklat dengan minyak kacau hingga sebati
* Ayak tepuk + baking powder + soda bikarbonat, kemudian masukan ke dalam adunan minyak tadi kacau sebati
* Masukan susu pekat kacau
* Kemudian masukan sebiji demi sebiji telur dan kacau rata
* Akhir sekali masukan susu cair
* Panaskan kukusan, tuang adunan ke dalam bekas / loyang kukus dan kukus kek selama 40 minit atau sehingga masak...
Cara-cara membuat topping
* Panaskan (double boild) whipping cream bersama coklat masak sehingga cair
* Biarkan betul-betul sejuk baru tuangkan coklat diatas permukaan kek...setelah sejuk baru taburkab coklat rise atau hirisan coklat masa...
inilah hasil...
yummmy....selamat mencuba dan selamat menjamu selera....
2 comments:
salam
nak tanya?
minyak masak apa2 pon boleh ker??
yup...minyak masak ape2 pun bleh....
Post a Comment